Wat krast sneller: PVC of laminaat?

Bijgewerkt: 23 januari 2024

Pvc vloeren zijn duurzaam en onderhoudsvrij. Je creëert een egale vloer met een moderne uitstraling. Met laminaat ga je juist voor de uitstraling van een houten vloer. Beide vloeren hebben zowel hun voor- als nadelen. Bijvoorbeeld op het gebied van slijtvastheid. Door steentjes, zand of nagels van huisdieren kunnen snel krassen in je vloer staan.

Deze vloer is beter bestand tegen krassen

Toegeven, kwalitatieve vloerbedekking is het best bestand tegen krassen. Bij een gladde vloer zoals PVC, parket, laminaat of tegels krijg je sneller met krasjes en beschadigingen te maken.

Zowel PVC- als laminaatvloeren zijn erg populair. Ze hebben een vergelijkbare warmtegeleiding (isolatie) en deze vloeren zijn makkelijk schoon te houden.

Heb je huisdieren, kleine kinderen of loop je vaak steentjes of zand naar binnen? Dan is het extra opletten met een gladde vloer. Voordat je het weet ontstaan er kleine krasjes en, in het slechtste geval, zelfs diepe krassen of deuken.

Laminaat vloeren zijn beter bestand tegen krassen dan pvc-vloeren. Wil je dat je vloer lang meegaat, kies dan voor een laminaatvloer.

De voordelen én nadelen van laminaatvloeren

Laminaat heeft een mooie uitstraling en is in veel verschillende kleuren en designs verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de visgraat vloer, al enkele jaren zeer populair. Of laminaattegels, een slimme combinatie tussen laminaat en vloertegels.

Het is makkelijk zelf te leggen, ook door iemand die hier weinig kennis van heeft. Kliklaminaat leggen kan bijna iedereen, binnen een dag ligt de nieuwe vloer. Alleen het doorleggen en afzagen van de plank kost tijd, de rest is in een handomdraai gebeurd.

Een ander voordeel is de goede prijs voor laminaat. Het is vele malen goedkoper dan een parketvloer, vloerbedekking of een pvc-vloer.

Voor veel mensen is het lage onderhoud een absoluut pluspunt. Stofzuigen of vegen, je krijgt de laminaatvloer altijd goed schoon. Vlekken en andere viezigheid haal je eenvoudig dweilen weg. Hierdoor zijn laminaatvloeren zeer geschikt voor woonkamers, keukens, slaapkamers en hobbyruimtes. Ook kom je ze veel in kantoren en bedrijfsruimtes tegen. Ook gezien het feit dat laminaat minder snel krast.

Een nadeel van een laminaatvloer is dat het minder goed tegen vocht kan, ten opzichte van pvc. Hierdoor is laminaat niet geschikt voor de badkamer of de kelder. Daarnaast is het wat geluidsgevoeliger dan pvc. Dit is vooral belangrijk voor mensen die in een appartement wonen en onderburen hebben.

Over PVC vloeren

Pvc is een glad materiaal met een beschermende toplaag. Dit maakt het zeer geschikt voor vochtige ruimtes. Deze vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende designs en structuren. Afhankelijk van de keuze is een pvc-vloer niet te onderscheiden van een houten vloer. Je kunt er dus alle kanten mee op.

Kies je voor een pvc-vloer, dan ben je iets duurder uit dan wanneer je een laminaatvloer legt. Ook moet je weten dat pvc niet zo dik is. Oneffenheden zoals ribbels, naden of hobbels zie en voel je onder de pvc-vloer. Ook is het wat gevoeliger voor krassen.

Een voordeel is het makkelijke onderhoud. Of je nu met weinig of flink wat water dweilt: PVC kan hier prima tegen. Hierdoor is PVC uitermate geschikt voor badkamers, kelders, werkruimtes en andere ruimtes waar het best vies of nat mag worden. Houd wel rekening met de belasting, want bij een te zware belasting gaat een pvc-vloer minder lang mee.

Krassen verwijderen uit laminaat

Ondanks de goede slijtvastheid kan er toch een krasje in een laminaatvloer ontstaan. Het is belangrijk om krassen in laminaat zo snel mogelijk aan te pakken. Oppervlakkige krasjes werk je eenvoudig weg met behulp van olijfolie en een microvezeldoek. Simpelweg met de doek wat olijfolie over de kras wrijven, en je ziet dat je vloer er weer als nieuw uitziet. Zorg wel dat je de olie goed uitwrijft, anders ontstaat er een donkere plek.

Diepere krassen zijn wat lastiger uit laminaat te krijgen. Toch is dit niet onmogelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld krasreparatiesetjes verkrijgbaar. Een diepe kras, een gaatje of een deukje herstel je eenvoudig met een laminaatvuller. Bijvoorbeeld van Albastine.

Maak vooraf de kras of deuk stof- en vetvrij en breng vervolgens de vuller aan. Laat dit enige tijd drogen, waarbij het belangrijk is dat niemand eroverheen loopt. Plaats eventueel een vergiet omgekeerd over de plek, zodat dit aan de lucht kan drogen maar niemand erin gaat staan.

Soms is het nodig om een laminaatplank te vervangen. Dat is gelijk het grote voordeel van laminaatvloeren: je kunt afzonderlijke planken verwijderen en nieuwe plaatsen. Dit is een kostenbesparende oplossing waarbij je ontzettend lang van je laminaatvloer geniet.

Dit artikel is in samenwerking met Online Vloeren Specialist tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat krast sneller: PVC of laminaat?
Schuiven naar boven