Het ideale bed – tips perfecte bed uit te kiezen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Streef jij naar het ideale bed? Dat is mooi want tegenwoordig vind je een hoge kwaliteit tegen een voordelige prijs. Je moet wel even kiezen uit een normale bodem of elektrisch verstelbaar, de verschillende soorten matrassen en natuurlijk het design. Daarom vind je hieronder enkele tips om tot het ideale bed te komen.

Een nieuw bed kopen

Een bed gaat in principe een leven lang mee. Tenminste, wanneer het met de kwaliteit wel goed zit. Een matras moet je wel regelmatig vervangen. Gemiddeld gaat een matras 10-15 jaar mee. Overigens wordt vaak aangeraden om het matras na 8 jaar al te vervangen.

Het ideale bed vind je niet zomaar. Natuurlijk is de keuze zeer uitgebreid maar je moet niet over één nacht ijs gaan.

Tips ideale bed vinden

Ga niet zomaar af op praatjes van de verkoper. Deze zal je altijd een bed uit zijn winkel willen verkopen. Het ideale bed vind je alleen door voldoende kennis met je mee te nemen. Bekijk maar eens de beste tips voor het perfecte bed.

Tip 1: de maat van het bed

Bepaal vooraf de maat van je ideale bed. Bij voorkeur is het bed 20 tot 30 cm langer dan je lichaamslengte. Houd hierbij ook rekening met de lengte van de partner. Dan heb je ook nog de breedte van het bed. Een bed van 1,80 m breed is heerlijk royaal maar je moet er wel de ruimte voor hebben. Een tweepersoonsbed van 1,60 m wordt vrij veel verkocht. 1,40 m wordt aan de krappe kant.

Bekijk tweepersoons bedden van 1.40 meter (breed)

Dan heb je ook nog de twijfelaar, deze heeft een breedte van 1,20 m. Een enkel bed (één persoons) heeft standaard een afmeting van 90 x 200 cm. Maar er zijn ook modellen met een breedte van 80 cm. Dit is alleen aan te raden voor een studentenwoning of zeer kleine slaapkamer.

Tip 2: het type matras

Het matras is heel belangrijk, deze moet je lichaam namelijk goed ondersteunen. Een te hard of zacht matras zorgt voor een slechte nachtrust. Het is niet zomaar te zeggen voor welk matras je moet kiezen. Dit hangt namelijk van je lichaamsbouw, je slaaphouding maar ook van je wensen af.

Traagschuim past zich goed naar de vorm van je lichaam aan. Het voelt zacht en comfortabel. Traagschuim kan wel warm aan gaan voelen. Perfect in de winterperiode maar wanneer je veel zweet kun je beter niet voor traagschuim kiezen.

Latex is dan een betere keuze. Dit geeft een goede ondersteuning. Een pocketveren matras ventileert heel goed. Hierbij heb je matrassen met een harde of zachte ondersteuning.

Naar matrassen

Tip 3: vaker uitproberen

In de winkel mag je altijd even of het bed liggen om dit uit te testen. Voelt het direct als het ideale bed aan? Niet direct kopen! Probeer in verschillende houdingen te liggen. Ga vervolgens naar huis en kon de volgende dag terug. Probeer het bed dan opnieuw uit. Vaak voelt het die andere dag toch weer wat anders gaan.

Bij sommige winkeliers mag je het bed thuis uitproberen. Je krijgt het dan twee tot vier weken op proef. Ben je niet tevreden, dan mag het bed retour. Vraag vooraf wel naar de voorwaarden.

Tip 4: elektrisch verstelbaar bed

Vooral voor senioren of mensen met een lichamelijke beperking is een elektrisch verstelbaar bed ideaal. Maar ook steeds meer volwassenen kiezen hiervoor. Een elektrisch verstelbaar bed is ideaal wanneer je tv kijkt, een boek leest, in bed werkt of een ontbijt op bed nuttigt. Maar ook bij lichamelijke klachten is het zeer geschikt, je ligt waarschijnlijk veel comfortabeler.

Bekijk elektrisch verstelbaar bed

Een elektrisch verstelbaar model klinkt als het ideale bed. Houd er echter rekening mee dat dit soort bedden ook duurder zijn. Je bent al snel enkele honderden euro’s duurder uit, in sommige gevallen scheelt dit zelfs € 1000 of meer.

Tip 5: het design van het ideale bed

Elke avond wandel je de slaapkamer in, en misschien ook wel overdag. Je moet de komende jaren tegen je ideale bed aankijken. Daarom kies je voor een design dat bij je past. Je hebt bijvoorbeeld kunstleer, stof of MDF. Ook heb je voldoende keuze met betrekking tot de kleuren. Zwart, grijs, bruin of wit is vrij neutraal en goed met andere kleuren te combineren.

Ga je voor een opvallende kleur? Zorg dan dat je de rest van de slaapkamer in rustige kleuren inricht. Anders wordt het een bonte kermis, dat wil je natuurlijk.

Tip 6: de instap hoogte

Net zo belangrijk is de instaphoogte. Het ideale bed heeft een instaphoogte die varieert van 40 cm tot 50 cm. Lager of hoger kan natuurlijk ook. Je hebt zelfs bedden die direct op de grond staan en hierdoor laag zijn. Ideaal voor jongeren of jongvolwassenen maar niet voor senioren.

Tip 7: levertijd

Kijk ook even goed naar de levertijd. Wanneer je online bestelt heb je het vaak na 2-3 dagen in huis, soms moet je een week wachten. In een fysieke winkel kan de levertijd oplopen tot zes weken. Heb je het ideale bed direct nodig? Vraag dan vooraf naar de levertijd.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Het ideale bed – tips perfecte bed uit te kiezen
Schuiven naar boven