Smartphone voor slechthorenden: de beste modellen

Bijgewerkt: 23 mei 2022

Een mobiele telefoon voor slechthorenden is voorzien van speciale functies. Bijvoorbeeld een luid inkomend volume, zodat duidelijk is dat er gebeld wordt. Toch is het niet nodig om voor een dergelijk duur model te gaan. De beste smartphone voor slechthorenden is namelijk volledig instelbaar. Zo mis je geen enkele oproep of binnenkomend bericht.

Amplicomms M50

  • Richtprijs: € 200 tot € 250
  • Android besturingssysteem

Speciaal voor mensen met een slecht gehoor en senioren is er de Amplicomms M50. Volgens de fabrikant zelf de beste smartphone voor slechthorenden. Dit model is in ieder geval gebruiksvriendelijk en hierdoor zeer geschikt voor ouderen. Hij is ook compatibel met verschillende gehoorapparaten.

Het praktische aan deze mobiele telefoon is dat hij een belsignaal heeft van maximaal 90 dB. Hierdoor is hij luider dan veel andere toestellen. Ook beschikt hij over een SOS-knop en waarschuwt familieleden bij gemiste oproepen, weinig telefoonactiviteit of een lage accustatus. Een goedkoop toestel van een goede kwaliteit.

Bekijk Amplicomms M50

Samsung S-serie

  • Richtprijs: € 600 tot € 1300
  • Android besturingssysteem

De beste moderne smartphone voor slechthorenden is een model uit de Samsung S-serie. Het gaat hier om toestellen met een groter scherm, praktisch voor slechtzienden. Maar eigenlijk vindt iedereen een groot scherm fijn, want je bekijkt oproepen, video’s en afbeeldingen in een grote en heldere weergave.

De Samsung S-serie beschikt over uitstekende processors en een groot werkgeheugen. Hierdoor kunnen deze toestellen meerdere taken tegelijk aan. Koppel de hoorapparaten aan de razendsnelle Bluetoothverbinding. Ontvang en beantwoord oproepen via het gehoorapparaat. Net als bij voorgaande model moeten de hoorapparaten dit wel ondersteunen.

Het belvolume en belsignaal is aanpasbaar. Hierbij kun je kiezen voor een erg hoog volume. Ook de trilfunctie is erg praktisch, want het is direct duidelijk wanneer er een melding, bericht of oproep binnenkomt. Deze serie heeft alles te bieden wat je van een moderne smartphone verwacht.

Naar Samsung S-serie

Swissvoice smartphone

  • Richtprijs: € 130 tot € 150
  • Android besturingssysteem

Ook dit model is de beste smartphone voor slechthorenden. Hij is ontwikkeld voor senioren maar ook specifiek bedoeld voor mensen met een slecht gehoor. De smartphone is namelijk om te bouwen tot een huistelefoon (vaste telefoon). Dit doe je door het toestel in het basisstation te plaatsen.

Dit model is voorzien van een groot touchscreen toetsenbord. Dit maakt het typen van berichten er een stuk makkelijker op. Daarnaast is de SwissVoice voorzien van een extra service waardoor familieleden op afstand de smartphone kunnen beheren. Uiteraard gebeurt dit alleen met toestemming van de gebruiker zelf.

Dit toestel is uitgerust met een SOS-knop. Bij nood, of wanneer het vanwege slechthorendheid even niet lukt, kan met een enkele druk op de knop iemand worden gewaarschuwd. Draait ook op het Android besturingssysteem en is hiermee van alle gemakken voorzien. Een prima keuze tegen een voordelige prijs.

Bekijk Swissvoice smartphone

Zo werkt telefoneren met gehoorapparaat

Moderne gehoorapparaten beschikken over een Bluetooth verbinding. Hierdoor is het mogelijk om deze aan de smartphone te koppelen. Niet iedereen heeft de nieuwste hoorapparaten. Toch kun je telefoneren met een gehoorapparaat. Het is hierbij niet nodig om het hoorapparaat uit te schakelen.

Bellen met een gehoorapparaat werkt heel eenvoudig, houd de hoorn van de telefoon of de smartphone wat hoger dan normaal. Dus niet aan het oor zoals je gewend bent, maar ongeveer 5 cm hoger. Op deze manier vangt het hoorapparaat het geluid uit de speaker perfect op.

Hoorapparaat aan smartphone koppelen

Bellen via een Bluetoothverbinding? Zet Bluetooth op de smartphone aan. Meestal breng je een koppeling tot stand door het knopje aan de onderzijde of de zijkant van het hoorapparaat enkele seconden ingedrukt te houden. Kijk op de smartphone of het hoorapparaat zichtbaar is. Is dit het geval, tik dan op de naam van het hoortoestel. Als het goed is wordt er nu automatisch een koppeling tot stand gebracht.

Wanneer dit eenmaal gebeurd is, zal de smartphone koppeling onthouden. Wanneer je Bluetooth uitschakelt en opnieuw inschakelt, worden de hoorapparaten automatisch door de smartphone gevonden.

Wanneer ben je slechthorend?

Niet iedereen die slechthorenden is draagt hoorapparaten. Slechthorendheid wordt namelijk ingedeeld in verschillende categorieën. Bij een verlies tussen de 20 en 40 Db is sprake van licht gehoorverlies. Vaak is het nog mogelijk om zonder hoortoestellen toch normaal te functioneren. Wanneer het gehoorverlies boven de 90 dB ligt dan spreek je van zwaar slechthorendheid. In sommige gevallen zelfs doofheid.

Een smartphone helpt bij slechthorendheid

Veel mensen die slechthorend zijn sluiten op onbegrip van anderen. Hierdoor lopen sociale contacten veel moeizamer. Een smartphone verlaagt de grens tot sociale contacten. Het is dankzij de smartphone veel makkelijker om te communiceren via WhatsApp, sms, social media of een ander platform.

Daarnaast zijn er veel apps voor doven en slechthorenden. Bijvoorbeeld de Tolkcontact-app die het mogelijk maakt om een tekst of gebarentaal om te zetten in een belgesprek. Kijk zeker eens naar dit soort praktische applicaties.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Smartphone voor slechthorenden: de beste modellen
Schuiven naar boven