Kamerplanten webshop: waar je op moet letten

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Koop je kamerplanten en in tuincentrum of winkel dan zie je hoe gezond de plant is en welke verzorging hij krijgt. In een kamerplanten webshop zit dit wat anders in elkaar. Je ziet een foto van een geweldige plant maar krijgt een heel ander exemplaar toegestuurd.

Toch is een kamerplanten webshop interessant want je hebt hier een ruime keuze, betaalt minder en hoeft de deur niet uit. In deze blog een aantal tips voordat je bij een plantenwebshop bestelt.

Het aantal webshops in kamerplanten

Er komen steeds meer webshops in kamer- en tuinplanten bij. Naar schatting zijn dit er in 2023 meer dan 500. Er is dus meer dan voldoende keuze. Sommige webshops bestaan al lang en zijn ontstaan vanuit een kamerplantenkwekerij of een gerenommeerd bedrijf.

Webshops en websites werken op drie verschillende manieren:

 • Inkoop van kamerplanten bij de kwekerij en vervolgens aan de consument verkopen
 • Een verzamelplaats van kwekerijen en online tuincentra
 • Geen eigen voorraad maar doorsturen naar een kamerplantenwebshop of kwekerij

In principe maakt de werkwijze niet uit, het is vooral belangrijk dat je mooie, goedverzorgde en gezonde kamerplanten koopt. De service moet ook goed zijn. Denk hierbij aan een snelle en veilige verzending en een goede klachtenafhandeling.

Bezoek dé kamerplanten webshop

Waar je het beste online planten koopt

Een kamerplanten webshop heeft vaak een groot assortiment. Hierbij heb je keuze uit planten in verschillende categorieën waaronder:

 • Vetplanten en cactussen
 • Planten met bol, knol of wortelstok
 • Bromelia’s
 • Hang- en klimplanten
 • Varens
 • Palmen
 • Orchideeën
 • Kruiden

Soms worden planten ingedeeld naar afmeting, land van herkomst, de kleur van de bladeren of andere kenmerken. Ze zijn ook in te delen naar standplaats zoals schaduw, halfschaduw of zon.

Bij voorkeur gebruikt de webshop een duidelijke indeling zodat je beter vindt waar je naar op zoek bent. Is het overzicht erg rommelig of kun je geen gebruik maken van een zoekfunctie? Dan is het misschien niet de allerbeste webshop.

Goede en bekende online plantenverkopers zijn:

 • Bol.com (meerdere kwekers en verkopers zijn hier actief)
 • Fleurdirect
 • 123planten
 • Plantenreus
 • Bakker (was vroeger bekend als plant-postorderbedrijf)

De omgeving waarin de planten staan

Bij een kamerplanten webshop is het lastig controleren hoe de planten gehouden worden. Toch zullen ze vaak beter staan dan planten op een markt of in de supermarkt. Deze planten hebben vaak al veel geleden en worden in slechtere omstandigheden gehouden. De temperatuurverschillen zijn misschien erg groot, er is te weinig daglicht of er wordt onvoldoende water gegeven.

Een webshop in kamerplanten heeft er belang bij om alleen goede en gezondere planten te verkopen. Daarom ontvangen deze de juiste verzorging. Bij een online aankoop mag je namelijk het product binnen 14 dagen (bij sommige webshops is dit 30 dagen) terugsturen. Natuurlijk wil de webshop dit niet dus het zal er alles aan doen om alleen maar gezonde en mooiepklanten te verkopen.

Je kunt er dus wel vanuit gaan dat de kamerplanten in de juiste omstandigheden staan. Ze groeien goed, zijn gezond en hebben een mooi uiterlijk.

Kneusjes planten

Sommige webshops bieden kneusjesplanten aan. Dit zijn kamerplanten die minder goed groeien, hier en daar beschadigd zijn of een schoonheidsfoutje hebben. De kwaliteit is wat minder waardoor ze langer blijven staan. Er zijn altijd mensen die het fijn vinden om voor dit soort kneusjes te zorgen. Met de juiste aandacht (en liefde) kan er een mooie kamerplant uit komen.

Deze planten koop je vaak en een box van 4-12 stuks. Hier vind je het aanbod. Geef deze planten wat extra liefde en je krijgt er heel veel voor terug.

De wijze van verzenden

Wanneer je iets bij een kamerplanten webshop bestelt is de manier van verzenden belangrijk. De webshop moet hier veel aandacht aan besteden want het is zonde wanneer planten beschadigd raken. De meeste webshops zorgen voor een goede verpakking. Toch kan het gebeuren dat er tijdens het verzenden iets misgaat. Bijvoorbeeld de koerier of bezorger die de doos ondersteboven houdt. Of stoten of vallen waardoor er binnenin iets beschadigt.

Merk je dat de plant gekneusd of misschien wel ziek aankomt? Neem direct contact op met de webshop. De verantwoording voor een goede verzending ligt bij de webwinkel, niet bij jou. De webwinkel zal de schade dus moeten vergoeden.

Is een kamerplanten webshop goedkoper?

Veel mensen vragen zich af of ze bij een kamerplanten webshop goedkoper uit zijn. Ja, dit kan zeker zo zijn. Een webshop heeft niet veel nodig om het bedrijf te runnen. Feitelijk alleen een goede opslagplaats voor de planten, verzorging (en de middelen hiervoor), een webshop en wat personeel. Dankzij de lage kosten die een webshop maakt zijn de kamerplanten vaak veel voordeliger dan wanneer je deze bij een gespecialiseerde winkel of tuincentrum koopt.

Toch kan het soms prettiger zijn om de planten op locatie te bekijken. Bij sommige webshops is winkelbezoek of kwekerijbezoek mogelijk. Kan dit niet, wijk dan uit naar een tuincentrum en kijk of hier je favoriete plant te koop is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kamerplanten webshop: waar je op moet letten
Schuiven naar boven