Gewicht kinderwagen – welk model is niet te zwaar?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De aanschaf van een kinderwagen kan een moeilijke keus zijn. Het gewicht kinderwagen speelt hierin mee. Het is namelijk wel de bedoeling dat je de wandelwagen zelf in de auto of over een stoepje kunt tillen. Ontdek wat de verschillende kinderwagens wegen en hoe praktisch dit is.

Kinderwagens en duowagens

Er is op het gebied van kinderwagens heel wat verkrijgbaar:

Een eenvoudige buggy weegt amper wat, terwijl een duo wandelwagen best wat kan bewegen. Ga je voor een lichtgewicht wagen, dan is het belangrijk om vooral op kwaliteit en stabiliteit te letten. Sommige wandelwagens of buggy’s kiepen te snel om.

Gewicht kinderwagen: wat weegt een wandelwagen?

Voor het gewicht kinderwagen kijk je naar 2 dingen:

  • Het onderstel
  • Het bovenstel

Het onderstel is het frame inclusief handvat en wielen. Het bovenstel bestaat uit het zitje (buggy), reiswieg/ ligbak of de autostoel die je op het frame klikt. Het onderstel weegt gewoonlijk tussen de 7 en 9 kilo. Er zijn echter ook modellen die een onderstel met een gewicht van 10 tot 13 kilo hebben. Een wagen uit grootmoeders tijd  heeft altijd al een zwaarder onderstel. Dit hogere gewicht wordt voornamelijk door de grote wielen veroorzaakt.

Het onderstel van een wandelwagen met 3 wielen is niet per definitie lichter dan een model met 4 wielen. Dit verschil is zeer klein en te verwaarlozen.

Totaalgewicht van een wandelwagen

7 tot 9 kilo is gemakkelijk te tillen, maar hoe zit het met het totaal gewicht van de kinderwagen? Dit is afhankelijk van het bovenste gedeelte. Gaat het hier om een buggy met eenvoudig zit je of een stevige maar zware reiswieg? Een buggy weegt over het algemeen tussen de 10 en 12 kg. Dit is inclusief onderstel. Het gewicht kinderwagen van een stevig model kan al snel oplopen tot 20 of 25 kg. Het gemiddelde gewicht ligt ergens tussen de 12 en 15 kg.

Tot welk gewicht is hanteerbaar?

Het gewicht kinderwagen bepaalt of je deze gemakkelijk in de auto kunt tillen. Tot welk gewicht kinderwagen hanteerbaar is? Dit hangt helemaal van de persoon af. Mannen beschikken over meer spierkracht en hebben minder moeite met een zware wandelwagen. Voor vrouwen kan dit juist wel een probleem zijn. De meeste vrouwen vinden een gewicht kinderwagen van maximaal 15 kilo goed te tillen. Vanaf 15 kilo wordt het toch wel zwaar, vooral wanneer je de wagen hoog moet optillen.

Het scheelt wanneer je het gewicht kinderwagen in tweeën verdeelt. Dit is sowieso nodig, want alleen ingeklapt past de wandelwagen in de auto. Haal de reiswieg of het autostoeltje los van het onderstel. Vouw het onderstel in en til dit in de auto. Hier bovenop of ernaast zet je de reiswieg neer. Het autostoeltje gebruik je om je baby op een veilige manier in de auto te vervoeren.

Overzicht kinderwagens met een laag gewicht

Ben je op zoek naar een laag gewicht kinderwagen? Hieronder vind je een aantal modellen die in totaal niet meer dan 15 kilo wegen. Dit is het totaal gewicht kinderwagen dus inclusief onderstel en bovenste gedeelte. Ontdek de drie best verkochte kinderwagens met een maximum gewicht van 15 kilo. Hierbij hebben we een keuze gemaakt uit verschillende modellen..

1. Joovy Zoom 360 Ultralight

Een wandelwagen die geschikt is voor alle terreinen, dus ook voor off-road. Een veel verkocht model met een totaalgewicht van 12 kilo. Alleen het onderstel weegt 11 kilo. Deze all terrain buggy is geschikt voor lange wandelingen en hardlopen. Hij is ruim en stevig en het kind zit hier zeer comfortabel in.

Dankzij de grote banden beweeg je soepel over elk terrein. Let op: het betreft hier een wandelwagen met drie wielen. Geschikt voor pasgeboren baby’s tot kinderen met een maximum gewicht van 35 kg.

Bekijk Joovy Zoom 360 Ultralight

2. Maxi-Cosi Zelia

Een mooie en stevige wandelwagen van het merk Maxi-Cosi. Inclusief reiswieg en hiermee geschikt voor pasgeboren baby’s. Dit model is eenvoudig om te bouwen tot buggy.

De Maxi-Cosi Zelia wandelwagen heeft inclusief reiswieg een totaalgewicht van 12,8 kilo. Hiermee valt het gewicht kinderwagen mooi onder de 15 kilo. De wielen en kap zijn verwijderbaar, de zitting omkeerbaar. Hierdoor heeft dit model veel gebruiksmogelijkheden.

Naar de Maxi-Cosi Zelia

3. MoMi Estelle

De licht gewicht kinderwagen van dit model bedraagt minder dan 10 kilo. Het onderstel weegt slechts 2,5 kilo. Deze wandelwagen rijdt zeer comfortabel over harde of hobbelige wegen. Wandel dus gerust door het bos en geniet van de natuur om je heen. De MoMi Estelle is in verschillende kleurcombinaties verkrijgbaar. Hij is licht van gewicht, eenvoudig inklapbaar en compact. Geschikt vanaf de geboorte tot het kind ongeveer 15 kilo weegt.

Bekijk de MoMi Estelle

Dit waren drie modellen met een laag gewicht kinderwagen. Deze til je gemakkelijk in de auto, maar is ook zeer goed te hanteren op bospaden of hobbelige wegen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Gewicht kinderwagen – welk model is niet te zwaar?
Schuiven naar boven