Wat is de kans op een goede zwangerschap na een miskraam?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een op de 10 zwangerschappen wordt binnen de eerste maand afgebroken. Opnieuw zwanger worden is iets dat veel vrouwen willen. Wat is de kans op een goede zwangerschap naar een miskraam? Vaak ben je binnen een half jaar tot een jaar opnieuw zwanger. Maar is de kans op herhaling dat het misgaat nu groter? Ja, die kans is iets verhoogd. Toch blijft de kans op een goede zwangerschap altijd hoger.

Oorzaak van een miskraam

Een miskraam is het afbreken van de zwangerschap door het lichaam zelf. De oorzaak is niet altijd te achterhalen, maar in de meeste gevallen is er sprake van een aanlegfout. Dit ontstaat vaak al vlak na de bevruchting, tijdens de eerste celdelingen. Ergens gaat er iets niet goed en er ontstaat een grote fout in de aanleg van de foetus. Moedertje natuur herkent dit en zal er in veel gevallen voor kiezen om de zwangerschap af te breken.

Voor de zwangere vrouw een verdrietige gebeurtenis, maar wel een logische keuze van het lichaam zelf. De baby in wording zou namelijk geen overlevingskansen hebben of als kasplantje door het leven moeten gaan.

Bekijk ovulatie testen

Een mislukte innesteling

Soms ontstaat een miskraam doordat de bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Ook nu weer zijn de oorzaken heel divers. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van een vleesboom, een minder goede doorbloeding van de baarmoederwand of endometriose. Maar ook hier is de oorzaak vaak ver te zoeken.

De meeste miskramen of mislukte innestelingen ontstaan tussen de twee en vier weken zwangerschap. In sommige gevallen merk je hier niets van.

Kans op een miskraam voor de eerste keer

De helft van alle innestelingen mislukt, dat is een feit. Maar wanneer je het over een miskraam hebt, dan gaat het vaak over een zwangerschapsduur van 4-16 weken. In deze periode is de kans dat het misgaat ongeveer 10%.

Je leeftijd heeft hier wel invloed op. Oudere vrouwen hebben meer kans op een miskraam dan jongere vrouwen. Dit komt omdat de eicellen met het ouder worden van minder goede kwaliteit zijn. De leeftijd van de man speelt hierin een minder grote rol.

Gemiddeld genomen kun je zeggen dat elke vrouw tussen de 15 en 35 jaar oud, ongeveer 10% kans heeft op een miskraam.

Vanaf 35 jaar oud

Met het toenemen van de leeftijd neemt ook de kans op een miskraam toe. Voor vrouwen tussen de 35 en 40 jaar oud ligt dit percentage dubbel zo hoog: 20%.

Voor nog oudere vrouwen tussen de 40 en 50 jaar oud is die kans weer verdubbelt: ruim 40%. Tussen de 50 en 55 jaar is de kans op een goede zwangerschap een stuk kleiner. De kans op een miskraam bedraagt dan ruim 60 procent.

Boven de 55 jaar is het moeilijk om zwanger te worden en is de kans op een miskraam erg hoog. Op die leeftijd zijn er ook veel risico’s aan een zwangerschap verbonden. Wat niet wil zeggen dat een gezonde zwangerschap op deze leeftijd onmogelijk is.

Kans op herhaling van een miskraam

Wat is de kans op een goede zwangerschap naar een miskraam? Voor iedereen tot 35 jaar oud is de kans ongeveer 10%. Dit betekent dat de kans op een goede zwangerschap op 90% ligt. Na een eerste miskraam is de kans dat een volgende zwangerschap goed verloopt iets afgenomen: ruim 85%. Dit betekent dat de kans op een tweede miskraam dan ook op 16% uitkomt.

Voor oudere vrouwen gelden uiteraard hogere percentages. Na twee miskramen achter elkaar is er een iets grotere kans dat er sprake is van een chromosomenafwijking. Bij een chromosomenafwijking is de kans op herhaling van een miskraam nog groter.

Naar zwangerschapstesten

Kans op een goede zwangerschap na twee miskramen

Soms komt het voor dat je twee miskramen achter elkaar krijgt. Dat is natuurlijk geen prettige gebeurtenis. Na een tweede miskraam is de kans op weer een miskraam ongeveer 25%. Aan de andere kant is er nog steeds 75% kans op een goede zwangerschap.

Na drie miskramen

Heb je drie miskramen achter elkaar gehad? Dan kom je in aanmerking voor een medisch onderzoek. Zo vaak een miskraam achter elkaar heeft altijd een duidelijke oorzaak. Soms gaat het om een auto immuunafwijking. Je lichaam ziet de zwangerschap als iets vreemds en stoot dit af.

Heb je drie miskramen gehad, dan is er 45-50% kans dat dit een vierde keer gebeurt. Een medische behandeling en controles is dan zeker noodzakelijk had.

Weer opnieuw zwanger raken

Er is geen wet die je verbiedt om direct opnieuw zwanger te raken na een miskraam. Wanneer het bloedverlies volledig stopt is de kans op infecties weg. Je kunt dan weer proberen om zwanger te worden.

Artsen raden vaak wel aan om één menstruatie af te wachten. Dit is meer om de telling van de zwangerschapsduur te vergemakkelijken dan om een andere reden. Het lichaam geeft namelijk zelf aan wanneer het weer klaar is voor een zwangerschap.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is de kans op een goede zwangerschap na een miskraam?
Schuiven naar boven