Hoe duur is een rookmelder?

Bijgewerkt: 16 mei 2022

Bij sommige bouwmarkten of supermarkten vind je rookmelders voor een tientje. Terwijl andere modellen meer dan € 100 kosten. Hoe duur is een rookmelder nu echt? De prijs hangt van verschillende zaken af. Ook maakt het veel verschil of het om een smart rookmelder of een model met koolmonoxidemelder gaat. Daarnaast speelt kwaliteit een grote rol.

De goedkope rookmelders

Bij de bouwmarkt koop je soms een rookmelder of brandmelder voor € 5 per stuk. Hartstikke goedkoop, maar hoe zit het met de kwaliteit? Helaas niet zo goed als gedacht. Het gaat hier in ieder geval niet om brandmelders die door de brandweer geadviseerd worden.

Hoe duur is een rookmelder van een goede kwaliteit?

Het is aan te raden om voor de beste rookmelders volgens de brandweer te kiezen. Die zijn misschien wat duurder, maar van een topkwaliteit. Bovendien ben je zeker van een goede werking. Hieronder enkele modellen die door de brandweer worden aangeraden, en er zitten ook een aantal goedkope modellen tussen.

Vanaf € 11 per brandmelder

De Alecto SA-18 wordt per stuk maar ook per twee of drie stuks verkocht. Je bent ongeveer € 11 per rookmelder kwijt. Dit model is voorzien van het Europese keurmerk, werkt op accu en heeft een optisch meetprincipe. Dit betekent dat hij bij rookontwikkeling of een brand vrij snel reageert. Hierdoor word je tijdig gewaarschuwd.

Naar Alecto SA-18

Tussen de € 90 en € 125 per stuk

Dan heb je ook nog de dure brandmelders. Een bekende is de Google Nest Protect. Ook dit model is goedgekeurd door de brandweer. Ook weer voorzien van een Europees kenmerk. Waarom is de Google Nest Protect een stuk duurder dan andere rookmelders?

Dat heeft vooral met de geavanceerde functies te maken. Ten eerste gaat het hier niet alleen om een rookmelder maar ook om een koolmonoxide. Hiermee is de Google Nest Protect de enige goedgekeurde combinatie-brandmelder.

Dit model waarschuwt via een alarm, maar ook middels een spraakfunctie. Het mooie aan de Google Nest Protect is dat de rookmelders onderling met elkaar communiceren. Mocht er brand op de benedenverdieping uitbreken dan ontvang je via de rookmelders op de bovenverdieping een melding. Bovendien verschijnt er ook een melding op de smartphone. Praktisch wanneer je niet thuis bent, zodat je bij rookontwikkeling wel direct de brandweer kunt waarschuwen.

Verder voert deze brandmelder regelmatig en zelfstandig een test uit, waarmee de werking wordt bevestigd. De accustatus is zichtbaar via de app. Kortom: dit verklaart waarom deze rookmelder duurder is dan veel andere modellen.

Bekijk Google Nest Protect

De gemiddelde aanschafprijs

Voor een bedrag tussen € 11 en € 90 is nog veel meer verkrijgbaar. De meeste brandmelders in deze categorie zijn van een prima tot uitstekende kwaliteit. Het is in ieder geval niet verstandig om voor de allergoedkoopste te gaan. Let verder op onderstaande aandachtspunten.

Voorzien van Europees keurmerk

Een rookmelder moet altijd voorzien zijn van het juiste Europese keurmerk. Dit wordt aangeduid met EN14604. Gaat het om een combimelder (brandmelder en koolmonoxidemelder), dan moet deze ook voorzien zijn van het keurmerk NEN-EN 50291-1:2018E. Kijk altijd goed of dit keurmerk aanwezig is. Wees bedacht op cijfertjes die een beetje afwijken of nep keurmerken.

Een optische rookmelder

Het is altijd beter om voor een optische rookmelder te gaan. Dit is een model dat middels infrarood werkt. De infrarode lichtbundel vangt rookontwikkeling op en verzendt dit naar een gevoelige cel. Als gevolg hiervan gaat het alarm af.

Batterij met een lange levensduur

Sommige rookmelders, zoals de Google Nest, zijn voorzien van een batterij met een ontzettend lange levensduur. De batterij gaat tot wel 20 jaar mee. Terwijl andere modellen een batterij hebben die het vijf tot tien jaar volhoudt. Erg praktisch wat je hoeft een aantal jaren lang niet naar het vervangen van de batterij om te kijken.

Er zijn ook rookmelders die op netstroom werken. Hierbij is het belangrijk dat er een back-up batterij aanwezig is. Bij brand is immers de kans groot dat de stroom uitvalt.

De aanwezigheid van een testknop

Je kunt je afvragen hoe duur een rookmelder is die aan alle wensen voldoet. De goedkope modellen zijn niet voorzien van een testknop. Hierdoor weet je niet of ze wel goed werken. Kijk bij aanschaf daarom altijd of er een testknop aanwezig is. De modellen die je hierboven hebt zien staan hebben deze testknop.

Na 10 jaar vervangen

Het is aan te raden om rookmelders na 10 jaar te vervangen. Hiermee ben je verzekerd van goedwerkende sensoren. Heb je de Google Nest Protect in bezit, dan gaat deze langer dan 10 jaar mee. Wel is het dan raadzaam om de rookmelders regelmatig automatisch te laten testen, dit is in te stellen via de app.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hoe duur is een rookmelder?
Schuiven naar boven