GraviTrax starterset: de beste uitleg

Bijgewerkt: 22 november 2023

Je hoort veel over GraviTrax, de grootste knikkerbaan van Ravensburg. De GraviTrax startersset is een voordelige aankoop. De vraag is hoe het werkt, hoe oud GraviTrax is en of je dit kunt combineren met de Pro versie.

GraviTrax® PRO Starter Set 

Korte uitleg over GraviTrax

GraviTrax is een kogelbaansysteem. In de volksmond noem je dit ook wel een knikkerbaan. Feitelijk maak je gebruik van de wetten van de zwaartekracht. Je creëert een geheel eigen parcours waarbij de kogels (knikkers) met behulp van de zwaartekracht maar ook middels magnetisme en kinetica naar de finish rollen.

Dit geweldige systeem van Ravensburg is razend populair bij jong en oud. De GraviTrax startersset is dan ook geschikt voor iedereen. Omdat je deze set makkelijk kunt uitbreiden blijft het leuk.

Hieruit bestaat de startersset

Je hebt de GraviTrax startersset en verschillende uitbreidingen. Wanneer je nog helemaal niet bekend bent met dit systeem of nog niks in huis hebt, dan ga je natuurlijk voor de startersset. Deze set bestaat uit verschillende onderdelen.

Afhankelijk van het pakket dat je neemt ontvang je verschillende pijlers, tunnels, doorzichtige muren, balkons, verdiepingen, kruisingen en wissels, bochten en nog veel meer. Hier zitten ook de rails, een finishladder en natuurlijk de kogels bij.

GraviTrax® Starter Set – Knikkerbaan

Voor de uitgebreide GraviTrax startersset betaal je rond de € 55. Ga je voor de eenvoudige startersset dan kost deze rond de € 45. Het hangt er dus helemaal vanaf wat je precies wil, maar natuurlijk ook wat je budget is.

Zo werkt het

De advies leeftijd voor GraviTrax bedraagt 8-12 jaar. Maar er zijn meer dan voldoende volwassenen die zich hiermee bezighouden. Spelen en creatief bezig zijn is namelijk iets voor alle leeftijden. Is het kind jonger dan 8 jaar? Houd er dan rekening mee dat GraviTrax misschien wat te moeilijk is.

Hoe werkt GraviTrax? Het is de bedoeling dat je zelf (of het kind) een kogelbaan bouwt. Hiervoor dienen de verschillende onderdelen. In de verpakking zit altijd een gebruiksaanwijzing met een aantal leuke uitdagingen. Binnen een uitdaging is het de bedoeling dat de kogel op een specifieke plek eindigt. Het is dan aan jou om hier zelf een kogelbaan omheen te bouwen.

Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een knikkerbaan of kogelbaan te verzinnen. Dit kan middels de GraviTrax startersset. Soms is het beter om voor een uitbreiding te gaan, dit geeft net dat beetje meer actie.

Kun je GraviTrax Pro combineren met GraviTrax?

Wanneer je voor de GraviTrax startersset gaat heb je twee keuzes: de normale of de Pro versie. Die laatste, de Pro versie, is net wat uitgebreider en luxer. De twee versies kun je probleemloos met elkaar combineren. Het is dus heel goed mogelijk om eerst voor de GraviTrax startersset te gaan en hierna nog wat Pro onderdelen aan toe te voegen.

De verschillende onderdelen

Wanneer je naar de GraviTrax startersset of uitbreiding kijkt dan komen er verschillende onderdelen voorbij. Die onderdelen zijn ook los verkrijgbaar. Hieronder vind je een beschrijving van de meest voorkomende onderdelen.


GraviTrax Zipline

De Zipline is een uitbreiding van de GraviTrax startersset. Het is in feite een ongemotoriseerde top kogelbaan. De ene kogel duwt de kogel in de top kogelbaan aan, die naar de overkant verdwijnt. Vervolgens wordt de kogel aan de overkant weer aangedreven.

Trampoline

Dan heb je ook de GraviTrax trampoline. Hierbij laat je de kogels springen. In deze set zitten twee trampoline actieblokjes en twee schuine verticale stukken. Het ontwerp is zeer leuk maar houd er wel rekening mee dat het moeilijk in gebruik is.

Balls en spinner

De zogenaamde GraviTrax Balls en spinner set is ook iets dat je absoluut moet hebben. Dankzij de spinner kun je 1 tot 6 kogels tegelijkertijd loslaten. Dit doe je door aan de spinner te draaien. Ook deze uitbreiding is compatibel met de GraviTrax startersset.

Jumper

Met de jumper zie je de kogels omhoog gaan. Dit onderdeel tilt de kogel namelijk op. Daarnaast is de jumper een doorgangstunnel.

Tunnels

Dan heb je nog de GraviTrax tunnels. De kogel verdwijnt in de tunnel en komt er aan de andere kant weer uit. Dit zorgt voor een leuk verrassingseffect.

Element My Trapdoor – uitbreiding

Scoop

De GraviTrax scoop lijkt een beetje op de jumper, alleen werkt hij weer anders. Met de scoop kan de kogel een grotere afstand op de baan afleggen. Ook weer een leuke aanvulling.

Lifter

Met de lifter transporteer je de kogels terug naar boven. Leuk wanneer je met verschillende verdiepingen werkt. De GraviTrax lifter zorgt zeker voor meer actie op de kogelbaan.

Wat moet dat allemaal kosten?

Voor de GraviTrax startersset betaal je tussen de € 45 en € 55. Je hebt ook een hele luxe en uitgebreide versie voor ongeveer € 90. De uitbreidingen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 9, oplopend tot € 20. Het komt zelden voor dat een uitbreiding duurder is.

Er is helaas geen goed en leuk alternatief voor dit systeem. Het komt ook niet zo vaak voor dat je een GraviTrax aanbieding tegenkomt. Mocht je hem wel vinden, schaf dan gelijk alles aan wat je nodig hebt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

GraviTrax starterset: de beste uitleg
Schuiven naar boven