Het beste gereedschap voor thuis

Bijgewerkt: 10 januari 2024

Als thuisklusser heb je behoefte aan goed gereedschap. Het gaat niet alleen om de kwaliteit en levensduur, ook om het juiste gereedschap in huis hebben. Niets zo vervelend als een klus of project niet af kunnen maken door het ontbreken van materialen of hulpmiddelen! Ontdek het beste gereedschap voor de thuisklusser.

Dit gereedschap moet je in huis hebben

Een hamer, een paar schroevendraaiers, spijkers en schroeven, dit is het minimum dat iedereen in huis moet hebben. Toch is het altijd beter om je gereedschapskoffer uit te breiden. Dit gereedschap zou iedereen in zijn werk- of hobbykamer (of garage) moeten hebben:

Een hamer, waarbij een klauwhamer een goede keuze is. Deze is geschikt voor het slaan van spijkers maar ook voor het uittrekken van spijkers. Met een kleine bankhamer kun je ook kleine spijkertje makkelijk inslaan, zonder dat ze krom gaan staan.

Met een nijptang verwijder je eenvoudig spijkers uit hout, zonder dit te beschadigen. Zorg dus dat je ook een nijptang in je gereedschapskoffer hebt zitten.

Een setje schroevendraaiers is absoluut een must. Ook een paar rechte schroevendraaiers en een paar kruiskopschroevendraaiers. In dit laatste geval heb je een Ph- schroevendraaier én een Pz- schroevendraaier nodig.

Met een waterpomptang draai je bouten en moeren makkelijk vast of los. Handig wanneer je aan de waterleiding werkt, of andere koppelstukken.

Steek -of ringsleutels horen ook bij het gereedschap voor thuis. Je maakt er bouten en moeren mee vast of los. Dit gereedschap koop je los of als complete set.

Een boormachine is geschikt voor licht boorwerk en het indraaien van schroeven. Met een snoerloze accuboor heb je veel vrijheid. Beginners of mensen die weinig klussen hebben genoeg aan een betaalbare boormachine. Dit hoeft dus niet van een duur merk te zijn.

Overige gereedschap voor thuis:

  • Handzaag
  • Schrobzaagje
  • Rolmaat
  • Schroefbits
  • Draadstriptang
  • Spanningzoeker

Kijk eens bij gereedschap van mastertools.nl en maak je basisuitrusting compleet.

Gereedschap opbergen: in een gereedschapskoffer of los

Heb je weinig ruimte, dan is een gereedschapskoffer hartstikke handig voor het overzichtelijk bewaren van al je gereedschap. Bovendien neem je het gereedschap makkelijk mee. Klussers die dagelijks bezig zijn en voldoende ruimte hebben, vinden het makkelijker om het gereedschap los te bewaren. Bijvoorbeeld hangend aan de muur of in overzichtelijke vakken.

Hoe je het gereedschap bewaart maakt niks uit, zolang je het maar makkelijk terug kan vinden. Voor de levensduur is het beter om dit vochtvrij te bewaren. Kies dus voor een ruimte met een luchtvochtigheid van maximaal 60%.

In veel garages en schuurtjes kan de luchtvochtigheid, met name in de natte maanden, flink oplopen. Kwalitatief gereedschap kan hier aardig tegen. Bewaar je het in een vochtige omgeving, koop dan bij voorkeur gereedschap van de bekende merken. Dan weet je zeker dat het met zowel de kwaliteit als de levensduur goed zit.

Welk gereedschap merk is het beste?

Verschillende merken strijden om de titel ‘beste gereedschapmerk’. Kwalitatieve merken zijn Bosch, Makita, Festool, Milwaukee en DeWalt.

Waar je voor kiest heeft enerzijds met persoonlijke voorkeur te maken. De een is fan van Bosch, de ander werkt prettiger met gereedschap van Makita. Ook de prijs speelt een rol in je keuze. Sommige merken zijn hoger geprijsd dan gemiddeld.

Gereedschap van bouwmarkten, Lidl, Action

Veel bouwmarkten en webshops verkopen goede merken gereedschap. Bovenstaande merken zijn altijd een goede keuze. Hoe zit het met de kwaliteit van gereedschap van de Lidl of Action? Deze winkels verkopen soms gereedschap van bekende merken. Maar er zitten vaak ook onbekende of hele goedkope merken in het assortiment.

Bij gereedschap geldt vaak: goedkoop is duurkoop. Heel goedkoop gereedschap is prima voor incidenteel gebruik, of als startersset. Ook leuk om cadeau te geven. Maar het zijn geen hulpmiddelen die geschikt zijn voor professioneel gebruik. Hier zijn zowel de kwaliteit als de levensduur te kort voor.

Kan ik gereedschap ruilen?

Wanneer je online gereedschap koopt, geldt de wet kopen op afstand. Dit houdt in dat je aangekochte producten 14 dagen op zicht krijgt. Veel webshops geven zelfs een zichttermijn van 30 dagen. Binnen de zichttermijn mag je producten zonder opgaaf van reden retour sturen. Hierbij is het wel belangrijk dat de producten onbeschadigd zijn.

In een winkel heb je wettelijk geen retourrecht. Toch verlenen veel winkels deze service. Kijk goed op de kassabon binnen welke termijn je het product mag ruilen of terug mag brengen. Houd er rekening mee dat niet alle winkels het geld teruggeven, maar wel de mogelijkheid tot ruilen bieden. Twijfel je, dan is het beter om gereedschap via een webshop te bestellen. Dan weet je zeker dat je het terug mag sturen en je geld terugkrijgt.

Dit artikel is in samenwerking met Mastertools.nl tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Het beste gereedschap voor thuis
Schuiven naar boven