Smartphone met langste levensduur

Bijgewerkt: 29 maart 2022

Volgens de Consumentenbond zou een smartphone gemiddeld 2,5 jaar mee moeten gaan. Iedereen weet wel dat hier in de praktijk niet veel van klopt. Zo zijn er mensen die vijf jaar of langer met hun toestel doen, terwijl andere modellen het na twee jaar al begeven. Wil je weten welke smartphone de langste levensduur heeft? Hier komt hij dan!

Levensduur en factoren die van invloed zijn

Het is niet zo dat alleen de processor de levensduur van de smartphone bepaalt. Hier zijn nog veel meer factoren van afhankelijk. Bijvoorbeeld de accu (capaciteit en laadcycli), het besturingssysteem en belangrijke functionaliteit.

Hieronder een overzicht van driemaal de smartphone met de langste levensduur. Ook ontdek je welke modellen minder lang meegaan.

Samsung S-serie

  • Levensduur: tussen de 5 en 10 jaar
  • Beveiligingsupdates: minimaal vier jaar

Normaal wordt geadviseerd om elke drie jaar een nieuwe smartphone te kopen. Dit is echter geen verplichting en slechts een richtlijn. De toestellen uit de Samsung S-serie hebben laten zien dat ze een lange levensduur hebben. Veel mensen gebruiken een toestel uit deze serie 5 jaar, voordat ze weer een nieuwe kopen. Er zijn zelfs gebruikers die er tot 10 jaar mee doen.

Dat de Samsung S-serie een smartphone met de langste levensduur is, heeft met dit soort zaken te maken:

  • Stevige behuizing
  • Waterdicht
  • Krachtige processor
  • Beveiligingupdates
  • Goede camera’s
  • Grote accu

De stevige behuizing met beschermend glas zorgt ervoor dat het toestel niet zo snel kapot valt. In de praktijk zou een model uit de S-serie een val van 1,5 m moeten overleven, soms nog wel een hogere val. Dat deze smartphones waterdicht zijn is natuurlijk een groot voordeel.

De processoren in deze modellen zijn zo snel en efficiënt, dat ze echt wel een paar jaar vooruit kunnen. De camera’s concurreren sterk met die van andere merken en modellen. Hierdoor kun je de komende vijf jaar vertrouwen op een goede beeldkwaliteit.

Samsung geeft gedurende minimaal vier jaar beveiligingsupdates, wat hoger is dan andere merken (twee of drie jaar).

Bekijk Samsung S-serie

Apple iPhone

  • Levensduur: tussen de 4 jaar en 8 jaar
  • Beveiligingsupdates: minimaal 5 jaar

Een ander kwalitatief merk is de Apple iPhone, verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Het voordeel van Apple is het stabiele en veilige mobiele besturingssysteem (iOS). Juist door die stabiliteit vettrouw je gedurende lange tijd op een betrouwbaar systeem. Apple ondersteunt gedurende vijf jaar de nieuwste updates.

Koop je een nieuwere iPhone dan heb je in ieder geval een model met de nieuwste processor te pakken. Die processor houdt het gedurende 4-7 jaar vol, hierna wordt hij voor moderne begrippen te traag. Wat overigens niet wil zeggen dat de iPhone helemaal niet meer bruikbaar is.

De camera’s van iPhones zijn wat minder dan die van de Samsung S-serie, maar nog steeds heel erg goed. Hier kun je de komende jaren mee fotograferen en filmen. Het gehele systeem vraagt wel wat meer van de accu. Hierdoor is de kans groter dat een iPhone accu het wat eerder begeeft dan een Samsung S-serie smartphone. Qua prijs zijn iPhones wat duurder, maar daar koop je wel betrouwbaarheid en stabiliteit voor.

Naar iPhones

Overige merken

Welke telefoon gaat het langst mee? Het is bekend dat iPhones en Samsung S-modellen het langst meegaan. Samsung toestellen uit de A-serie (of een andere serie) hebben een kortere levensduur, ongeveer 3-4 jaar.

Ditzelfde geldt voor smartphones van Huawei, Oppo, Vivo, Xiaomi, Motorola, Nokia en andere merken. Vroeger was Nokia een merk dat bekend stond vanwege de lange levensduur, maar dit gold voor de oudere gsm’s. De smartphones van dit merk gaan niet meer zo lang mee als vroeger.

Kijk uit met een smartphone die geen beschermend glas heeft. Dit is bij veel goedkope modellen het geval. Mocht het toestel uit je handen vallen, dan is het scherm mogelijk kapot. Schermreparatie is ontzettend duur.

De gemiddelde Android smartphone ontvangt gedurende 2-3 jaar beveiligingsupdates. Dit ligt alleen hoger bij Samsung (4 jaar) en iPhone (5 jaar). Wanneer een toestel geen beveiligingsupdates meer ontvangt, dan zal de software er vroeg of laat mee ophouden.

Wat is de beste tijd om een telefoon te kopen?

Is je smartphone ouder dan drie jaar? Dan zou je aan een nieuw toestel kunnen denken. Maar kijk eerst of het oude toestel nog stabiel en veilig genoeg is, want mogelijk kun je er veel langer mee doen. Weet je wat de beste tijd is om een telefoon te kopen? Ongeveer één tot twee maanden voordat het nieuwste model van je favoriete merk uitkomt. Winkeliers verkopen het oudere model dan met korting. Zo kun je veel geld besparen.

Wil je toch voor het allernieuwste model gaan, wacht dan tot deze ongeveer vier maanden oud is. Dan betaal je in ieder geval niet de hoofdprijs.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Smartphone met langste levensduur
Schuiven naar boven