Dit is het verschil tussen heftruck en reachtruck

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

De meeste mensen kennen een heftruck, maar de reachtruck is voor velen een onbekende term. Laat staan dat duidelijk is wat het verschil tussen heftruck en reachtruck is. Het grootste verschil zit hem vooral in de manier van besturen. Hoeveel ze kunnen tillen hangt weer van de kracht van het voertuig af.

Magazijn of bedrijfsterrein

De heftruck en reachtruck zijn twee voertuigen die je voornamelijk in het magazijn of op het bedrijfsterrein tegenkomt. Ideaal voor het verplaatsen van zware goederen die op pallets staan. Zo op het eerste oog lijken deze twee op elkaar. Toch zijn er wat verschillen tussen de heftruck en reachtruck.

Tip: de vorkheftruck (speelgoed)

Het blikveld

Het belangrijkste verschil tussen heftruck en reachtruck is het blikveld van de bestuurder. Bij een heftruck (vorkheftruck) zit je recht en kijk je ook recht vooruit. Bij een reachtruck zit de bestuurder dwars op het voertuig. Hierdoor kijkt hij tegen de zijkant van het voertuig aan.

Dit kan in het begin wat lastig en verwarrend zijn, maar gaandeweg went dit. Maar voor sommigen blijft een reachtruck onprettiger werken. Toch kan deze houding ook een voordeel zijn, want de bestuurder hoeft niet continu achterom te kijken.

De afmeting

De heftruck past prima in grote magazijnen of op ruime bedrijfsterreinen. Wanneer deze ruimte beperkt is of er zijn smalle gangen aanwezig, dan is een reachtruck een betere keuze. Het verschil tussen heftruck en reachtruck zit hem dus in de afmeting. Met ingeschoven mast is een reachtruck namelijk veel korter.

De draaicirkel

Een heftruck heeft vier wielen: twee aan de voorzijde en twee aan de achterzijde. De draaicirkel is afhankelijk van de afstand tussen de wielen onderling. Bij een heftruck is deze draaicirkel groter dan bij de reachtruck. Dit komt omdat een reachtruck aan de achterzijde een enkel wiel heeft. Dit maakt de draaicirkel er een stuk kleiner op.

Ook dit is de reden waarom een reachtruck een betere keuze is in kleinere magazijnen of daar waar minder ruimte aanwezig is.

Voor binnen of buiten

Zoek je nog meer verschillen tussen heftruck en reachtruck? Dat verschil zit hem ook in het gebruik zelf. De heftruck kan zowel binnen als buiten prima zijn gang gaan. Hij beschikt namelijk over een uitstekende demping en vering. Een reachtruck is alleen geschikt voor binnen. Dit voertuig is namelijk voorzien van harde polyurethaanbanden. Op een vlakke ondergrond werkt dit prima, maar op bestrating niet.

Is het de bedoeling dat de reachtruck ook buiten wordt gebruikt? Dan zijn er modellen verkrijgbaar met volrubberbanden.

Het hoogtebereik

Zit er verschil tussen heftruck en reachtruck wanneer je naar het hoogtebereik kijkt? Dit hangt helemaal van het type af. Sommige heftrucks kunnen een hoogte van wel 15 m bereiken. Maar er zijn er ook met een lager bereik. Een reachtruck heeft een maximaal hoogtebereik van 13 m, hoewel de meesten tussen de 6 en 10 m hoog reiken. Maar nogmaals: dit is afhankelijk van het type.

Over het hefvermogen

Dan nog een verschil tussen heftrucks en reachtrucks wanneer je naar het hefvermogen kijkt. De kleinere heftrucks hebben een hefvermogen van 1500 kg. Het hefvermogen wordt kleiner naarmate het lastzwaartepunt verder weg ligt. Dus wanneer het gewicht op het uiteinde van de vork rust is het hefvermogen kleiner.

De grotere heftrucks kunnen tot wel 18 ton (18.000 kg) tillen. Dit zijn de krachtpatsers die bij grote bedrijven worden ingezet.

Een reachtruck heeft niet zo’n groot hefvermogen. Afhankelijk van het model kan hij tussen de 1000 en 2500 kg tillen. Dit betekent dat de reachtruck niet geschikt is voor het megazware werk.

De aanschafprijs van heftruck of reachtruck

Er zit ook wel verschil in deze twee met betrekking tot de aanschafprijs. Een nieuwe heftruck kost tussen de € 20.000 en € 50.000. Tweedehands zijn ze verkrijgbaar vanaf ongeveer € 8000. Voor een nieuwe reachtruck ben je tussen de € 25.000 en € 55.000 kwijt. En tweedehandsmodel kost vanaf € 10.000.

De reachtruck is dus iets duurder in aanschaf. Ondanks zijn kleinere afmeting en zijn lager hefvermogen. Maar juist vanwege zijn compacte afmeting en het blikveld van de bestuurder is hij populairder.

Moet je deze voertuigen registreren?

Wanneer een heftruck of reachtruck op de openbare weg komt dan moet hij verplicht geregistreerd zijn. Ook moet dit voertuig in het bezit zijn van een kenteken. Kijk ook even naar de breedte: dit geldt alleen voor heftrucks en reachtrucks die breder dan 130 cm zijn.

Moet je een heftruck rijbewijs of certificaat hebben?

Rijden met een heftruck of reachtruck vraagt niet om een verplicht rijbewijs of certificaat. Maar vanuit de Arbowetgeving wordt dit wel aangeraden. De bestuurder moet namelijk over deskundigheid beschikken, en dit moet wel kunnen worden aangetoond.

Boek – Veilig werken met de heftruck en reachtruck

Dat aantonen kan middels een vakbekwaamheidcertificaat. Let op want wanneer weheftruck of reachtruck breder is dan 1,30 m, dan is een T-rijbewijs wel verplicht.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Dit is het verschil tussen heftruck en reachtruck
Schuiven naar boven