Jaren 70 stijl – kleding, meubels en nog veel meer

Bijgewerkt: 27 februari 2022

De jaren 70 kent vele gezichten. Van hoopvol tot pessimistisch. De jaren 70 stijl kenmerkt zich door grote veranderingen met betrekking tot kleding. Van minirokjes naar midi en later zelfs tot aan de grond. Het meubilair had veelal bruine, gele en groene kleuren. Ook de apparaten uit deze periode zijn bijzonder. Ontdek alles over de jaren 70 stijl.

Meubels uit de jaren 70

Retro maar toch de trend: meubels met een jaren 70 stijl. Bijvoorbeeld mangohouten kastjes in een donkere houtkleur en schuine pootjes. Of donker gebeitste eikenhouten meubelen. Precies zoals in deze periode ook de trend was. Opvallend waren ook de grote kasten met sleutel. Alsof je de huisgenoten niet vertrouwden.

Het interieur uit de zeventiger jaren kenmerkt zich door het gebruik van de kleuren bruin, geel, groen en rood/oranje. Deze kleuren kwamen vooral terug in het behang en woonaccessoires. Maar ook het bankstel had vaak een groene en soms een rode of oranje kleur.

Woonaccessoires

Een van de leukste woonaccessoires in de jaren 70 stijl is de retro telefoon met draaischijf. Die moet op het dressoir of een speciaal kastje in de hal staan. Het leuke is dat deze ouderwetse telefoon gewoon weer verkrijgbaar is, en hij werkt echt!

Bekijk retro telefoon

Andere leuke woonaccessoires zijn kussens (voor de bank) met grote gekleurde patronen. Of grote staande lampen in een oranje, groene of gele kleur. Maar ook een gekleurde poef, vloerkleed of een vaas met grote patronen.

Jaren 70 kleding

Ga terug in de tijd en draag jaren 70 kleding. Ook dat is helemaal terug van weggeweest. Dit was de mode in de jaren 70:

Vrouwen

 • Leggings
 • Pumps
 • Minirokjes (begin jaren 70)
 • Minirokjes (halverwege jaren 70)
 • Lange rokken (eind jaren 70)
 • Lange jurken met tailleband
 • Wijde broeken
 • Strakke shirtjes
 • Haarbanden

Mannen

 • Spijkerbroeken
 • Wijde broeken
 • Strakke shirtjes
 • Lange jassen

Algemeen

 • Indiase motieven
 • Borduursels op de kleding
 • Kleurrijke kleding

Benieuwd naar kleding uit de jaren 70? Hieronder vind je enkele voorbeelden. Overigens is deze kleding allemaal te koop, de prijs staat er netjes bij.

Naar jaren 70 kleding

Waar kan je jaren 70 kleding kopen?

Niet elke winkel heeft jaren 70 kleding in het assortiment. Via de link hierboven bestel je online 70’s kleding. Verder vind je de jaren 70 stijl ook in sommige fysieke kledingzaken of webshops.

Kijk ook eens bij de tweedehandswinkel. Je wil niet weten hoeveel jaren 70 kleding hier in de rekken hangt. Waarschijnlijk hangt het er al jaren en heeft niemand het in de gaten. Snuffel er eens tussen, want wanneer dit straks een hype wordt ben je de eerste die het in zijn bezit heeft.

Dit deden mensen in de jaren 70

Bij een jaren 70 stijl horen misschien ook wel bepaalde handelingen. Maar ja, wat deden mensen in de jaren 70? Eigenlijk niet veel anders dan nu: werken en ontspannen. Maar die ontspanning zag er anders uit dan nu. Je ging niet het internet op want dat was er nog niet. En je stuurde ook niet je vrienden een appje met de vraag of ze naar de kroeg kwamen.

In de jaren 70 waren er natuurlijk wel vaste telefoons en je kon je vrienden bellen om te vragen of ze gingen. Of je zag ze gewoon in de kroeg zelf. Want je wist van tevoren wel dat ze er waren.

Vrouwen hielden zich vooral bezig met het zelf haken of breien van truien, gordijnen, jurken en kussens. Woonkamers werden voorzien van zitzakken en gehaakte versieringen. De handgezette filterkoffie verdween naar de achtergrond en maakte plaats voor het koffiezetapparaat.

In de jaren 70 werd de zwart-wit televisie langzaam vervangen door de kleurentelevisies. ABBA was in die tijd een populaire popgroep. In 1974 deed ABBA met het nummer Waterloo mee aan het Eurovisiesongfestival. Naast ABBA was ook de popgroep Queen erg populair.

Bekijk ABBA-cd’s

Andere bekende namen uit die tijd zijn Barbara Streisand en Brigitte Bardot.

Belangrijke gebeurtenissen in deze periode

Leef je helemaal in de jaren 70 stijl in. Dit waren de belangrijkste gebeurtenissen in de jaren 1970-1979.

De oliecrisis

Door een conflict tussen het Westen en de Arabische wereld ontstaat de Oliecrisis van 1973. De prijs van olie werd met 70% verhoogd. Om energie te besparen werd in Nederland de autoloze zondag geïntroduceerd. Door de hoge olieprijzen stagneerde de economie en ontstond er grote inflatie.

Nederlandse politiek

In de jaren 1973-1977 heeft Het kabinet-Den Uyl grote invloed op politieke en economische ontwikkelingen. Ondertussen is prins Bernhard betrokken bij een groot omkoopschandaal (1976). De zeventiger jaren heeft ook wat goeds teweeg gebracht, waaronder de eerste rechtswinkels. Dit gebeurde nadat een studentenblad liet zien dat de rechtspraak voor mensen met een laag inkomen onbetaalbaar is.

Gezondheid

In het jaar 1972 komt voor het laatst de pokkenepidemie voor. In 1978 wordt de hele wereld pokkenvrij verklaard.

Verder werd het begrip hyperventilatie in deze periode bekend. Mensen met hyperventilatie werd aangeraden om in een plastic zak te ademen, iets dat nog steeds effectief is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Jaren 70 stijl – kleding, meubels en nog veel meer
Schuiven naar boven