Is het verplicht om een brandblusser in huis te hebben?

In iedere woning is het vanaf 2022 verplicht om rookmelders te hebben. Dit geldt voor alle type woningen, van nieuwbouwhuizen tot vooroorlogse woningen.  Is het verplicht om een brandblusser in huis te hebben? Ondanks dat er jaarlijks 4500 brandwoningen plaatsvinden, is een brandblusser vooralsnog niet verplicht. In andere gebouwen geldt wel een verplichting.

Nog 6 dagen

Bol.com heeft het populairste speelgoed op een rij gezet.

Rookmelder verplicht voor alle woningen

Voor nieuwbouwwoningen geldt al langer een rookmelderplicht. Vanaf 2022 moeten alle woningeigenaren aan deze plicht voldoen. Dus ook wanneer je een oudere woning hebt. Bij een huurwoning moet de verhuurder zorgen voor de juiste rookmelders. Het kan ook dat die taak bij de huurder zelf ligt. Belangrijk: een rookmelder moet voorzien zijn van NEN2555 certificering.

Bekijk rookmelders NEN2555

Op alle woonlagen moet minimaal één rookmelder aanwezig zijn. Wat gebeurt er wanneer je dit niet doet? Dan keert de verzekering bij schade niet uit. Mogelijk krijg je ook een boete.

Brandblusser in huis: verplicht of niet?

Veel mensen vragen zich af of het verplicht is om een brandblusser in huis te hebben. Nee dit is niet verplicht. Toch is het veiliger om een brandblusser met klasse AB(F) in huis te halen. Hiermee blus je verschillende vaste stoffen waaronder hout, textiel of papier maar ook vloeistoffen. Met brandklasse F is het ook mogelijk om vetten en oliën te branden (bijvoorbeeld bij frituurbrand).

Naar brandblussers AB(F)

In deze situaties is een brandblusser wel verplicht

In de privéwoning zijn brandblussers niet wettelijk verplicht. Natuurlijk wel aan te raden maar die conclusie had je zelf al getrokken. In gebouwen die publiek toegankelijk zijn is een brandblusser wel verplicht. Denk hierbij aan een winkel, de horeca of een kantoorruimte. Maar ook de centrale hal of toegangshal van een appartementencomplex.

Alle appartementsgebouwen die na 1994 zijn gebouwd moeten sowieso verplicht meerdere brandblussers hebben. Voor hele oude gebouwen geldt die verplichting soms niet.

Is een brandblusser verplicht in een bedrijfsauto?

Heb je een bedrijfsauto oftewel auto van de zaak? Je werkgever is verplicht om voor een brandblusser in de auto te zorgen. Ook moet er een verbandtrommel aanwezig zijn. Nadeel is dat veel brandblussers achter in de kofferbak van de auto liggen. Bij een autobrand is het te laat om deze eruit te halen.

Feitelijk zou een brandblusser onder de passagiersstoel moeten liggen. Deze zit in een speciale beugel of houder vast. Zo kan de brandblusser niet wegrollen. Het kan ook dat de blusser zich ergens anders bevindt. Hoe dan ook, hij moet altijd binnen handbereik van de bestuurder zijn. Dus zeker niet op de achterbank of in de kofferbak.

Dit is waar je blussers in huis plaatst

Je weet inmiddels dat het niet verplicht is om een brandblusser in huis te hebben. Voor de veiligheid van jou en je huisgenoten kies je hier wel voor. Het is dan aan te raden om minimaal twee brandblussers aan te schaffen, verspreid deze gelijkmatig over de woning. Aanbevolen plekken voor een brandblusser zijn:

  • Keuken
  • Trappenhuis
  • Gang
  • Bij de uitgang van een ruimte

Door een brandblusser in het trappenhuis, ingang of uitgang van een ruimte te plaatsen maak je de vluchtroute er een stuk veiliger op. Een brandblusser in de keuken is ook wel aan te raden. De meeste woningbranden ontstaan vanuit de keuken.

Denk ook eens aan de zolder, een schoorsteenbrand komt namelijk in 33% van de gevallen voor. Voorkom dit door de schoorsteen regelmatig schoon te laten maken. Wanneer je een open haard, kachel of allesbrander hebt dan is het aan te raden om de schoorsteen jaarlijks schoon te laten maken.

Zoveel blusmiddelen heb je nodig

Wanneer er geen verhoogd risico op brand aanwezig is, dan heb je een blusser van 6 liter of 6 kg per 200 m² nodig. De loopafstand tot een brandblusser mag niet meer dan 20 meter bedragen. Voor de woning is het aan te raden om op elke woonlaag een brandblusser of blusmiddel aan te brengen. Dit betekent dat je er drie aanschaft: een voor de benedenverdieping, een voor de bovenverdieping en nog een voor de zolder (indien aanwezig).

Brandblussers die bedrijven of openbare gebouwen hangen moeten elke 20 jaar vervangen worden. Een blusser voor particulier gebruik heeft geen houdbaarheidsdatum. Toch is het aan te raden om deze elke 20 jaar te vervangen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial