Hoe werkt de zindelijkheidsbox? Een goede uitleg

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je hoort steeds vaker over de zindelijkheidsbox. Dit is een zindelijkheidstraining voor kindjes vanaf ongeveer twee jaar oud (24 maanden). Is het effectief en hoe werkt de zindelijkheidsbox? In dit artikel een eerlijk antwoord op de meest gestelde vragen.

Fisher-Price Koninklijk Plaspotje
Bekijk prijs

Een nieuwe zindelijkheidstraining

De zindelijkheidsbox wordt ook wel de moderne zindelijkheidstraining genoemd. Deze box bestaat uit meerdere stickerkaarten, stickers voor jongens of meisjes en een plasdiploma. Ook zit er een trainingsprogramma bij, en soms complimentenkaarten. Wanneer je naar de inhoud kijkt is duidelijk hoe de box werkt: het werkt middels een beloningssysteem. Dit moet de zindelijkheid stimuleren.

Feitelijk werkt dit net zoals het zindelijk maken van een jonge hond. Belonen wanneer de pup buiten zijn behoefte doet en negeren wanneer er binnenshuis een ongelukje gebeurt. Het kind wordt in dit geval beloond voor het doen van de behoefte op een potje of het toilet.

Bekijk de zindelijkheidsbox incl. prijs

Binnen een week zindelijk

Volgens sommigen zou dit product beloven dat het kind binnen een week zindelijk is. Complete onzin! Een kind is pas zindelijk wanneer het hieraan toe is. Wanneer het jonge kind geen controle over de sluitspieren heeft, dan kan een zindelijkheidsbox hier niks aan veranderen.

Overigens is die ‘droog in 1 week’ claim niet overal terug te vinden. Gelukkig maar, want een dergelijke uitspraak zet ouders op het verkeerde spoor.

De nadelen van de zindelijkheidsbox

Er is geen harde regel met betrekking tot de werking van de zindelijkheidsbox. Veel ouders pakken het als volgt aan:

Het kind draagt geen luiers meer maar normale onderbroekjes. Zet het kind regelmatig op het potje en laat het een sticker plakken wanneer er een plasje verschijnt. De eerste dagen begrijpt het kind niet wat de bedoeling is en zullen er veel ongelukjes gebeuren. Dit betekent ook heel veel wassen en dweilen. Het duurt doorgaans 3-4 dagen voordat zoon of dochter de bedoeling in de gaten krijgt.

Het grootste nadeel van de zindelijkheidsbox is dat het veel geduld en doorzettingsvermogen vraagt. Maar ook dat de werking niet gegarandeerd is. Wanneer het kind te jong is, dan heeft de zindelijkheidsbox totaal geen zin.

Over de voordelen

Natuurlijk heeft het beloningssysteem ook voordelen. Het stimuleert de zindelijkheidstraining op een leuke manier. Kinderen die toe zijn aan deze training zullen hierdoor eerder zindelijk zijn. Bovendien vergroot het beloningssysteem de interactie tussen ouder en kind.

Hoe een 3-jarige zindelijk maken?

Volgens de beschrijving van de zindelijkheidsbox is deze geschikt voor kinderen vanaf 24 maanden oud (2 jaar). Toch kan het dat het kindje op deze leeftijd nog te jong is voor de zindelijkheidstraining. De controle over de sluitspieren begint wanneer het kind tussen de twee en drie jaar oud is. Soms is het beter om nog even te wachten, dit voorkomt een hoop stress bij het kind en frustraties bij de ouders.

Hoe krijg je een 3-jarige zindelijk? Dit kan met behulp van de zindelijkheidsbox, maar ook op eigen initiatief. Hieronder een stappenplan om naar de zindelijkheid toe te werken.

1) Koop een leuk potje, er zijn tegenwoordig hele leuke modellen verkrijgbaar. Sommigen met muziek, anderen lijken op een echt toilet. Dit maakt het voor jonge kinderen interessanter om aan de zindelijkheid te werken.

Bekijk de leukste potjes

2) Koop luiers die minder goed absorberen. Hierdoor heeft je kindje eerder in de gaten dat het in de broek heeft geplast. Dan zal het ook sneller begrijpen wat de bedoeling is, want een natte broek is nooit prettig.

3) Stap niet ‘cold turkey’ over van luiers naar onderbroekjes. Doe het kind eerst een onderbroek aan met hier overheen een luier. Mocht zoon of dochter in de onderbroek plassen, dan is dit voor hem of haar voelbaar. Aan de andere kant hoef je niet te gaan dweilen.

4) Ga altijd op vaste momenten met het kind naar het potje of het toilet. Goede momenten zijn na het slapen of spelen, maar ook direct na het eten of drinken.

5) Koop eens een boek over de zindelijkheid en lees dit samen met de peuter. Een boek met herkenbare plaatjes zal veel meer stimuleren.

Extra tips zindelijkheidsbox

Koop je een zindelijkheidbox? Een prima keuze, maar gebruik hem wel op de juiste wijze. Lees hieronder de meest belangrijke tips door.

  • Start niet eerder met de zindelijkheid totdat het kind minimaal 24 maanden oud is
  • Beloon met behulp van de stickers en stickerkaarten, ook bij een half plasje op het potje
  • Straf nooit voor ongelukjes: het kind kan hier niks aan doen

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hoe werkt de zindelijkheidsbox? Een goede uitleg
Schuiven naar boven