Is viscose synthetisch of natuurlijk?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Viscose is een vloeistof die wordt toegepast bij de productie van cellofaan en rayongaren. Je komt deze stof ook in kleding tegen. Is viscose synthetisch? Deze stof wordt gezien als de natuurlijkste vorm van alle synthetische vezels. Maar goed, een natuurlijke vorm wil natuurlijk niet zeggen dat het ook duurzaam is.

Geschiedenis van deze stof

In 1891 ontdekte een drietal Britse scheikundigen hoe viscose kan worden gemaakt. Een van deze drie heren was Edward Bevan, een Britse sportroeier. Charles Frederic Cross, de tweede, was vooral geïnteresseerd in cellulose technologie. Samen met partner Clayton Deadle vroeg hij patent aan op dit kunstzijde. Nu weet je dus gelijk dat het hier om kunst zijden gaat.

De eigenschappen van viscose

Is viscose synthetisch? Hiervoor moet je even de uitleg over de productie lezen. Viscose is een organische vloeistof die er stroperig uitziet. Het wordt verkregen vanuit cellulose, afkomstig van hout of katoen. Voor de productie worden er chemicaliën aan toegevoegd. Hierdoor is viscose niet duurzaam, hoewel het natuurlijke grondstoffen bevat.

Het wordt gebruikt voor de productie van cellofaan. Maar ook voor het maken van rayongaren. Dit is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van cellulose. Kleding van viscose voelt soepel en zacht aan. Daarnaast heeft het dezelfde eigenschappen als katoen. Kleding van viscose of viscose Jersey voelt zeer prettig aan.

Voordelen van viscose

de eigenschappen zijn zo positief, dat viscose veel in kleding wordt verwerkt. Het draagt namelijk net zo prettig als katoen maar voelt veel zachter en soepeler aan. Dit zijn de voordelen van viscose:

  • Neemt veel vocht op
  • Is ademend
  • Glad en glanzend oppervlak
  • Kleuren gaan langer mee
  • Voelt zacht en soepel

Omdat kleuren langer meegaan, leent deze stof zich uitstekend voor verschillende kleuren en prints. Kleding van deze stof kan dan ook erg kleurrijk zijn.

Is viscose katoen?

Nee, dit is geen katoen. Katoen is 100% natuurlijk materiaal. Viscose is juist een natuurlijk synthetisch product is. Synthetisch betekent dat het via een aantal processen bewerkt is. Katoen en kunstzijde worden wel vaak binnen een kledingstuk toegepast. De positieve eigenschappen van beide stoffen versterken elkaar.

Opletten wanneer je veel zweet

Katoen neemt veel vocht op, zeer geschikt voor mensen die veel zweten. Ga je in viscose zweten? Omdat deze stof ook veel vocht opneemt, is het prettig om te dragen. Het nadeel is dat de stof slap van structuur is. Wanneer de stof nat wordt door zweet, kan er vrij snel een gat in de stof ontstaan. Hier moet zeker rekening mee worden gehouden.

Kun je viscose in de tropen dragen?

Wat is geschikte kleding tijdens een tropenreis? Kleding van katoen, bamboe of viscose absorbeert veel vocht. Het dragen van viscose in de tropen is zeker te doen. Toch moet er rekening worden gehouden met de stof zelf, die sneller scheurt wanneer het nat wordt.

Viscose kleding

Heb je al gezien welke viscose kleding er verkrijgbaar is? Je vindt niet alleen een viscose jurk maar ook broek, blouse of shirt van deze zijdezachte stof. Alle kleding is verkrijgbaar in verschillende modellen, kleuren en stijlen. Dit geldt ook voor alle andere kleding. Viscose kleding is niet in elke winkel verkrijgbaar. Hieronder zie je wat leuke kledingstukken voorbijkomen.

Bekijk viscosekleding

Hoe moet je viscose wassen?

Is viscose synthetisch? Ja! Viscose wassen, waar moet je op letten? Het is belangrijk om altijd eerst op het etiket in het kledingstuk te kijken. Hierop staan de wasvoorschriften volgens de fabrikant. Kun je viscose wassen op 40 graden? Deze zachte stof mag je wassen op 30 tot 40 graden. Wanneer de temperatuur hoger ligt kan de stof krimpen.

De stof kreukt snel en is minder sterk dan katoen. Daarom mag er nooit gebruik worden gemaakt van agressieve wasmiddelen. Een normaal wasmiddel of fijnwasmiddel voldoet prima. Kledingstukken van kunstzijde mogen niet in de droger. Het beste is om deze aan de buitenlucht te laten drogen, het liefst niet in de zon.

Viscose wassen of stomen

Wat is beter, viscose wassen of stomen? Deze stof mag gewoon in de wasmachine. Naar de stomerij brengen is alleen nodig voor kledingstukken die niet in de wasmachine mogen.

Mag je viscose strijken?

Kunstzijde is een mooie en soepele stof maar krimpt snel. Het is aan te raden dit te strijken. Bij sommige stoffen kan dit beter wanneer het nog vochtig is, dit geldt zeker voor kunstzijde. Viscose strijken en temperatuur, wat is hierover te zeggen. Strijk het kledingstuk op een lagere temperatuur, zo kan het niet beschadigen.

Viscose gekrompen

Is een kledingstuk van viscose gekrompen? Deze stof heeft de neiging om snel te krimpen. Dit gebeurt vooral tijdens de eerste keer wassen. Daarom wordt aanbevolen om het kledingstuk de eerste keer op een lage temperatuur te wassen.

Wanneer viscose gekrompen is, kan je dit weer groter maken. Dit gaat goed met behulp van babyshampoo. Vul een bak met lauwwarm water en voeg hier een kopje babyshampoo aan toe. Laat het kledingstuk gedurende 10 tot 15 minuten in het water liggen. Haal de kleding eruit en knijp het water zachtjes uit de vezels. Druk met een handdoek het vocht uit de kleding. Leg het kledingstuk plat neer en trek de stof goed uit elkaar. Hierdoor wordt het kledingstuk wijder. Laat de kleding vervolgens verder drogen.

Wat te doen met een viscose allergie?

Last van een viscose allergie? Wie allergisch is voor stoffen, ervaart vooral klachten bij kunstmatige vezels. Deze stof is een kunstmatige vezel, bij de aanwezigheid van een contactallergie kan er een allergische reactie ontstaan. De volgende symptomen komen voor bij een viscose allergie:

  • Rode huid
  • Zwelling
  • Vochtblaasjes
  • Jeuk
  • Korstjes op de huid

Wie deze klachten ervaart bij contact met viscose, heeft mogelijk te maken met een allergie. De huisarts kan hierop testen. Wanneer er sprake is van een allergie is het beter om kunstmatige vezels te vermijden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Is viscose synthetisch of natuurlijk?
Schuiven naar boven