Weg met insecten: de beste elektrische vliegenvanger

Bijgewerkt: 5 april 2022

Dat hinderlijk gezoem rond je hoofd of insecten die op het voedsel afkomen. De beste elektrische vliegenvanger rekent snel en effectief met vliegen, muggen en ander gespuis af. Ga voor een insectenlamp met stroomrooster óf een van de alternatieven. In dit artikel zie je welke elektrische vliegenvanger de beste keuze is.

De insectenlamp

 • Woonkamer, kantoor, horeca
 • Effectief bereik van 25 m² tot 50 m²
 • Prijs: € 25 – € 70

De beste elektrische vliegenvanger is de insectenlamp. Hierbij heb je keuze uit verschillende modellen. Het model met stroomrooster wordt het meest toegepast. Deze is geschikt voor gebruik in de woonkamer, werkkamer, horeca of het bedrijf. Minder geschikt voor de slaapkamer want telkens wanneer een vlieg of mug gedood wordt, hoor je het knetteren.

De dode insecten komen in een opvangbak terecht. Dit is eenvoudig te ledigen. Aan de buitenkant bevindt zich een beschermrooster, bedoeld om niet per ongeluk in contact te komen met het binnenrooster dat onder stroom staat. Hierdoor is de insectenlamp veilig in gebruik.

De insectenlamp heeft een effectief bereik tot wel 50 m². Hang hem aan de muur of het plafond middels een beugel of ophangketting. Aan de zijkant bevindt zich de schakelaar, hiermee schakel je de elektrische vliegenvanger aan of uit.

Bekijk insectenlamp

Tafel vliegenlamp

 • Woonkamer, slaapkamer, hobbykamer, terras
 • Geluidsniveau minder dan 20 dB
 • Prijs: € 15 – € 25

Speciaal voor op de slaapkamer, het terras of voor in de woonkamer is er de vliegenlamp die je op tafel plaatst. Of op een kast, dat is natuurlijk ook mogelijk. Met een modern design mag deze insectenlamp gezien worden. Hij is niet alleen compact, ook trekt hij vliegen en muggen aan zonder dat dit zichtbaar is. De insecten verdwijnen namelijk subtiel in het apparaat.

Dit is de beste elektrische vliegenvanger voor kleine ruimtes. Hij heeft niet zo’n groot bereik als voorgaand model, maar is wel een moderne en effectieve oplossing tegen hinderlijke insecten. Geschikt voor het weren en vangen van muggen, vliegen, langpootmuggen, zilvervisjes en wespen.

Naar tafel vliegenlamp

Elektrische vliegenmepper

 • Geschikt voor binnen en buiten
 • Prijs: € 8 – € 12

Als alternatief voor de beste elektrische vliegenvanger is er ook de vliegenmepper. Het standaardmodel maar dan als elektrische versie. Hiermee reken je direct af met hinderlijke insecten. Het is zelfs mogelijk om ze al vliegend te vangen, je hoeft alleen maar de elektrische mepper richting het insect te bewegen.

Het fijne aan de elektrische vliegenmepper is dat je hiermee platgeslagen insecten voorkomt. Je hebt voortaan geen last meer van vieze vlekken op de muur, het plafond of ergens anders. Werkt op batterijen en is hierdoor eenvoudig mee te nemen.

Door het knopje aan de zijkant wordt deze elektrische vliegenvanger nooit per ongeluk geactiveerd. Het is dus ook niet mogelijk om er op te gaan zitten en hierdoor een elektrische schok krijgen. Hierdoor is hij veilig in gebruik.

Bekijk elektrische vliegenmepper

Let op: gebruik de elektrische vliegenmepper nooit op mensen of (huis)dieren. De elektrische schok is niet dodelijk maar wél onprettig of zelfs pijnlijk. Bij vogels of kleine zoogdieren kan de elektrische schok ernstige letsel of de dood met zich meebrengen.

Wat is de beste elektrische vliegenvanger?

In volgorde van beste elektrische vliegenvangers kom je uit op de volgende lijst:

 • Grote insectenlamp
 • Tafel vliegenlamp
 • Elektrische vliegenmepper
 • Vliegenverjager met propeller

Deze laatste is met opzet niet genoemd, omdat de werking hiervan minimaal is. De propeller bovenop de vliegenlamp veroorzaakt een luchtstroom waardoor vliegen en muggen niet te dichtbij komen. Werkt goed om insecten bij voedingsmiddelen op de terrastafel weg te houden. Maar het doodt geen insecten waardoor deze gewoon aanwezig blijven.

Hoe goed werkt een vliegenlamp of elektrische vliegenvanger?

Hoe goed een (elektrische) vliegenvanger werkt is afhankelijk van het apparaat, maar ook waar je hem toepast. Plaats de lamp of de vliegenvanger op een tafel of hang hem aan de muur. Op de grond plaatsen is vrij nutteloos.

Het heeft ook geen zin om de vliegenvanger ergens in de tocht te hangen. Tochtige plekken worden door vliegen en muggen vermeden, waardoor ze ook niet bij de insectenlamp terecht komen.

Een vliegenvanger met UV licht werkt het meest effectief. UV-licht dat afkomstig is van de zon trekt insecten aan, dit is namelijk een bron van warmte. Het insect denkt dat de UV-lamp de zon is en vliegt hierdoor richting de vliegenvanger. Zodra het insect in aanraking komt met het rooster dat onder stroom staat, wordt hij snel en pijnloos geëlektrocuteerd. Hiermee is de insectenlamp ook nog eens diervriendelijk.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Weg met insecten: de beste elektrische vliegenvanger
Schuiven naar boven