De beste douchemat – nooit meer uitglijden

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een veilige douchemat is in de badkamer ontzettend belangrijk. Deze voorkomt uitglijden of valpartijen. De beste douchemat is ook nog eens goed schoon te houden. Dit is wel belangrijk want juist in een vochtige ruimte komt schimmelvorming vaak voor. Bekijk de beste modellen inclusief prijs. Lees ook de tips met betrekking tot het onderhoud door.

Douchemat met antislip

Het idee achter de beste douchemat is de antislip functie. Onmisbaar want juist in de badkamer kan het gevaarlijk glad worden. De meeste ongelukken vinden binnenshuis plaats. Een derde van alle ongevallen zelfs in de badkamer. Uitglijden wanneer je uit de douche of het bad komt, dat is levensgevaarlijk.

Voor iedereen is het aan te raden om een douchemat met antislip te plaatsen. Maar vooral voor ouderen, kinderen en mensen met een beperking is dit extra belangrijk.

Beste douchemat – het overzicht

Een douchemat met antislip is verkrijgbaar in twee verschillende vormen. Ten eerste heb je die van rubber materiaal. Hierdoor heb je goed grip op de ondergrond, zelfs wanneer deze nat is. Je plaatst deze mat dan ook in de douchebak of de doucheruimte. Soms wordt hij in bad gelegd, ook een prima keuze.

Het tweede model is een zachte badmat die je op de vloer van de badkamer legt, maar ook weer met antislipfunctie. Zo kan hij niet onder de voeten wegglippen.

Hieronder vind je een overzicht van de beste douchemat met antislip, bedoeld voor in de douche of het bad.

Bekijk douchemat antislip (douche of bad)

Badmat antislip

De badkamervloer bestaat vaak uit tegeltjes, maar soms uit hout, vinyl of ander materiaal. De vloer kan koud aan de voeten aanvoelen. Wanneer je uit het bad of douche komt wil je niet rechtstreeks op de vloer staan. Doe je dit wel dan is de kans op uitglijden groter. Maar ook wordt je hele vloer nat, en dat wil je niet.

Een badmat leg je op de grond, voor het bad over de douche. Maar je kunt hem ook voor de wastafel eigen. Een badmat met antislip voorkomt dat hij gaat schuiven. Veel veiliger in gebruik en voor iedereen een aanrader. De beste badmat met antislip is ook nog eens sterk waterabsorberend. Zo wordt de vloer niet extreem nat.

Naar badmat antislip

Een combinatie van beiden

Gaat niet alleen voor de beste douchemat (rubber), maar kijk ook eens naar een antislipmat voor op de grond. Door deze twee met elkaar te combineren breng je extra veiligheid in. Maar let op dat je de rubberen douchemat niet op de badkamervloer legt. Dit kan wel, maar voelt niet prettig aan.

De juiste afmeting badmat of douchemat

Je kunt natuurlijk wel voor de beste douchemat/badmat gaan, maar welke afmeting moet je kopen? Allereerst de antislip douchemat. Heb je een standaard douchebak dan heeft deze een afmeting van 90 x 90 cm. In dit geval kies je voor een douchemat met een afmeting van ongeveer 55 x 55 cm. Dit is kleiner maar bedenk dat je de randen beter vrij kunt laten. Bovendien is de inhoud van een bak van 90 x 90 cm ook kleiner (ongeveer 70 x 70 cm).

De antislip douchemat moet altijd binnen de randen van de douchebak passen. Wanneer de douchemat te groot is dan gaat hij krullen, en dat is weer gevaarlijk. Je zou hier overheen kunnen struikelen.

De antislip badmat voor op de vloer is in diverse afmetingen verkrijgbaar. De meeste mensen vinden het mooier om een afmeting van 50 x 80 cm te nemen. Maar je kunt ook voor een vierkant of rond model gaan. Dat hangt een beetje van de afmeting van de badkamer maar ook van de persoonlijke voorkeur af.

De kleur van de douchemat of badmat

Kijk ook even naar de kleur. De rubberen antislip douchemat is verkrijgbaar in de kleuren wit (beige), grijs en zwart. Het voordeel van een lichte kleur is dat dit naadloos opgaat in vaak lichtgekleurde douchebakken. Maar heb je een donkere douchevloer, dan kun je ook beter een donkere douchemat nemen.

Houd er rekening mee dat eventuele schimmelvorming op een lichte mat zichtbaar is, op een donkere mat niet tot nauwelijks. Aan de andere kant zorgt zichtbare schimmelvorming er ook voor dat je hem sneller of eerder schoonmaakt. Terwijl de donkere mat misschien heel vies kan zijn, zonder dat je dit opmerkt.

Schimmel van de douchemat verwijderen

De stoffen badmat kun je wekelijks in de wasmachine uitwassen. Maar de rubberen antislip douchemat stop je liever niet in de wasmachine. Je kunt hem na gebruik uitspoelen en eventueel over de douchewand te drogen hangen. Doe je dit niet, dan zul je merken dat er wat sneller schimmel opkomt (zwarte puntjes of plekken).

Schimmel haal je heel makkelijk weg met bleekmiddel of een schimmelwerend schoonmaakmiddel. Even erop spuiten of gieten, enkele minuten in laten trekken en afspoelen. Ondertussen goed ventileren.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste douchemat – nooit meer uitglijden
Schuiven naar boven