Beste internetkabel – welke netwerk kabel?

Bijgewerkt: 23 mei 2022

De beste internetkabel biedt een betrouwbare netwerkverbinding. Tegenwoordig heb je verschillende UTP kabels. Het is belangrijk dat de internetkabel geschikt is voor de snelheid die je provider biedt. Heb je namelijk een pakket met een hoge internetsnelheid en een ‘trage’ internetkabel, dan betaal je maandelijks teveel aan je provider.

Een UTP kabel

UTP staat voor Unshielded Twisted Pair. Deze kabel wordt gebruikt voor data overdracht, maar ook voor telefonie. UTP kabels vind je in verschillende categorieën. Binnen elke categorie heb je ook nog eens verschillende soorten internetkabels. De categorie staat voor de bandbreedte die de kabel kan verwerken. Hoe hoger het cijfer, hoe meer dataoverdracht door de kabel gaat.

Hieronder enkele voorbeelden met betrekking tot categorieën UTP-kabels:

  • Cat5: bandbreedte van 100 Mb/s
  • Cat6: bandbreedte van 1000 Mb/s
  • Cat7: bandbreedte van 10.000 Mb/s
  • Cat8: bandbreedte van 40.000 Mb/s

Houd er rekening mee dat het ook om de kwaliteit van de kabel gaat. Je kunt namelijk een Cat8 UTP kabel van slechte kwaliteit kopen waardoor deze ‘minder ver reikt’. Dit vertraagt je internet over een langere afstand. Kwaliteit speelt dus zeker een rol.

Effectieve snelheid van een kabel

De theoretische snelheid is niet hetzelfde als de effectieve snelheid. Je kunt voor de effectieve snelheid ongeveer de helft aanhouden. Voor een Cat7 met een bandbreedte van 10.000 Mb/s bedraagt de effectieve snelheid 5000 Mb/s.

Het is belangrijk dat de effectieve snelheid hoger ligt dan je internetaansluiting. Hiermee voorkom je dat de bandbreedte wordt afgeknepen. Toch doet niet iedereen dit, met trager internet tot gevolg.

Beste internetkabel

Wat is de beste internetkabel van dit moment? De Cat6 en Cat 7 kabels worden het meest verkocht. Simpelweg omdat deze prima voldoen aan de huidige internetsnelheid. Zelfs wanneer de provider de internetsnelheid omhoog brengt, kan een van deze twee kabels het nog prima aan.

Voor jouw idee: Ziggo heeft in 2020/2021 abonnementen met een intersnelheid tot 1000 Mb/s. Een Cat6 of Cat7 is dus prima. Weten wat de beste internetkabel is? Hieronder de best presterende én verkochte internetkabels.

Internetkabel Cat6

Vrijwel alle huishoudens maken gebruik van een internetkabel Cat6. Dit is meer dan voldoende, er zijn namelijk weinig providers die een hogere internetsnelheid bieden. Mocht je twijfelen, neem dan contact op met de provider.

Op het gebied van Cat6 kabels is voldoende verkrijgbaar. De CablExpert PP6 met een lengte van 10 m wordt ontzettend goed verkocht. Het gaat hier om een afgeschermde kabel met vergulde connectoren. Deze is niet alleen in 10 meter maar ook in een lengte van 15 m verkrijgbaar. Of korter, dat kan natuurlijk ook. De CablExpert PP6 ontvangt beoordelingen waar je helemaal blij van wordt.

Een tweede goedlopende internetkabel Cat6 is de UTP kabel RJ45 met een lengte van 20 m. Deze is overigens ook in andere lengtes verkrijgbaar zoals 5 m, 15 m of 30 m. Ook deze behoort tot de beste internetkabel, hij ontvangt namelijk zeer goede gebruikersbeoordelingen. De beste internetkabels Cat6 kom je bovenaan in dit overzicht tegen.

Bekijk internetkabel Cat6

Internetkabel Cat7

Heb je behoefte aan hogere snelheden? Ga dan voor de beste internetkabel Cat7. Deze kabel ondersteunt een bandbreedte van 10.000 Mb/s. Geschikt voor de computer, notebook, gameconsole of een ander apparaat.

Ook op het gebied van de beste internetkabel Cat7 is er heel wat verkrijgbaar. Wat is populair? Dat zijn de CablExpert PP6 en de ACT CAT6 U/UTP. De eerste, de CablExpert PP6 internetkabel, wordt zeer goed beoordeeld. Het is een degelijke internetkabel met vergulde connectoren. Dit model is populair bij gebruikers. Enig nadeel is de lengte, hij is namelijk verkrijgbaar in 5 m of 7,5 meter. Dit kan in sommige huishoudens te weinig zijn.

Dan heb je ook nog de ACT kabel van hoogwaardige kwaliteit. Geschikt voor verschillende toepassingen waaronder ook IP-camera’s, routers, VoIP telefoons en nog veel meer. De kabel is loodvrij en voldoet aan alle normen.

De beste internetkabel Cat7 vind je natuurlijk in onderstaand overzicht.

Naar internetkabel Cat7

Internetkabel Cat8

Als laatste dan toch nog de internetkabel Cat8. Dit soort kabels wordt momenteel niet veel verkocht. Dit heeft met een aantal dingen te maken. De snelheid is hoog, maar de kwaliteit niet echt beter. Het probleem is namelijk dat de reikwijdte niet zo ver is. Internet over een korte afstand is prima, maar veel huishoudens leggen een internetkabel toch over een langere afstand aan.

De internetkabel Cat8 is nog volop in ontwikkeling. Je hebt merkloze modellen maar ook merken zoals Vention of By Qubix. Een merk internetkabel is altijd duurder dan een merkloos model.

Bekijk internetkabel Cat8

Welke lengte internetkabel moet ik nemen?

Je gaat voor de beste internetkabel, maar welke lengte moet je nemen? Volgens de standaard mag een UTP kabel niet langer dan 100 m zijn. De oude internetkabels van vroeger konden trager zijn wanneer ze te lang waren. Dit is met de moderne UTP-kabel niet meer het geval. Deze internetkabels behalen hogere snelheden waarbij de internetverbinding stabieler is.

Meet vooraf hoeveel lengte kabel je nodig hebt. Het vaakst wordt de internetkabel van 20 m lengte verkocht. Hierna volgt die van 10 m en als derde de kabel van 30 m. Nu weet je in ieder geval waar andere mensen voor kiezen.

Liever wat lengte overhouden dan dat je straks tekort hebt. Houd je iets over, rol dat stuk kabel dan op en zet dit met een tyrep vast. Door de kabel op te rollen voorkom je dat deze gaat draaien of vouwen. Een kabel die namelijk continu gedraaid of gevouwen staat zal sneller slijten.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste internetkabel – welke netwerk kabel?
Schuiven naar boven