Hoe werkt crypto?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Met crypto (cryptocurrency) kunnen je flink geld verdienen. Toch is dit niet de basis, het is namelijk van oorsprong bedoeld als decentraal betaalmiddel. Maar goed, zolang je winst kunt behalen is het niet gek om hierin te handelen. Hoe werkt crypto? Van het ontstaan tot handel en betalingen verrichten, je leest er alles over.

Het ontstaan van cryptocurrency

(Bijna) iedereen weet wel wat de allereerste cryptomunt was: bitcoin. Deze crypto oftewel cryptovaluta is op 3 januari 2009 geboren. De bedoeling hierachter: een gedecentraliseerde digitale munt zonder tussenkomst van een centrale bank of beheerder.

Pas in 2013 kwam de tweede crypto, genaamd ethereum. Deze heeft zijn eigen blockchain, later meer hierover. Inmiddels kun je kiezen uit meer dan 4000 verschillende coins en tokens.

Het verschil tussen een crypto coin en token

Hoe werkt crypto? Het is belangrijk dat je het verschil kent tussen een coin en token. Een coin zoals bitcoin of de vele altcoins werken via een eigen blockchain. Deze kun je gebruiken als betaalmiddel. Bekende voorbeelden van coins:

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • EOS
  • Stellar
  • Monero
  • Tron
  • Gulden
  • IOTA

Een token is gebouwd bovenop een bestaande blockchain. Het is niet direct bedoeld als betaalmiddel, hoewel er voldoende bedrijven zijn die ze toch accepteren. Een token kan ook een bewijs van een bepaald bezit zijn. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de NFT’s tokens.

Op zich is een token makkelijk aan te maken en, eventueel met wat hulp, maak je er zelf een. De meeste tokens betreffen ERC20-tokens, deze draaien op de ethereum blockchain.

Hoe werkt crypto?

Een cryptomunt (cryptocurrency) is een betaalmiddel en heeft dan ook een bepaalde waarde. Sommigen noemen het naast betaalmiddel ook wel digitaal goud. Met een munt ben je er vrij zeker van dat je de onderliggende waarde in ruil voor de munt ontvangt. De waarde stijgt of daalt en is een kwestie van vraag en aanbod.

Een token heeft een waarde die samenhangt met een product of eigendom. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Er zijn namelijk tokens waarbij mensen het gewoon leuk vinden om er in te handelen of te hebben. Ook hierbij wordt de waarde bepaald door vraag en aanbod op de cryptomarkt.

Cryptocurrency verhandelen

Veel mensen gebruiken cryptocurrency als belegging. Op zich niet vreemd want er zijn al aardig wat mensen miljonair of zelfs miljardair mee geworden. Of dit voor jou ook in het vat zit, dat hangt van verschillende zaken af. Vaak is het een kwestie van geluk hebben. Maar ook je beleggingsstrategie.

Cryptocurrency verhandelen kan op verschillende manieren. Het meest gebruikelijke is een cryptocurrency exchange. Maak hier een account aan, stort geld en koop en verkoop verschillende crypto. Probeer het maar eens op het Nederlandse platform Bitvavo, zeer gebruiksvriendelijk. Bovendien betaal je bij dit platform over de eerste € 1000 geen transactiekosten.

Open een account op Bitvavo

Je munten veilig opslaan

Het eerder genoemde Bitvavo maakt gebruik van cold wallets. Munten die je aankoopt worden in deze wallets opgeslagen. Een cold wallet betekent dat de toegangssleutels in een offline omgeving worden bewaard. Hierdoor staan de munten voor een lange termijn veilig.

Handel je er niet in, dan kun je cryptocurrency beter zelf opslaan. Je hebt en houdt dan zelf toezicht. Kies voor een externe wallet. Hierbij is het belangrijk dat de digitale portemonnee (wallet) ook je cryptocurrency ondersteunt.

Koop eventueel een hardware wallet. Dit is een soort USB-stick of apparaatje waarop je cryptocurrency offline opslaat. Hartstikke praktisch en veilig want niemand kan er bij.

Bekijk hardware wallets

Je hebt ook papieren wallets, hierbij staan je cryptocurrency net als bij de hardware wallet offline opgeslagen. Bij een papieren wallet is het wel belangrijk dat je de versleuteling goed bewaart en/of ergens opschrijft. Eenmaal kwijt kom je er nooit meer bij.

Meest gestelde vragen over cryptocurrency

Hoe werkt crypto en waar moet ik op letten? Hieronder vind je de meest gestelde vragen met betrekking tot cryptomunten.

Hoe moet je beginnen met crypto?

Ben je absolute beginner, dan kun je het beste een account openen op Bitvavo. Dit Nederlandstalig platform biedt veel ondersteuning. Gevorderden kunnen ook bij een buitenlandse exchange terecht. Hoeft dat handelen niet zo en  wil je gewoon wat crypto aankopen, doe dit dan via Litebit. Dit is een broker waarbij je gebruik maakt van de interne wallets dus je hoeft niks aparts te regelen.

Meld je aan bij Litebit

Hoe werkt investeren in crypto?

Wil je investeren, dan kun je iets aankopen voor de lange termijn. Is het de bedoeling dat je dagelijks handelt, dan noem je dit ook wel daytraden. Met beide methoden kun je flink geld verdienen (of verliezen). Kies een strategie die bij je past. Investeer nooit meer geld dan je kunt missen. Haal tijdig je winst eruit.

Hoe werkt een crypto koers?

De koers van cryptocurrency wordt bepaald door vraag en aanbod. Positief (wereldwijd) nieuws heeft een goede invloed op de koers. Terwijl nieuwe wet- en regelgeving of angst hiervoor juist een negatieve invloed heeft.

Op een exchange bepalen gebruikers de koers. Een broker hanteert een eigen koers. Die koers ligt heel dicht bij de huidige koers.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hoe werkt crypto?
Schuiven naar boven