Beste UTP-kabel: netwerkkabels getest

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een UTP kabel is bedoeld voor data overdracht, maar ook voor telefonie. De beste UTP kabel heeft een acceptabele doorvoersnelheid. Ga je voor een te ‘trage’ kabel dan zorgt dit voor veel ergernis. In deze blog lees je dan ook alles over de beste UTP kabels en welke je moet hebben.

Verschillende categorieën

In je zoektocht naar de beste UTP kabel kom je er al snel achter dat er verschillende modellen verkrijgbaar zijn. Deze kabels worden namelijk ingedeeld in verschillende categorieën. Een hogere categorie betekent ook een hogere snelheid.

  • Cat5: tot 1000 MB/s
  • Cat6: tot 1000 Mb/s
  • Cat7: tot 10 Gb/s
  • Cat8: tot 40 Gb/s

Het gaat dan om de snelheid, maar de betere UTP kabel heeft ook een hoge bandbreedte. Kijk maar eens naar de verschillen:

  • Cat5: 100 MHz
  • Cat6: 250 MHz
  • Cat7: 600 MHz
  • Cat8: 2000 MHz

Beste UTP kabel

Het overzicht hierboven is een gemiddelde. Naast de Cat6 heb je namelijk ook nog de Cat6a, en er is een Cat7a. In het overzicht is even uitgegaan van de best mogelijke situaties.

Maar wat is nu de beste UTP kabel? Je zou denken dat het model uit de hoogste categorie ook de beste keuze is. Maar in de praktijk blijkt het toch wat anders uit te vallen.

Cat8 beste keuze

Met betrekking tot snelheid en bandbreedte is de Cat8 de beste UTP-kabel. Deze is achterstevoren bruikbaar. Dit betekent dat het niet uitmaakt wanneer je deze kabel in een Cat7 (of oudere) connector stopt. Maar het is wel een feit dat, wanneer je een oudere connector hebt, de aanschaf van Cat8 niet noodzakelijk is.

Waarom zou je dan toch voor Cat8 kiezen? Omdat je in de toekomst mogelijk met een nieuwere connector te maken krijgt. Dan is het praktisch wanneer je de bekabeling al hebt liggen. Dus zoek je de beste kabel met UTP-stekker, dan moet je zeker voor Cat8 gaan. Het enige nadeel is de hogere aanschafprijs.

Bekijk Cat8 inclusief prijzen

UTP kabel voor glasvezel tv

Maak je gebruik van glasvezel tv? Dan is het belangrijk om hier de juiste UTP kabel voor aan te schaffen. Kijk eerst naar de snelheid, dit verschilt per aanbieder. Meestal gaat het om snelheden die tussen de 100 en 1000 MB/s ligt. Een Smart tv maakt ook gebruik van het internet. De bandbreedte bij glasvezel bedraagt tot 10 GB/s.

Wanneer je deze feiten erbij neemt dan heb je een UTP-kabel nodig met een netwerksnelheid van minimaal 1000 MB/s en een bandbreedte van 600 MHz of hoger. Je komt dan uit bij Cat7, Cat7a of Cat8. Een Cat7-kabel is wat goedkoper, daarom kiezen de meeste mensen hiervoor.

Naar Cat7-kabels

Beste UTP kabel voor gamen

Gamen met de PlayStation, Xbox of de pc, dat vraagt om een snelle verbinding. Ook bij videobellen en streaming heb je een goede UTP kabel nodig. Welke UTP kabel voor gamen is het meest geschikt? Je kunt het beste voor een SF/UTP kabel gaan. Dat is een netwerkkabel die in zijn geheel beschermd wordt middels een dubbele laag. Hij beschikt niet alleen over een folie maar ook over een shield.

Het voordeel hiervan is dat de UTP kabel minder storingen doorgeeft. Ideaal tijdens het gamen, want je wil onverstoord doorgaan. Kies daarom altijd voor een SF/UTP kabel voor aansluiting op een gameconsole, de pc of de laptop.

Bekijk SF/UTP kabels

Zolang mag een ethernet kabel zijn

Een UTP-kabel wordt soms ook wel aangeduid als ethernet kabel. Het bijzondere aan dit soort kabels is dat ze zeker niet te lang mogen zijn. Maar hoe lang mag een ethernetkabel zijn? Aangeraden wordt om de lengte op maximaal 100 meter te leggen. Een en ander hangt ook weer van het model af. Nieuwere kabels (hoge categorie) kunnen vaak wel de maximale lengte van 100 meter aan. Terwijl de oudere categorie, bijvoorbeeld Cat5, aan snelheid verliest wanneer deze 50 m of langer is.

Gebruik maken van hulpapparatuur

Soms heb je een langere UTP kabel nodig. Wanneer je boven de 100 meter uitkomt dan is het aan te raden om gebruik te maken van hulpapparatuur. Maar ook dit is niet altijd de perfecte oplossing.

Twee UTP kabels verbinden kan met behulp van een speciaal koppelstuk. Het is ook mogelijk om de kabels te strippen en een connector aan te sluiten. Maar meestal is het gebruik van een koppelstuk veel makkelijker, omdat je dan alleen maar de stekkertjes in het stopcontact hoeft te steken. Houd wel rekening met de male- en female aansluitingen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste UTP-kabel: netwerkkabels getest
Schuiven naar boven