Is een kamerplanten kweker goedkoper en beter?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Kamerplanten zijn volop verkrijgbaar in tuincentra en zelfs in diverse webshops. Wat velen niet weten is dat je ook rechtstreeks bij een kamerplanten kweker koopt. Hier zijn ze met zorg tot gezonde planten opgekweekt. Je zou denken dat je bij een kamerplantenkwekerij goedkoper uit bent maar de waarheid is heel anders.

Kwekerijen door heel het land

Door heel Nederland vind je verschillende kamerplanten kwekerijen. Sommige bedrijven richten zich ook op tuinplanten. Daarnaast heb je tuincentra die hun eigen planten kweken en direct voor de verkoop aanbieden.

Naar schatting zijn er meer dan 25.000 kwekerijen in Nederland. Vroeger waren deze kwekerijen altijd voor consumenten beschikbaar. Later werd alleen aan veilingen, tuincentra en bloemisterijen geleverd. Tegenwoordig hebben consumenten de keuze waar ze kamerplanten kopen. Dit kan dus ook bij een kwekerij zijn.

Bezoek de kamerplanten webshop

Een kamerplanten kweker is niet altijd goedkoop

Wanneer je rechtstreeks bij een kwekerijen koopt ben je goedkoper uit, toch? Helaas gaat het niet altijd op. Er zijn zeker kwekers die duurder zijn dan wanneer je de plant in een tuincentrum koopt. Dit komt omdat kwekerijen soms hoge kosten maken. Denk maar aan verwarming en verlichting, iets dat door de hoge energieprijzen een duur grapje is.

Een tuincentrum kan goedkoper zijn omdat het zowel als kwekerij en winkel fungeert. Hierdoor worden de kosten als het ware verdelers. Hierdoor is een tuincentrum soms goedkoper dan een kamerplantenkweker.

Een ander verschil is de afmeting van het bedrijf. Sommige kwekerijen zijn eenmanszaken met een beperkte capaciteit. De kosten liggen naar verhouding veel hoger dan bij grote kwekerijen of tuincentra.

De kwaliteit van de planten

Kamerplanten bij de kweker zien er vaak gezond en mooi uit. Maar je komt net zo vaak gezonde en prachtige kamerplanten bij tuincentra, bloemisterijen, op de markt en zelfs in de supermarkt tegen. Het gaat zich puur om de standplaats en de verzorging die de plant krijgt. Die kan bij een kleine bloemisterij beter zijn dan bij een grote kwekerij.

Het is wel zo dat kwekerijen veel verstand hebben van de kamerplanten die ze kweken en verkopen. Meestal richt een kamerplantenkweker zich op één of enkele specifieke soorten. Terwijl je in een tuincentrum of elders ontzettend veel verschillende kamerplanten tegenkomt. Het personeel heeft niet altijd de nodige kennis in huis, vooral wanneer het op bijzondere kamerplanten aankomt.

Kamerplanten kwekerij voor particulieren

Wil je bij een kamerplantenkweker kopen, kijk dan eerst of deze toegankelijk is voor particulieren (consumenten). Wees voorzichtig met zogenaamde tussenbedrijven. Dit zijn winkels of webshops die rechtstreeks bij de kweker inkopen en zich voordoen als een kwekerij.

Vroeger was het vrij normaal om tuinplanten en kamerplanten bij een kweker te kopen. Er bestonden toen nog geen tuincentra. Tegenwoordig zijn kwekerijen niet meer zo bezig met particulieren. Ze leveren liever aan de veiling van waaruit de kamerplanten worden opgekocht door tuincentra, supermarkten, bouwmarkten, bloemisterijen en andere bedrijven die hier interesse in hebben. Ook webshops kopen via de veiling, maar soms ook rechtstreeks via een kweker.

Waarom is een kamerplanten kwekerij voor particulieren zo moeilijk te vinden? Het kost een kweker te veel tijd om consumenten te ontvangen en hier en daar een plantje te verkopen. Dit levert naar verhouding weinig winst op.

Aandachtspunten wanneer je naar een kamerplant kweker gaat

Zoek je een bijzondere kamerplant? Vraag aan de kweker of deze wel met je favoriete kamerplant kweekt. De meeste kwekerijen hebben een beperkt assortiment. Ze richten zich bijvoorbeeld op ficussen, vetpanten, cactussen, palmen of juist hele andere kamerplanten.

Informeer vooraf naar de openingstijden. Die kunnen sterk afwijken van een tuincentrum of winkel. Zo kan het dat de kamerplantenkweker alleen ‘s morgens of ‘s middags enkele uren geopend is. Of dat je er in het weekend niet terecht kan.

Ziekten bij kamerplanten herkennen

Over het algemeen besteedt de kamerplant kweker veel aandacht aan de gezondheid en verzorging van de planten. Toch kan het altijd gebeuren dat een kamerplant niet goed groeit, een afwijkende vorm heeft of ziek is.

Let goed op de aanwezigheid van vreemde vlekken of bulten op de bladeren of de stengels. Dit kan duiden op een ziekte of de aanwezigheid van parasieten. Bladluizen herken je aan hun felgroene kleur. Tripsen zijn langwerpig en groen of zwart van kleur (afhankelijk van de leeftijd). De plant kan ook geïnfecteerd zijn met wolluis of dopluis, herkenbaar als wollige en witte beestjes.

Wees bedacht op een mozaïekpatroon op de bladeren. Ook gekrulde bladeren of geel wordend blad slecht, dit kan allemaal op het mozaïekvirus duiden. Verder kan er schimmel op de bladeren, de stengels of de potgrond zitten.

Laat zieke kamerplanten staan. Wanneer je ziet dat meerdere van deze planten ziek zijn dan is het beter om niks bij deze kweker te kopen. Ziekten verspreiden zich makkelijk waardoor de kans groot is dat je met een geïnfecteerde kamerplant thuiskomt, waardoor je andere planten ook ziek worden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Is een kamerplanten kweker goedkoper en beter?
Schuiven naar boven