Grootste baby Nederland en ter wereld

De grootste baby ooit woog  ruim 2 keer zo zwaar als de gemiddelde pasgeborenen. Toch is er een geval bekend van een nog zwaardere zuigeling, dat ook nog eens in gezonde toestand verkeert. Wat is de grootste baby in Nederland en ter wereld? Ontdek de zwaarste baby ooit geboren in Nederland en in andere werelddelen. Verbaas je over absolute bevallingsrecords.

De langste of de zwaarste baby

Met de grootste baby Nederland en ter wereld bedoel je vaak de langste, gemeten in centimeters. Pasgeborenen worden ook op gewicht beoordeeld. We gaan daarom op zoek naar zowel de langste als de zwaarste baby in Nederland en ter wereld.

Zwaarste baby Nederland

Te beginnen met de zwaarste baby van Nederland. Het geboortegewicht bij een normale zwangerschapsduur bedraagt tussen de 2500 en 4500 gram. De meeste pasgeborenen komen rond de 3500 gram uit. Over de hele wereld worden er baby’s van 5 of meer kilo geboren. Helaas, of misschien wel gelukkig, komt dit in Nederland zelden voor.

In Nederland zijn er maar weinig baby’s die een geboortegewicht van 5 kg of meer hebben. Er zijn dus niet echt uitschieters te vinden.

Kijk je naar de lengte, dan zijn de meeste pasgeborenen tussen de 47 en 54 centimeter. Voor een exacte lengtemeting moeten de beentjes recht geforceerd worden. Dat is niet goed voor het heupgewricht. Daarom wordt een lengtemeting al lang niet meer gedaan. In Nederland en België zijn er pasgeborenen van 55 cm of meer.

Tip: weeg je eigen baby. Bekijk hier de beste baby-en peuter weegschalen

De grootste baby ter wereld

Wereldwijd zijn er aardig wat reuze baby’s geboren. In 2013 werd de Duitse Jasleen geboren Ze woog 6,1 kilo en had een lengte van 57 centimeter. Dit was best nog een bevalling. Iets zwaarder was het Spaanse babymeisje van 6,2 kilo. In Engeland kwam een jongetje van maar liefst 7,85 kilo ter wereld. Deze bevalling was zo zwaar dat een team van 20 medische personeelsleden te hulp moesten schieten.

Het kan echter nog veel groter en zwaarder. De Braziliaanse Ademilton was in zijn land de zwaarste baby ooit. Hij kwam met een gewicht van 8 kilo ter wereld. Dit gebeurde wel door middel van een keizersnede. In Indonesië woog baby Mohammed bij zijn geboorte maar liefst 8,7 kilo. Ook dit werd een keizersnede.

Waar is de grootste reuze baby geboren? Volgens het Guinness World Book Of Records was dit een Italiaan. Deze werd in 1955 geboren en woog 10,2 kilo. Andere bronnen vermelden dat de zwaarste baby ooit 10,8 kilo woog. Deze had een lengte van 86 centimeter. Heel vreemd was dit niet, omdat de moeder zelf een lengte had van 2,27 meter. De baby van 10,8 kilo is nog geen dag oud geworden.

Dit is de grootste baby ter wereld

Houd je vast: de grootste baby ter wereld weegt 18 kilo! De bevalling vond in Australië plaats. Moeder woog bij de geboorte zelf 300 kilo. Een normale bevalling was niet mogelijk. Via een keizersnede kwam deze reuze baby tevoorschijn. De behandelende arts was ervan overtuigd dat de vrouw in verwachting was van een twee- of drieling. Er kwam echter slechts één kind tevoorschijn.

Zwanger van een te grote of zware baby

Heb je een te grote baby tijdens de zwangerschap? Weegt deze bij de geboorte meer dan 4000 gram, dan spreken we van baby overgewicht (macrosome baby). Ongeveer 9% van alle pasgeborenen heeft iets overgewicht. 3% weegt meer dan 4500 gram. Een te zware baby heeft verschillende oorzaken:

  • Zwangerschapsdiabetes
  • Overgewicht van de moeder
  • Eten voor 2 tijdens de zwangerschap
  • Oudere moeders (vanaf 35 jaar)
  • Meerdere kinderen
  • Zwangerschapsduur van meer dan 40 weken
  • Genetische factoren
  • Een mannelijke baby

Vrouwen met meerdere kinderen lopen meer risico op het krijgen van een te zware baby. Dit komt omdat het geboortegewicht bij iedere zwangerschap toeneemt. Veel aankomen tijdens de zwangerschap speelt ook mee. Hierdoor slaat het lichaam vet op, maar ook de baby slaat vet op. Baby overgewicht komt dan ook vaker bij jongetjes voor.

Genen en afkomst kan bepalend zijn. Was je zelf zwaar bij de geboorte, dan is de kans groter dat jij ook weer een te zware baby krijgt. Dit geldt ook voor de etniciteit. Zo blijkt dat Spaanse vrouwen vaker een groter kind krijgen.

Hartje baby beluisteren? Dat doe je met de Angelsound, gewoon thuis. Ook leuk om partner en andere kinderen mee te laten luisteren.

Bekijk Angelsound

Het risico van een te grote baby

Foetale macrosomie (overgewicht bij de baby) brengt een aantal risico’s met zich mee. Er kunnen verschillende complicaties tijdens de bevalling optreden. Vaak verloopt de bevalling moeizaam en ook een stuk trager. In een aantal gevallen zit het kindje klem in het geboortekanaal. Mogelijke complicaties zijn dan ook inknippen, uitscheuren, een keizersnede of schouderdystocie. Ook een beklemde navelstreng komt vaker voor.

Een te zware baby krijgt vaker te maken met een lage bloedsuikerspiegel. Dit kan in ernstige gevallen tot hersenschade leiden. Baby’s met een hoog geboortegewicht krijgen op latere leeftijd vaker obesitas. Ook het metabool syndroom ligt op de loer. Dit verhoogt het risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

Zo verloopt de bevalling bij een grote baby

Hoe verloopt de bevalling van de grootste baby Nederland? Gedurende de zwangerschap wordt de groei van het ongeboren kind goed in de gaten gehouden. Dit gebeurt met behulp van een echo en het aftasten van de buik. Zo kan de verloskundige of gynaecoloog het geboortegewicht bepalen. Blijkt dat het kind te zwaar of te groot is? Dan zal een ziekenhuisbevalling vrijwel altijd noodzakelijk zijn. Hier zijn alle medische hulpmiddelen bij de hand.

Een te grote baby wordt niet automatisch eerder geboren, ondanks dat dit vaak gedacht wordt. Baby’s zijn immers vaak te zwaar als gevolg van een lange zwangerschapsduur. Mocht de oorzaak ergens anders in liggen, dan kan de arts besluiten om de bevalling te vervroegen. Bij hele zware baby’s is het vaak niet mogelijk om via de natuurlijke weg geboren te laten worden. In dit geval zit er niets anders dan een keizersnede op.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Grootste baby Nederland en ter wereld
Schuiven naar boven