Zoveel mag een matras afwijken

Heb je het over matrasafwijkingen, dan kan het om twee dingen gaan. Ten eerste de toegestane afwijking wanneer het matras uit de fabriek komt. Maar hoeveel mag een matras afwijken in combinatie met de bedbodem? In dit geval kun je een iets groter of kleiner matras kopen, maar het verschil mag zeker niet te groot zijn.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Afwijkingen vanuit de fabriek

Koop je een matras online of in een winkel? Dan ga je er niet met het meetlint of de meetlat bijstaan. Je gelooft de verkoper op zijn blauwe ogen, of gaat er vanuit dat de productinformatie in de webwinkel klopt. Uiteindelijk kom je er achter dat het matras toch iets groter of kleiner is dan stond aangegeven.

Hoeveel mag een matras afwijken? Volgens de Europese Norm EN 1334 mogen zowel de lengte als de breedte maximaal 2 cm (20 mm) afwijken. De dikte mag niet meer dan een centimeter (10 mm) afwijken dan staat aangegeven.

Bekijk de nieuwste matrassen (inclusief prijs)

Matrasmaat klopt niet!

Let op want het kan dus voorkomen dat het matras meer afwijkt dan hierboven staat aangegeven. Wat moet je doen wanneer de matrasmaat het niet klopt? Dan heb je recht om het product terug te sturen of naar de winkel terug te brengen. De winkelier is verplicht om je het geld terug te geven.

Weigert de winkelier dit? Dit probleem kom je wel eens in fysieke winkels tegen. Niet in webshops want daar geldt sowieso een minimale zichttermijn. Wanneer de winkelier moeilijk blijft doen, kun je het beste contact opnemen met de juristenwinkel. Let op: je moet wel binnen een redelijke termijn het matras terug willen brengen, dus echt niet na een maand of wanneer het al gebruikt is.

Hoe groot moet mijn matras zijn?

De juiste afmeting van het matras achterhaal je door de bedbodem op te meten. Is de bedbodem 200 cm lang, dan moet het matras ook die lengte hebben. Let op want bedbodems hebben wisselende breedtes. Een 1-persoonsbed kan een breedte van 70, 80 of juist 90 cm hebben. Matrassen zijn ook in die breedtes verkrijgbaar.

Je hebt ook bedbodems met een breedte van 100, 110 of 120 cm (éénpersoons tot twijfelaars). Een klein tweepersoonsbed is 140 cm breed. De standaardbreedte voor een tweepersoonsbed bedraagt 160 cm en de grote modellen zijn 180 of zelfs 200 cm breed. Wees er zeker van dat je de juiste afmeting matras koopt.

Nooit een te groot matras kopen

Hoeveel mag een matras afwijken ten opzichte van de bedbodem? Dat hangt er vanaf of het matras voor een volwassene, kind, baby of senior bedoeld is. Koop in ieder geval nooit een matras dat groter is dan de bedbodem. Het matras zal niet goed passen en gaat scheef staan. Hierdoor wordt de ruggenwervel krom getrokken, en dit veroorzaakt pijnklachten.

Naar eenpersoons matrassen

Een te klein matras aanschaffen

Het is geen ramp wanneer het matras kleiner is dan de bedbodem. Maar voor baby’s, senioren en mensen met een beperking is het aan te raden om een goed passend matras te kopen. Veiligheid staat voorop!

Voor volwassenen en kinderen vanaf ongeveer acht jaar oud is het niet heel erg wanneer het matras iets te klein is. Maar let op dat het matras niet ontzettend afwijkt van de bedbodem. Een maximale afwijking van 10 cm is nog te doen. Maar is het matras bijvoorbeeld 30 cm korter dan de bedbodem? Dan ontstaat er een te grote open ruimte. Het matras gaat schuiven en de kans is groot dat je uiteindelijk in je slaap doorrolt en in de opening terechtkomt.

De standaard maat matras

Er is niet zoiets als een standaard maat voor matrassen. Maar in Nederland zijn de meeste matrassen 200 cm lang. Dit is opvallend want de Nederlander is gemiddeld langer dan in andere landen.

De breedtemaat voor een éénpersoons bed ligt vaak op 80 of 90 cm. Terwijl een tweepersoonsbed vaak een breedte van 140, 160 of 180 cm heeft. Twijfelaars, zeer smalle éénpersoonsbedden en zeer grote tweepersoonsbeden worden minder vaak verkocht.

Bekijk tweepersoons matrassen

Driepersoons matras bestaat niet

Helaas maar waar, het driepersoons matras is nog niet uitgevonden. Lil je toch met drie personen naast elkaar liggen, kies dan voor een matras met een breedte van 220 cm. Houd er rekening mee dat deze modellen alleen in speciaalzaken verkrijgbaar zijn, en soms ook alleen op bestelling.

Het is uiteraard ook mogelijk om een matras op maat te laten maken, bijvoorbeeld met een breedte van 240 cm. Wil je de laten doen, houd dan rekening met hogere kosten. Ook moet het matras op de bedbodem passen, check dit van tevoren. Bij een matras op maat laten maken ontkom je er vaak niet aan om ook een bed op maat te (laten) maken.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial