De beste USB C kabel

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Tegenwoordig wordt de USB C kabel ontzettend veel gebruikt. Hij is voorzien van een omkeerbare stekker, waardoor het niet uitmaakt dat je hem ondersteboven in de USB-aansluiting steekt. De beste USB C kabel heeft een snelle dataoverdracht. Deze is geschikt voor de smartphone, laptop, monitor en nog veel meer.

Ondersteunend protocol

De beste USB-C kabel hoeft niet direct de snelste te zijn. Want dit hangt ook af van het ondersteunend protocol van de USB-poort in het apparaat. Daarom is het goed om te kijken welke poort het apparaat heeft. Een modern apparaat zal vaak van de snelste data overdracht zijn voorzien.

Dan heb je ook de Thunderbolt poort. Deze is geschikt voor het versturen van data, het aansluiten van een monitor of andere apparatuur en zelfs het opladen van het apparaat.

Overzicht beste USB-C kabels

Het is belangrijk dat je voor een moderne kabel gaat. Je hebt namelijk verschillende versies waarbij ook de snelheden wisselen. USB 2.0 heeft een snelheid van 480 MB/s. USB 3.1 heeft een snelheid van maar liefst 10 GB/s.

De juiste USB C kabel kan een hoge snelheid aan. Het is verstandig om deze aan te schaffen, zelfs wanneer het apparaat een lager protocol ondersteunt. Want vroeg of laat stap je op een ander apparaat over en komt die kabel ineens heel goed van pas. Kijk maar eens naar de mogelijkheden.

3.1 kabels

Ga je voor de beste USB C kabel met een snelle data overdracht? Dan moet je USB 3.1 hebben. Data wordt met een snelheid van 10 GB/s overgebracht. Wanneer de USB-poort dit ondersteunt profiteer je hier het meeste van.

Het is wel even opletten welke kabel je neemt. Je hebt namelijk de USB-C naar USB-C, die wordt vaak voor smartphones gebruikt. Maar er is ook de USB-C naar USB-A, die is eerder bedoeld voor het aansluiten van apparatuur op de laptop of computer.

Hoe dan ook, beide modellen hebben die supersnelle data overdracht. Let even op de lengte van de kabel. Dit kan belangrijk zijn bij het aansluiten van iets op je smartphone, laptop, MacBook of tablet.

Bekijk USB-C 3.1 kabels

Thunderbolt USB-C kabels

Tot de beste USB C kabel behoort ook het Thunderbolt model. Dit is een apart type kabel. Het gaat hier om een technologie die geschikt is voor het overbrengen van video- en audiosignalen, maar ook voor data. Meestal wordt dit soort kabels gebruikt om een monitor op een laptop of pc aan te sluiten.

Op zich is een Thunderbolt kabel ook sneller dan de normale USB-kabel. Zo heeft Thunderbolt 3 een snelheid van 40 GB/s, tegenover 10 GB/s voor USB 3.1.

Je hebt een Thunderbolt kabel nodig wanneer de USB-uitgang dit ook ondersteunt. Is hier geen ondersteuning voor aanwezig, dan heb je weinig aan een dergelijke kabel. Maar je kunt hem wel altijd aanschaffen, je weet maar nooit of je hem toch nodig hebt. Wanneer je meerdere apparaten in huis hebt dan is het sowieso aan te raden om voor een USB C kabel met Thunderbolt te gaan.

Naar Thunderbolt USB-C kabels

Oudere protocollen

Op het gebied van USB-aansluitingen en kabels verandert er veel. Het is niet aan te raden om voor een kabel met een ouder protocol te gaan. Vaak zijn dit de goedkopere kabels en worden ze aangeschaft door mensen met een beperkt budget. De data overdracht is veel langzamer, en dit kan uiteindelijk storend werken. Bedenk dat toekomstige apparaten steeds sneller worden en dus ook snellere overdrachten ondersteunen. Hierop wil je niet achterblijven.

Mogelijk heb je een USB-C kabel voor het opladen van de smartphone nodig. Dan hoef je niet te kijken naar die supersnelle data overdracht. Het is wel even opletten welk model je neemt. Dit hangt weer van de oplader zelf af. Soms is deze voorzien van een USB-C poort, maar er kan ook een USB-A poort aanwezig zijn.

Bekijk USB-C kabels (smartphones)

Wist je trouwens dat smartphones niet over Thunderbolt beschikken? Dit komt omdat het Thunderbolt-protocol voor opwarming van de batterij zorgt. De accu in een smartphone kan hier slecht tegen, daarom is dit protocol niet aanwezig.

Waar op letten bij USB C kabel?

De beste USB-C kabel is van een hoge kwaliteit, maar ook van zien van het nieuwste protocol. Kijk dus niet alleen naar de laagste prijs, want mogelijk koop je dan een kat in de zak.

Kijk ook even naar het materiaal van de kabel. Standaardkabels kunnen knikken en scheuren. Terwijl nylon kabels over het algemeen veel steviger zijn. Is de kabel bedoeld voor het opladen van de smartphone? Kijk dan of de kabel het snelladen ondersteunt. Aan de andere kant moet de smartphone dit natuurlijk ook ondersteunen.

Voor pc of laptop kun je beter voor een ‘normale’ USB C kabel kiezen, dus geen nylon model. Die laatste ziet veel minder mooi uit.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste USB C kabel
Schuiven naar boven