Beste huiskluis: berg alles veilig op

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Met een huiskluis berg je kostbaarheden veilig op. Denk maar aan papiergeld, waardevolle documenten of sieraden. Maar bijvoorbeeld ook de sleutel van je cryptowallet of juist de hardware cryptowallet. Hoe dan ook, je hebt de beste huiskluis nodig. Zo een die niet zomaar open te maken is. In dit artikel vind je de beste huiskluis. Lees ook de tips die je tussendoor vindt, want hiermee zorg je voor een nóg betere beveiliging van je kostbaarheden.

Verschil tussen huiskluis en normale kluis

Wat is eigenlijk het verschil tussen een huiskluis en een normale kluis? Met een huiskluis wordt een compact exemplaar bedoeld. Deze kun je heel eenvoudig ergens in huis bevestigen, bijvoorbeeld op de grond of in een kast. Het is overigens altijd aan te raden om dit ook te doen. Hiermee voorkom je dat dieven de kluis optillen en ermee vandoor gaan.

Dit is dan ook gelijk het nadeel wanneer je een huiskluis niet verankert. Hij is compact en niet al te zwaar waardoor iemand hem makkelijk meeneemt. Een normale kluis is groot en zwaar, die neem je niet zomaar mee. Nadeel van een normale thuis is dat dit minder geschikt is voor de woning, tenzij je over een villa beschikt.

Beste huiskluis

Wat is nu de beste huiskluis voor je (normale) woning? Het belangrijkste is dat je deze kunt verankeren of vastzetten en dat hij over een veilig slot beschikt. Je hebt verschillende modellen zoals de elektronische kluis, die werkt het beste. Sommige elektronische kluizen zijn ook brandwerend. Daarnaast heb je de sleutelkluis, over het algemeen iets minder veilig. De meest bekende is wel de kluis met draaislot. Laten we eens gaan kijken naar de beste huiskluis.

Elektronische kluis

  • Voordelen: groot gebruiksgemak en blokkering bij aantal foutieve pogingen.
  • Nadelen: sommige modellen beschikken niet over een noodsleutel.

Tegenwoordig wordt de elektronische kluis zeer goed verkocht. Dit komt omdat hij het beste biedt van twee werelden. Deze kluis werkt middels een cijfercombinatie maar heeft ook een noodsleutel. Tenminste, de meeste modellen dan. Die noodsleutel is bedoeld wanneer de kluis niet open wil middels de cijfercombinatie. Bijvoorbeeld omdat je de combinatie vergeten bent of de batterijen zijn leeg.

Een aantal elektronische kluizen beschikt niet over een autosleutel. Mocht de batterij leeg zijn en je komt de kluis niet meer in, dan kun je via de buitenzijde een batterij koppelen en alsnog met de code openen.

Als beste huiskluis is dit model prima, maar houd er rekening mee dat het slot minder veilig is dan bij de professionele kluizen. De prijs van de kleine elektronische huiskluis bedraagt tussen de € 28 en € 40.

Bekijk elektronische kluis

Tip: elektronische kluis batterij leeg, wat te doen?

Een elektronische kluis werkt op batterijen. Over het algemeen kan deze batterij jarenlang meegaan. Toch gebeurt het vroeg of laat dat de batterij bijna leeg is, je krijgt hier dan een seintje van. Het is dan belangrijk om de batterij zo snel mogelijk te vervangen. Is van de elektronische kluis de batterij leeg en kom je er niet meer in? Hoe je hem opent hangt van het model af.

Gaat het om een puur elektronische kluis, dan kun je vaak via de zijkant een batterij plaatsen. Op deze manier kun je alsnog met de cijfercode de kluis openen. Heeft de elektronische kluis naast een cijfercombinatie ook nog een sleutelslot, dan open je hem gewoon middels de noodsleutel.

Kluis met sleutelslot

  • Voordelen: voordelig en een hoge betrouwbaarheid.
  • Nadelen: de sleutel moet goed beheerd worden.

Je hebt ook de kluis met sleutelslot. Is dit de beste huiskluis? Over het algemeen niet, want het gaat hier om zeer goedkope kluizen of de zogenaamde geldkistjes. Niet geschikt om dure sieraden of dingen met hoge waarde in op de bergen. Een kleine kluis met sleutelslot is wel prima voor het bewaren van niet al te dure dingen, wat papiergeld of andere dingen die je veilig op wil bergen.

Je hebt overigens ook de documentkoffer, deze beschermt tegen brand en water. Een absolute aanrader want je beschermt je documenten of geld wanneer er brand uitbreekt of je huis onder water loopt. De documentenkoffer is brandveilig gedurende 30 minuten tot een temperatuur van 840 °C. Ook dit valt onder de kluis met sleutelslot.

De gemiddelde kluis met sleutelslot kost tussen de € 40 en € 60. Je hebt ook duurder en betere modellen die meer dan € 100 kosten.

Naar kluis met sleutelslot

Tip: elektronische kluis goedkoop, niet altijd een goed idee

Je zoekt een elektronische kluis goedkoop, is dat wel een goed idee? Dat hangt er vanaf wat je exact wil beveiligen. Gaat het om niet al te grote kostbaarheden dan kun je best voor een goedkope elektronische kluis gaan. Denk hierbij aan een kluis met een inhoud van ten hoogste € 1500. Wanneer de inhoud van de kluis meer waard is, dan kun je ook beter voor een duurdere en betere kluis gaan.

Kluis brandwerend

  • Voordelen: beschermt tegen brand en water.
  • Nadelen: vaak klein van inhoud.

Wil je de beste huiskluis die brandwerend is? Een goed idee wanneer er een verhoogd risico op brand is. Houd er wel rekening mee dat brandwerende kluizen of koffers oneindig brand kunnen weerstaan. Vaak houden ze dit gedurende 30 minuten vol. Hierna begint de kluis toch wel te smelten en raakt de inhoud beschadigd of compleet vernietigd.

Mocht er brand uitbreken dan is het dus zaak om de kluis of de inhoud hiervan zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Of de brandweer moet de brand heel snel kunnen blussen. Kijk je naar de beste brandwerende huiskluis dan ben je tussen de € 35 en € 100 kwijt.

Bekijk brandwerende kluis

Kluis met draaislot

  • Voordelen: hoge betrouwbaarheid en geen sleutel nodig.
  • Nadelen: duur en een goede nauwkeurigheid vereist.

Als laatste heb je nog de kluis met mechanisch draaislot. Dit is de beste huiskluis voor villa’s, bedrijfspanden of daar waar veel geld en kostbaarheden aanwezig zijn. Een kluis met draaislot is namelijk groot en niet eenvoudig in de standaardwoning te plaatsen. Deze kluis open je door meerdere keren een bepaalde code te draaien.

Tip: kluis met draaislot openen

Wil je een kluis met draaislot openen, dan vraagt dit precisie. Wanneer je er net naast zit dan opent de kluis zich niet. Daarom moet je de cijferknop altijd langzaam ronddraaien. Hierbij plaats je de gekozen cijfers precies tegenover de merktekens. Niet ervoor en niet erna.

Lukt niet om de kluis met draaislot te openen? Waarschijnlijk ben je dan een getal te ver doorgedraaid. Je moet dan helemaal opnieuw beginnen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Vaak moet je afwisselend naar links en rechts draaien.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste huiskluis: berg alles veilig op
Schuiven naar boven