Herfststuk maken met takken

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Ga je voor een herfststukje met natuurlijke materialen? Die haal je zo uit de natuur. Een herfststuk maken met takken is vrij makkelijk. Hieronder vind je een handleiding en enkele leuke ideeën. Bekijk ook de lijst met benodigdheden, zo ga je goed voorbereid aan de slag.

Dit is een herfststukje

Een herfststuk is een mooie decoratie die je al vanaf september in je woning of op kantoor kunt plaatsen. Het herfststukje bestaat uit meerdere materialen, dit kan heel erg wisselend. Zo kun je iets met kaarsen doen maar bovenal met takken, besjes, herfstbladeren, dennenappels en nog veel meer.

Populaire kleuren in een herfststukje zijn bruin, roodtinten, oranje, geel en natuurlijk groen.

Herfststuk maken met takken: handleiding

Laten we samen een herfststuk maken met takken. Hartstikke makkelijk en ook nog eens leuk om te doen. Bovendien heb je straks de mooiste herfstdecoratie in de woonkamer, keuken of ergens anders. Eerst zie je wat je allemaal nodig hebt. Verzamel alle benodigdheden zodat je achteraf niet met je handen in het haar zit.

Materialen (benodigdheden)

Wil je een herfststuk maken met takken dan heb je allereerst een ruime schaal of vaas nodig. Wanneer je met takken werkt kom je vaak op een groter herfststuk uit, houd hier rekening mee. Wil je de materialen los gebruiken, dan kan dit in een glazen doorzichtige vaas. Maar bijvoorbeeld ook alles op een mooi dienblad decoreren.

Een herfststuk met takken maken kun je het beste met oasis doen. Dit wordt ook wel steekschuim genoemd. Voordeel van oasis is dat je het stukje in een mooie vorm kunt maken en dat je naast takken ook ander levend materiaal kunt gebruiken. Dit komt omdat oasis vocht opneemt en weer aan de takken, bloemen of natuurlijke materialen afgeeft.

Bekijk oasis steekschuim

Het beste kun je voor blokken steekschuim gaan. Deze kun je op de juiste maat afsnijden. Fixeer het schuim altijd goed. Plaats je dit bijvoorbeeld op een platte schaal of dienblad, dan fixeer je het schuim middels speciale pinnetjes.

Takken (uit de natuur of kopen)

In de natuur vind je voldoende leuke takken. Je kunt ze ook kopen, hierin is ook voldoende keuze. Voor een herfststuk met takken kun je aan de volgende soorten denken:

  • Disteltakken
  • Takken van een fruitboom
  • Wilgentakken
  • Overige takken

Zorg voor afwisselend dikke en dunne takken. De takken moeten echter niet te dik zijn, je herfststuk wordt dan veel te zwaar en lomp. Dunne taken zijn geschikt om mee de hoogte in te werken. Dikkere takken gebruik je als ondergrond.

Tip: wil je dat het herfststukje ook het jaar daarop nog bruikbaar is, gebruik dan herfst kunsttakken.

Naar kunsttakken

Boomschors en mos

Met boomschors kun je het herfststukje zeer mooi afwerken of decoreren. Dit kan ook met mos. Maak je gebruik van oasis, dan prik je het mos gewoon erin. Gebruik hiervoor U-vormige pinnetjes. Wanneer je boomschors uit de natuur haalt is het belangrijk dat je het schors eerst controleert op de aanwezigheid van insecten. Er zijn namelijk ontzettend veel insecten die zich juist in de herfstperiode achter het boomschors verschuilen.

Mos kun je het beste online kopen. Kunstmos blijft altijd goed maar je kunt ook voor echt mos gaan. Hierdoor ziet je herfststukje er gelijk een stuk groener uit.

Bekijk verschillende soorten mos

Overige materialen

Wat heb je nog meer nodig om een herfststukje met takken te maken? Je zou voor herfstbladeren kunnen gaan, een mooie kaars of andere decoratie. Denk hierbij aan besjes, droogbloemen of gedroogd fruit. Houd wel rekening met de houdbaarheid, eventueel kies je voor kunstmaterialen.

Herfststukje maken met takken: de handleiding

Werk altijd van beneden af naar boven toe. Maak je een herfststukje in oasis, gebruik dan de grote en dikkere taken aan de onderkant. Steek deze horizontaal aan de onderkant van het oasis. Met vier takken bepaal je eerst de hoofdvorm. Moet het stukje rond, ovaal of vierkant worden? Vervolgens vul je de ruimte tussen de takken op.

Nu werkt je de hoogte in. Gebruik een tak om de hoogte te bepalen. Vervolgens trek je een denkbeeldige lijn tussen de verticale tak en de horizontale takken. Vanuit deze denkbeeldige lijnen kun je gaan opvullen. Dit doe je met takken, bladeren, dennenappels en ander materiaal. Het is helemaal niet verkeerd om er verschillende hoogtes in te brengen.

Wil je een of meerdere kaarsen in het herfststukje? Gebruik deze als hoogste punt of ter opvulling. Ga je kaarsen aansteken, houd dan altijd de veiligheid in de gaten.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Herfststuk maken met takken
Schuiven naar boven