Zo krijg je geld uit de BV naar privé

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Een BV (besloten vennootschap) hoeft geen personeel in dienst te hebben. Het oprichten van deze bedrijfsvorm gebeurt voornamelijk vanuit fiscaal oogpunt. Uiteindelijk komt er winst binnen, dat je aan jezelf wil uitkeren. Hoe krijg je geld uit de BV naar privé? Dit kan op verschillende manieren.

Korte uitleg over de besloten vennootschap

Misschien twijfel je nog over het oprichten van een BV, ook wel besloten vennootschap genoemd. Bij een besloten vennnootschap zijn de aandelen in het bezit van aandeelhouders. Het is een misverstand om te denken dat een BV meerdere aandeelhouders heeft. De oprichter kan tevens de enige aandeelhouder zijn. Je spreekt dan van een kleine BV, waarbij de bestuurder niet alleen directeur maar ook grootaandeelhouder is.

Voordeel van een besloten vennootschap is dat de bestuurder niet met het privévermogen aansprakelijk is voor schulden. Een ander voordeel is dat je minder belasting over de winst betaalt.

Tip: Managementboeken over ondernemerschap

Hoe krijg je geld uit de BV naar privé?

Bij een eenmanszaak is het duidelijk: alle winst wordt direct belast voor de inkomstenbelasting. Een eenmanszaak kan wel kapitaal hebben maar hier is eerder al inkomstenbelasting over betaald. Die belasting ligt op 37,07% of 49,50%.

Met een BV betaal je ook belasting over de winst maar bedraagt dit 15% of 26,9%. Dat is natuurlijk een stuk lager. Winst is niet automatisch bedoeld voor privézaken. Je moet het geld uit de BV eerst naar privé krijgen. Dit kan op 4 verschillende manieren, waarvan de eerste ook nog eens verplicht is.

Het verplichte salaris

Heb je minimaal 5% van de aandelen in bezit dan ben je directeur grootaandeelhouder (DGA). Als oprichter ben je dit dus (bijna) altijd. Al jarenlang is er sprake van een verplicht DGA salaris. In 2022 moet een DG aan zichzelf € 48.000 per jaar uitbetalen. Meer mag ook.

Niet elke besloten vennootschap haalt zoveel winst. Onder bepaalde voorwaarden nog een DGA zichzelf een lager salaris uitkeren. Dit geldt in de volgende gevallen:

  • Startende ondernemers die het minimum niet halen
  • Start-up bedrijven met vernieuwende ideeën
  • Een bedrijf met langdurig financieel verlies

Het verplichte salaris is bedoeld om het uitkeren van dividend zoveel mogelijk te beperken. Wil je geld uit de BV naar privé krijgen, dan zit je al aan het verplichte jaarlijkse salaris vast. Dat is dus de eerste methode, nu zie je hoe je op een andere manier het geld uit de BV krijgt.

Dividend uitkeren

Veel DGA’s gaan voor een zo laag mogelijk DGA salaris. Dit komt omdat je hier inkomstenbelasting over betaalt, en dat kan oplopen tot 49,50%. Het is fiscaal voordeliger om dividend uit te keren. Bij een dividenduitkering ziet de belasting er zo uit:

  • 15% over winsten tot € 395.000
  • Hierboven 26,9% belast in box 2 (aanmerkelijk belang)

Stel nu dat een DGA € 150.000 uit de BV naar privé over wil maken. Zou dit als DGA salaris zijn dan is dit belast in box 1. Over de eerste € 69.399 betaal je 37,07%, hierboven 49,50%. Dit betekent dat je over € 150.000 maar liefst € 65.623 inkomstenbelasting betaalt.

Wanneer je die € 150.000 als dividend uitkeert, dan betaalt de BV 15% vennootschapsbelasting. Dat is € 22.500 waardoor je netto € 127.500 ontvangt. Het bruto dividendbedrag van € 150.000 geef je ook in de aangifte inkomstenbelasting. Hierover betaal je 26,9% in box 2. Dat zou € 40.350 zijn maar daar mag je de betaalde vennootschapsbelasting vanaf trekken. Uiteindelijk moet je dus nodig € 17.850 aan belasting betalen. Oftewel: je betaalt in totaal € 40.350 belasting, en dat is minder dan die € 65.623 wanneer je voor een salaris gaat.

Dividend uitkering alleen mogelijk na DGA salaris

Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om je geld uit de BV naar privé over te schrijven middels een dividenduitkering. Helaas kan dit niet zomaar. Je zit vast aan het minimale verplichte DGA-salaris. Hierna kun je pas overgaan op dividenduitkering.

Neem die € 150.000 er nog eens bij. Eerst moet je € 48.000 DGA salaris uitkeren. De overige € 102.000 kun je als dividend uitkeren. Dit betaal je dan aan belastingen:

  • € 48.000 salaris belast met 37,07 %: € 17.793
  • € 102.000 dividend belast: totaal € 12.138

Netto hou je dus € 120.069 over. In de praktijk zal dit wat meer zijn want je hebt mogelijk recht op een of meerdere heffingskortingen.

Werkkostenregeling

Je kunt een klein beetje geld uit de BV halen middels de werkkostenregeling. Dit is een onbelaste vergoeding voor de directeur of voor werknemers. Onder werkkostenvergoeding valt een kerstpakket, gereedschap, smartphone of tablet of een abonnement voor iets. De maximale werkkostenvergoeding bedraagt € 12.000 voor 2021 ivm corona. Hierbuiten ligt dit op (ongeveer) € 2400 per jaar.

Lenen van de BV

Als laatste kun je nog geld lenen van de BV. Dit is alleen aantrekkelijk wanneer je een maximumbedrag van € 500.000 leent. Een lening voor de eigen woning wordt hierbij niet meegeteld. Een lening moet aan zakelijke voorwaarden voldoen. Bovendien moet je de lening terugbetalen en je aan de afspraken houden die in de leningovereenkomst staan.

Het bedrag van de lening komt in de aangifte inkomstenbelasting te staan, de BV zet het bedrag juist in de aangifte vennootschapsbelasting. Het is aan te raden om dit soort ingewikkelde constructie door een boekhouder uit te laten leggen.

Dit waren 4 methoden om geld uit de BV naar privé te krijgen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Zo krijg je geld uit de BV naar privé
Schuiven naar boven