Is terugzetten naar fabrieksinstellingen voldoende?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Vaak wordt gezegd dat bij een reset naar fabrieksinstellingen alle persoonlijke gegevens weg zijn. Maar in 2014 bleek dat er nog steeds gegevens op het toestel achterbleven. Dus: is terugzetten naar fabrieksinstellingen voldoende? Inmiddels zijn we vele jaren verder, en zijn er ook een hoop dinngen veranderd. Toch zijn er nog wat dingen die je, naast de reset, extra moet regelen.

Een reset naar fabrieksinstellingen

Bij verkoop van de smartphone is het aan te raden om deze terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Hiermee verwijder je alle gegevens en instellingen. Als het goed is kan de smartphone na de reset niet herleiden naar jou persoonlijk. Is terugzetten naar fabrieksinstellingen voldoende bij verkoop of het weggeven van het toestel? Soms wel en soms niet. Lees wat je moet doen.

Bekijk de nieuwste smartphones (inclusief prijs)

Data versleutelen

Moderne smartphones versleutelen de data automatisch. Hierdoor kunnen hackers geen grip krijgen op persoonlijke gegevens, instellingen en belangrijke data. Heb je een oude iPhone, dan zal deze ook standaard versleuteld zijn. Maar een ouder Android toestel (2014 of ouder) moet je handmatig versleutelen.

Ga op de Android smartphone naar instellingen – beveiliging – geavanceerde beveiliging. Kies hierbij handmatig voor het versleutelen van data.

Een back-up maken van het toestel

Voordat je de smartphone terugzet naar fabrieksinstellingen, maak je eerst een back-up. Hoe dit moet hangt van het model af. Vaak ga je naar instellingen – iCloud (iPhone) óf Privacy (Android).

Na de reset heb je de mogelijkheid om deze back-up oftewel reservekopie terug te zetten. Iets dat je uiteraard niet doet! Die back-up heb je wel nodig bij het instellen van je nieuwe smartphone.

De simkaart verwijderen

Op je simkaart staan vaak contactpersonen opgeslagen, maar ook de oproepen historie. Het is verstandig om de simkaart tijdig eruit te halen. Wanneer je dit vergeet dan kan de nieuwe eigenaar op jouw kosten bellen. Maar ook je contactpersonen zien.

De simkaart verwijderen kan overigens al voordat je het toestel terugzet naar fabrieksinstellingen. Dit heeft verder geen invloed op het proces.

De (micro) SD kaart eruit halen

Moderne smartphones beschikken over een flinke opslagcapaciteit. Oudere toestellen hebben dit niet, waardoor je mogelijk gebruik maakt van een (micro) SD kaart. Zelfs met een flinke opslagcapaciteit kan er behoefte zijn aan extra opslagruimte.

De meeste mensen slaan foto’s, video’s en audio op de SD kaart op. Ook is het mogelijk om hier bepaalde applicaties op te installeren (afhankelijk van de app). Alleen terugzetten naar fabrieksinstellingen is niet voldoende, vergeet niet om de SD-kaart eruit te halen.

Haal het beste uit je smartphone, naar Telefonie & Accessoires

Vroeger was terugzetten naar fabrieksinstellingen niet voldoende

Tot het jaar 2015 was een reset naar fabrieksinstellingen best wel risicovol. Veel smartphones waren niet versleuteld. Na een reset bleek data gewoon nog inzichtelijk te zijn. De gemiddelde gebruiker wist niet hoe dit moest, maar een technicus of een hacker kon makkelijk de data bekijken.

Sinds 2015 is hier een hoop in veranderd. Dit betekent dat terugzetten naar fabrieksinstellingen voldoende is, mits je dit combineert met het verwijderen van de simkaart en de SD-kaart.

Zo kun je zien dat alle data verwijderd is van je telefoon

Heb je de smartphone terug gezet naar de fabrieksinstellingen? Dan is het belangrijk om te kijken of alle data wel verwijderd is. Dit doe je door op zoek te gaan naar foto’s, filmpjes, audio, achtergebleven apps en ander data. Kijk niet alleen op het startscherm van de smartphone maar duik wat dieper de instellingen in.

Dummy gegevens op de smartphone plaatsen

Vertrouw je het allemaal niet? Voer dan eerst een reset naar fabrieksinstellingen uit. Plaats vervolgens dummy gegevens op het toestel. Zorg dat je veel audio, media en apps downloadt en op de smartphone zet. Zorg er wel voor dat deze dingen niet naar jou persoonlijk te herleiden zijn. Download dus gewoon foto’s van het internet en installeer wat willekeurige apps. Maar log nergens met je gegevens in.

Vervolgens voer je een tweede reset naar fabrieksinstellingen uit. Je ‘dummy data’ wordt nu gewist. Mocht de volgende eigenaar (of de vinder van je smartphone) nog in de oude data kunnen komen, dan ziet hij alleen de dummy gegevens. De eerdere gegevens zijn weg of heel moeilijk te vinden.

Door dit proces vier keer of vaker te herhalen (reset en dummygegevens plaatsen) maak je het veranderen steeds moeilijker om oude data te achterhalen.

Cacheheugen wissen is wat anders

Let op want soms wordt gedacht dat het wissen van het cachegeheugen gelijk is aan een reset naar fabrieksinstellingen. Niet waar, want bij het wissen van het cache geheugen verwijder je alleen tijdelijke internetbestanden. Hierdoor wordt de smartphone wat sneller, maar data staat nog steeds op het toestel.

Bij een reset naar fabrieksinstellingen wis je tegelijkertijd het cachegeheugen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Is terugzetten naar fabrieksinstellingen voldoende?
Schuiven naar boven