Groeit haar terug na haaruitval?

Heb je last (gehad) van overmatig haaruitval? Je haardos wordt dunner of er ontstaan zelfs kale plekken? Geen enkele man of vrouw is hier blij mee! Groeit haar terug na haaruitval? Hier vertel ik je meer over. Ook ontvang je tips over hoe jij je haar gezond houdt.

BioSilk Silk Therapy Original haarserum
Bekijk product

De haargroeicyclus

Zichtbaar hoofdhaar is dood. Er zit echter veel activiteit in het haarzakje of haarfollikel. Van hieruit vind de haargroeicyclus plaats. Wanneer je meer weet over de haargroeicyclus, kun je de haargroei bevorderen en haaruitval verminderen.

Zo groeit een haar:

 • Groeifase: duurt tussen 2-7 jaar. Het haar groeit.
 • Overgangsfasen: 2-3 weken. Haar stopt met groeien en wordt zwak.
 • Rustfase: duurt 3 maanden. Het zwakke haar rust, van onder begint een nieuwe haar te groeien.
 • Haaruitvalfase: rustende haar valt uit.

Met het bereiken van de haaruitvalfase begint de haargroeifase weer. De hele haargroeicyclus duurt 2 tot 7,5 jaar. De lengte van de haargroeicyclus is genetisch bepaald. Dit verklaart waarom de een langer haar krijgt dan de ander.

Normale en plotselinge haaruitval

Het is normaal om 50 tot 150 haren per dag verliezen. Deze normale haaruitval kenmerkt zich door haren in je borstel, op je kleding en in het doucheputje. Hoe zit het met plotselinge haaruitval? Dit kan verschillende oorzaken hebben:

 • Periode van stress
 • IJzertekort, vitamine D tekort of vitamine B tekort
 • Ondergewicht
 • Medicijnen en chemotherapie
 • Bepaalde ziektes
 • Haren trekken (ook te strakke paardenstaart)
 • Na een zwangerschap

Je ziet dat haaruitval nogal wat oorzaken kan hebben. Wat de oorzaak ook is: probeer hier iets aan te doen! Alleen zo kun je haaruitval stoppen. Wist je trouwens dat mensen ook een soort ruiperiode doormaken? Het is bijvoorbeeld heel normaal om in de herfstmaanden meer haaruitval te hebben dan normaal.

Groeit haar terug na haaruitval?

Het is nooit leuk om te zien dat je veel haar verliest. In veel gevallen gaat het hier om tijdelijk haarverlies. Groeit haar terug na haaruitval? Ja, in de meeste gevallen groeit dit na een bepaalde periode weer terug. Bijvoorbeeld wanneer je geen vitaminen– of ijzergebrek meer hebt. Of wanneer je geen stress meer hebt.

Groeit haar terug na haaruitval, veroorzaakt door een haarziekte? Er zijn verschillende aandoeningen die voor pleksgewijze kaalheid of volledige kaalheid zorgen:

 • Alopecia areata : pleksgewijze kaalheid
 • Alopecia androgenetica: (mannelijke) blijvende kaalheid
 • Alopecia universalis: volledig verlies van hoofdhaar en lichaamsbeharing
 • Alopecia diffusa : haaruitval door stressfactoren

Alleen bij alopecia androgenetica groeit het haar niet meer terug. Het haarverlies is dus onomkeerbaar. In alle gevallen is de haaruitval tijdelijk en groeit het weer aan. Bij alopecia universalis blijven de haarfollikels leven. Na vele jaren van kaalheid kan er weer haargroei ontstaan.

Nieuw haar na haaruitval

Groeit haar terug na haaruitval? In de meeste gevallen dus wel! Hoe zit het met nieuw haar na haaruitval? Er verschijnen korte haartjes tussen de lange haren. Dit zijn dus de nieuwe haren. Afhankelijk van je gezondheid zijn de nieuwe haren van normale dikte of dunner. Zie je dat nieuwe haartjes beduidend dunner zijn? Deze kunnen van een slechte kwaliteit zijn. Je merkt dan dat de korte haartjes voortijdig uitvallen. De haarfollikels zijn nog niet helemaal gezond.

Haaruitval na de zwangerschap

Ben je 3 tot 4 maanden geleden bevallen van een zoon of dochter? Grote kans dat je last hebt van overmatige haaruitval. Hormonen zijn de oorzaak. Tijdens de zwangerschap valt je haar namelijk bijna niet uit. Na de bevalling komt je haar weer in zijn normale haargroeicyclus terecht. Het resultaat: overmatig haarverlies. Geen paniek, uiteindelijk wordt je haargroei weer helemaal normaal.

Nieuwe haargroei stimuleren

Er zijn diverse huismiddeltjes om nieuwe haargroei te stimuleren:

Sommige methodes kunnen bijdragen aan een gezonde haargroei. Van anderen is het maar de vraag of ze daadwerkelijk de haargroei stimuleren.

Voor bepaalde aandoeningen met (pleksgewijze) kaalheid of overmatig haarverlies zijn haargroeimiddelen beschikbaar. Minoxidil is een haargroeimiddel in de varianten 2% en 5%. Het stimuleert de haargroei. Het heeft echter ook een nadeel: bij stoppen met Minoxidil komt haaruitval vaak weer terug. Dit is ook het geval met Finasteride, een medicijn dat haaruitval vermindert.

Gezond haar en een gezonde haargroeicyclus

Het is niet mogelijk om de lengte van de haargroeicyclus te beïnvloeden: dit is genetisch bepaald. Wel kun je ervoor zorgen dat je haar gezond blijft. Met onderstaande tips kun je er ook nog eens voor zorgen dat de haargroeicyclus optimaal verloopt:

 • Hoofdhuidmassage zou de bloedsomloop en hiermee de haargroei stimuleren
 • Zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon
 • Last van ijzer – of vitaminegebrek? Vul dit aan!
 • Vermijd stress

Bovenstaande tips helpen je om de haargroei te stimuleren. Het is echter ook belangrijk dat je lief bent voor je haar zelf:

 1. Haarverf dringt niet in de hoofdhuid door. Toch kan het je haar zelf beschadigen. Verf je haar zo min mogelijk.
 2. Gebruik bij droog en breekbaar haar verzorgende producten.
 3. Wrijf je haar na het wassen niet droog. Nat haar is namelijk erg kwetsbaar en breekt snel af. Je mag het natte haar wel voorzichtig droogdeppen. Laat het gewoon aan de buitenlucht drogen.
 4. Beperk het gebruik van de föhn en stijltang. Wees ook voorzichtig met warme krullers. Bescherm je haar tegen hitte: dit doe je met een speciale hittebeschermer (bekijk).
 5. Wees extra lief voor je haar en gebruik regelmatig een haarserum. Dit zorgt voor zacht, glanzend en gezond ogend haar.
 6. Let op met het gebruik van haarelastiekjes: hier kan het haar van afbreken. Maak ook geen te strakke paardenstaart of vlecht. Bij regelmatig trekken aan de haren kan er (blijvende) haaruitval ontstaan.
 7. Nog een tip om je haar er gezonder uit te laten zien: knip regelmatig de puntjes bij. Zo ziet je haar er een stuk voller en verzorgder uit.

Heb jij last van overmatig haaruitval? Hopelijk werkt een van bovenstaande methoden.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com