Beste rookmelders volgens de brandweer

Bijgewerkt: 12 mei 2022

Sinds 2022 zijn rookmelders in woningen verplicht. Heb je ze niet, dan is schade door brand niet gedekt. Let op met de aanschaf van deze dingen, want je hebt goede kwaliteit maar ook een hoop rommel. Hieronder vind je de beste rookmelders volgens de brandweer.

Advies van de brandweer

De brandweer weet als geen ander wat de beste rookmelders zijn. Het advies volgens de brandweer is om altijd voor een rookmelder met het Europese keurmerk te gaan. Dit is herkenbaar aan EN 14604. Koop dus zeker geen apparaat uit een Aziatische webshop, dit is niet voorzien van het Europese keurmerk.

Verder is de beste rookmelder volgens de brandweer onder andere die van het merk Alecto. Hierin is er keuze uit verschillende modellen. Sommigen zijn koppelbaar waardoor ze samenwerken. Hieronder een toelichting met betrekking tot de verschillende merken en modellen. De prijsindicaties zijn gericht op een setje van 3 stuks. Een losse rookmelder is natuurlijk lager van prijs.

Alecto SA-18

 • Europees keurmerk
 • Prijsindicatie: € 22 tot € 30 voor drie stuks

Dit model is zeker een van de beste rookmelders volgens de brandweer. Voorzien van het Europese keurmerk EN14604 en hierdoor veilig en verantwoord in gebruik. Koop gelijk een verpakking van 3 tot 5 stuks, hiermee voorzie je de gehele woning van rookmelders.

Werkt op accu, waarbij het belangrijk is om de batterij regelmatig te vervangen. Wanneer de batterijen bijna aan vervanging toe zijn dan geeft de rookmelder een waarschuwing. Toch is het aan te raden om jaarlijks even zelf naar de accustatus te kijken.

De Alecto SA-18 is voorzien van een optisch meetprincipe, dat snel reageert bij rookontwikkeling en brand. Het alarm heeft een volume van 85 dB, waardoor iedereen direct gewaarschuwd wordt. Vanwege zijn voordelige prijs een topper: betaalbaar voor alle gezinnen.

Bekijk Alecto SA-18

Alecto SA-110

 • Europees keurmerk
 • Prijsindicatie: € 30 tot € 40 voor drie stuks

Een uitstekende keuze is de Alecto SA-110. Dit model kwam in de rookmeldertest van de consumentenbond als beste naar voren. Ook weer voorzien van het belangrijke Europese keurmerk en werkend op een ingebouwde lithium batterij. Deze batterij moet in de praktijk tot 10 jaar meegaan.

Het alarmsignaal heeft een volume van 85 dB, dit is niet te negeren. Bij smeulende brandjes of rookontwikkeling reageert de rookmelder direct. Makkelijk te monteren, van een hoge kwaliteit en voorzien van een testknop. Kies uit een enkele rookmelder of een setje van meerdere exemplaren. Houd er rekening mee dat ook deze modellen niet koppelbaar zijn.

Naar Alecto SA-110

Google Nest Protect

 • Draadloos met wifi
 • Europees kenmerk
 • Prijsindicatie: € 290 tot € 325 voor drie stuks

De beste rookmelders in een modern jasje zijn de Google Nest Protect. Deze rookmelder is van alle gemakken voorzien. Hij werkt bij temperaturen van 4,4 °C tot 37,8 °C, dus ook in koudere ruimtes. Hij is getest op de Europese normen en voldoet hier dan ook aan. De Google Nest Protect beschikt over de volgende certificering aan:

 • NEN-EN 14604:2005 – Rookmelders
 • EN -14604:2005 – Rookmelders
 • NEN-EN 50291-1:2018E: koolmonoxide waarnemen

Dit betekent dat het hier niet alleen om een zeer goede rookmelder gaat maar ook om een elektrisch apparaat dat koolmonoxide waarneemt. Geschikt voor thuisgebruik of in de hobbykamer.

Bij rookontwikkeling of brand waarschuwt deze rookmelder middels de speaker van 2 Watt. Er is een geluidssignaal van 85 dB hoorbaar, maar de rookmelder vertelt ook middels een stem waar de rook of de brand zich bevindt. Omdat de rookmelders koppelbaar zijn werken ze perfect samen. Mocht er op de benedenverdieping brand uitbreken, dan krijg je dit via de rookmelder op de bovenverdieping te horen.

Deze modellen werken draadloos middels wifi en Bluetooth. Koppel de rookmelder aan je smartphone en krijg op afstand meldingen te zien over rookontwikkeling, brand, de accustatus of tests die worden uitgevoerd.

Combimelders worden vaak afgeraden, maar volgens de consumentenbond is de Google Nest Protect wél veilig in gebruik. Het betreft dan de tweede generatie (zie hieronder).

Bekijk Nest Protect 2nd generation

Waar rookmelder plaatsen in huis

Het is belangrijk om rookmelders op de juiste plaats op te hangen. De beste plek voor de rookmelder is op een afstand van minimaal 50 cm van de muur of een hoek. Ook is het belangrijk dat de rookmelder niet in de tocht hangt of vlak bij mechanische ventilatie (afzuiging).

Verder moet er op elke verdieping minimaal één rookmelder hangen. Dit geldt in ieder geval voor de overloop of de gang op de bovenverdieping, waar de slaapkamers gezamenlijk uitkomen.

Verder kun je erover denken om een rookmelder op te hangen in:

 • De woonkamer
 • Waar veel elektrische apparaten staan
 • Bij de wasmachine en wasdroger
 • In elke slaapkamer
 • In de meterkast

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste rookmelders volgens de brandweer
Schuiven naar boven