IJspegelverlichting –sfeervolle verlichting

Bijgewerkt: 22 november 2022

IJspegelverlichting is warm en sfeervol. De ideale manier om de gevel, woning of bedrijfsruimte tijdens de feestdagen een bijzondere uitstraling te geven. Wanneer je ijspegelverlichting aan de dakgoot bevestig creëer je een winterse sfeer. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Kijk maar eens naar wat leuke ideeën en wat de beste ijspegelverlichting is.

 IJspegelverlichting twinkle

Vaak wordt voor ijspegelverlichting twinkle gekozen, maar wat is het verschil met de gewone verlichting? Twinkle betekent dat de lampjes knipperen. Hierbij heb je vaak keuze uit verschillende lichtfuncties zoals constante branden, knipperen, langzaam uitgaand of langzaam gedempt. Maar ook opvolgend of golvend.

Het mooie aan ijspegelverlichting twinkle is dat dit net wat meer opvalt. Vooral geschikt voor buiten. Bijvoorbeeld aan de voorgevel, dakgoot maar ook voor in de tuin. Daarnaast zijn deze kerstlichtjes zeer geschikt voor bedrijven, als warm welkom voor bezoekers.

Kies voor ijspegelverlichting buiten

Ben je van plan om de gevel, het terrein of de tuin vrolijk te verlichten? Kies dan voor ijspegelverlichting buiten. Deze verlichting is weerbestendig. Dit betekent dat verschillende weersinvloeden geen invloed hebben op de kwaliteit en werking.

Het is belangrijk dat ijspegelverlichting buiten een minimale IP23 waarde heeft. Dan pas kan het goed tegen vocht. Vaak zie je de IP-waarde niet op de verpakking staan, maar er staat dan wel dat de ijspegelverlichting specifiek voor buiten geschikt is.

Bekijk ijspegelverlichting buiten

Warmwitte kerstlampjes

Er is nog iets dat je over ijspegelverlichting moet weten: het bevat warmwitte lampjes. Dit is dus iets anders dan die felwitte lampjes. IJspegelverlichting mag ook geen gele lampjes bevatten. Zie je heldere witte lampjes of gele lampjes die verkocht worden als ijspegelverlichting? Trap hier niet in.

De lengte: verlichting van 10 m of 20 m?

Het vaakst wordt ijspegelverlichting van 10 meter verkocht, maar je hebt ook ijspegelverlichting van 20 meter. Dit zijn de meest polaire lengtes. Natuurlijk kun je ook voor een andere lengte kiezen. Hoe weet je nu welke lengte je nodig hebt?

Bedenk eerst waar je ijspegelverlichting wil hangen. Is dit buiten aan de dakgoot of langs de gevel? Meet de totale lengte op. Het is bij ijspegelverlichting buiten belangrijk dat dit strak hangt. Je moet dus echt niet meer kopen dan noodzakelijk.

IJspegelverlichting binnen kun je ook een beetje laten hangen. Bijvoorbeeld langs de wand waarbij je om de 1 of 2 meter een lichte buiging in het snoer maakt. Meet de totale lengte van de wand of het raam op, afhankelijk waar je de ijspegelverlichting gaat hangen. Wil je het iets door laten hangen tel er dan 5% tot 10% bij op.

IJspegelverlichting met timer

Heb je al eens aan ijspegelverlichting met timer gedacht? Voordeel hiervan is dat de verlichting niet de hele dag hoeft te branden. Via de timer bepaal je wanneer de ijspegelverlichting aan- en uitgaat. Heel praktisch wanneer je ijspegelverlichting buiten ophangt.

Wanneer je voor ijspegelverlichting met timer gaat dan heb je twee keuzes:

  • Verlichting compleet met timer
  • Een aparte tijdschakelaar

Het eerste is het meest praktische, de ijspegelverlichting bevat al een timer. Hierdoor kun je de aan/uitfunctie instellen, bijvoorbeeld per 8 of 16 uur. Nadeel van ijspegelverlichting met timer is dat het iets duurder is. Bovendien is dit soort kerstverlichting vaak slecht verkrijgbaar.

Check beschikbaarheid

Net zo makkelijk is een aparte tijdschakelaar. Deze werkt over het algemeen nauwkeuriger dan dat je voor complete ijspegelverlichting met timer gaat. Je kunt namelijk op de minuut precies bepalen wanneer de verlichting aangaat of zich weer uitschakelt. Kies in dit geval voor een digitale tijdschakelaar en niet voor zo’n ouderwets ding.

Voordeel van een tijdschakelaar is dat je deze na de feestdagen voor andere dingen kunt inzetten. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat en de verlichting automatisch aan- en uit wil laten gaan. Dit is dus gelijk een goede investering.

Bekijk tijdschakelaars

Kan ik ijspegelverlichting koppelen?

Het is mogelijk om voor ijspegelverlichting koppelbaar te kiezen. Zo kun je meerdere lichtsnoeren met elkaar verbinden. Dit doe je via de uiteinden van de ijspegelverlichting snoeren. Je vindt hier een speciaal stekkertje waarmee je een verbinding legt. Voordeel van ijspegelverlichting koppelbaar is dat je de ijspegelverlichting wel 30 m lang kan maken. Zonder dat je hier allemaal aparte stekkers voor nodig hebt.

Houd er rekening mee dat ijspegelverlichting koppelbaar iets duurder is dan de normale ijspegelverlichting. Aan de andere kant zit je dan nooit meer met meerdere stekkers te kijken.

Naar ijspegelverlichting koppelbaar

Tips met betrekking tot de ijspegelverlichting

Hoe hang je de ijspegelverlichting op? Wil je de ijspegelverlichting buiten aan de dakgoot of de gevel hangen? Bekijk onderstaand stappenplan.

  1. Regel het stroompunt. Wanneer je losse snoeren ijspegelverlichting ophangt dan heb je meerdere stekkers. Mogelijk passen niet alle stekkers op één stroompunt. Mogelijk moet je voor meerdere stroompunten zorgen. Heb je ijspegelverlichting koppelbaar dan heb je ook maar één stroompunt nodig.
  • Je kunt een stroomkabel over het dak van de woning leggen waardoor deze op de juiste plek terechtkomt. Een andere optie is een stroomkabel vanuit de woning naar buiten te laten lopen. Waarschijnlijk moet je een raam een stukje open laten staan. Houd dan wel rekening met hogere stookkosten.
  • Met koppelbare ijspegelverlichting heb je nog een startkabel nodig. Dit verbind je met de ijspegelverlichting, aan het uiteinde van het snoer zit een stekker dat in het stopcontact gaat. De startkabel is niet al te lang. Hierdoor heb je soms een verlengsnoer nodig. Reken dit van tevoren uit.
  • Om de ijspegelverlichting buiten op te hangen heb je een groothaak of een S-haak nodig, dit blijft prima aan de dakgoot hangen. Je kunt ijspegelverlichting ook aan het raam bevestigen, hiervoor heb je zuignappen nodig. Sommige mensen maken gebruik van tyraps, ook een prima methode om de ijspegelverlichting stevig op te hangen. Voor binnen kun je ook gebruik maken van een van deze dingen.

Het ophangen van de ijspegelverlichting

Controleer vooraf of de ijspegelverlichting het doet. Rol de verlichting helemaal uit en legt het op de grond. Zorg dat alles goed uit elkaar is gehaald. Hang nu de ijspegelverlichting aan het dak, de gevel of het raam. Geniet van de ijspegelverlichting.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

IJspegelverlichting –sfeervolle verlichting
Schuiven naar boven