De instaphoogte van een seniorenbed

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Gemiddeld heeft een bed een hoogte van ongeveer 55 cm. Maar er zijn ook veel lagere bedden verkrijgbaar, vooral wanneer het een goedkoop model betreft. Wat is de instaphoogte van een seniorenbed? Soms wordt gezegd dat de instaphoogte lager moet zijn, maar hier klopt helemaal niets van. Kijk maar eens wat wél de juiste hoogte is.

Zo hoog is een bed

Je kunt niet spreken van een standaard hoogte voor bedden. De fabrikant bepaalt zelf de hoogte van het bed. Wel is het zo dat het gemiddeld bed 55 cm hoog is. Maar er zijn afwijkingen naar beneden (50 cm) en naar boven (60 cm).

Bij een gemiddelde lengte is een bed van 55 cm hoog prima. Maar met het ouder worden kan een te laag bed erg nadelig zijn. Je krijgt dan moeite met het in of uit bed komen.

Instaphoogte van het seniorenbed

Een seniorenbed is over het algemeen hoger dan normaal. De ideale hoogte ligt tussen de 55 en 70 cm. Een en ander hangt wel weer van de lichaamslengte af. Daarom zie je hieronder de ideale instaphoogte van een seniorenbed, afgestemd op de lichaamslengte.

Waarschuwing: met het ouder worden verlies je wat aan lichaamslengte. Het verlies aan lichaamslengte bedraagt tussen de 5 cm en 15 cm. Bij ernstige osteoporose kan dit zelfs tot 20 cm zijn.

Lichaamslengte tot 1,60 m

De instaphoogte van het seniorenbed is voor mensen met een lengte tot 1,60 m niet zo hoog. Ideaal zou een bed van 50-55 cm hoog zijn. Het beste is om thuis op een stoel te zitten en te bekijken of de benen in een hoek van 90° terechtkomen. Moeten de benen meer gestrekt worden om met de voeten op de grond te komen? Dan is de stoel te hoog. Meet de zithoogte van de stoel op en ga voor een bed dat minder hoog is dan de stoel.

Is de stoel te laag, meet deze dan op en kies in ieder geval voor een hogere instaphoogte voor het bed.

Tip: de meeste boxspringbedden hebben een totale hoogte die tussen de 55 en 60 cm ligt. Dit is voor de meeste senioren ideaal.

Bekijk boxspring bedden

Lichaamslengte 1,60 m tot 1,80 m

Veel senioren hebben een lichaamslengte die tussen de 1,60 m en 1,80 m ligt. Langer komt zelden voor, want je verliest uiteindelijk toch wat lichaamslengte. Wie een lengte van 1,60 m tot 1,70 m heeft, kan het best een bedhoogte van 55 cm tot 58 cm kiezen.

Bij een lichaamslengte die tussen de 1,70 m en 1,80 m ligt, bedraagt de ideale instaphoogte 57 cm tot 61 cm. Ook nu weer is de meettechniek met de stoel aan te raden (zie hierboven).

Senioren die groter zijn dan 1,80 m

Het komt weinig voor dat senioren groter zijn dan 1,80 m. Maar mocht dit toch het geval zijn, dan let je hierbij ook op de lengte van het bed, deze moet minimaal 2 meter zijn. Bij een lengte van 1,90 m moet het bed zelfs 2,10 m lang zijn.

In hoogte verstelbaar

Het seniorenbed is soms in hoogte verstelbaar. Dat kan nodig zijn om het instappen of het uit bed komen wat makkelijker te maken. Houd er wel rekening mee dat een in hoogte verstelbaar seniorenbed wat zwaarder is. Dit kan wel lastig zijn bij het opmaken.

Naar boxspring elektrisch verstelbaar

Een boxspring die elektrisch verstelbaar is biedt nog veel meer voordelen. Je kunt namelijk zowel het hoofdeinde als voeteneinde aanpassen, waardoor je altijd comfortabel ligt. Ideaal om tv te kijken, wanneer je noodgedwongen in bed moet doorbrengen of voor het lezen van een boek.

Wat is een goed bed voor senioren?

Op sommige websites is te lezen dat een laag bed het beste seniorenbed zou zijn. Die informatie is onjuist. Ouderen hebben namelijk meer moeite met het buigen van de kniegewrichten en de heupgewrichten. Opstaan vanuit een lage stoel of bank gaat moeizaam. Dit betekent ook dat opstaan vanuit een laag bed moeilijker is.

Zoek je een goed bed voor senioren, dan heeft deze een instaphoogte die overeenkomt met bovenstaande uitleg. Wel kan het soms wenselijk zijn om voor een valbeveiliging te zorgen. Dit hoeft niet direct bij het bed aanwezig te zijn, er zijn losse bedhekjes verkrijgbaar.

Bekijk bedhek

Een goed bedhekje voorkomt het vallen uit bed. Eenvoudig te plaatsen maar ook weer te verwijderen. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar. Let even goed op de totale breedte en de hoogte, maar ook de manier van bevestigen (monteren).

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De instaphoogte van een seniorenbed
Schuiven naar boven