Niet op tijd betalen collegegeld: de gevolgen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wil je deelnemen aan een universiteit of hogeschool, dan betaal je collegegeld. In sommige landen is dit bedrag zeer laag maar in Nederland betaal je aardig wat. Wat zijn de gevolgen van het niet op tijd betalen collegegeld? Je hebt de keuze om het in één keer of in termijnen te betalen. Maar wanneer je niet tijdig betaalt heeft dit consequenties.

Wettelijk- en instellingscollegegeld – hoogte bedragen

Collegegeld betalen is verplicht. Doe je dit niet dan kun je niet deelnemen aan de hogeschool of universiteit. Overigens is dit weer iets anders dan lesgeld (schoolgeld). Dit laatste is een bedrag dat je aan het MBO betaalt.

De hoogte van het wettelijk collegegeld bedraagt € 1084 wanneer je voltijd een studie volgt. Dit bedrag geldt voor het studiejaar 2021-2022. Deeltijd of duaal betaal je tussen de € 645 en € 1084.

Het instellingscollegegeld kan niet lager zijn dan het wettelijk collegegeld. Dit betekent dat het instellingscollegegeld minimaal € 2143 bedraagt (voltijds).

Bekijk de leukste boeken voor studenten

Gevolgen niet op tijd betalen collegegeld

Sommigen betalen het collegegeld in één keer, anderen doen dit termijnen. Voor het laatste geef je een machtiging af, zo wordt het bedrag maandelijks automatisch van je rekening afgeschreven. Dan zijn er ook nog studenten die het bedrag maandelijks zelf overmaken.

Het kan altijd gebeuren dat de maandtermijn niet kan worden afgeschreven. Of dat het je niet lukt om op tijd te betalen. Het niet op tijd betalen betalen van collegegeld heeft gevolgen. Allereerst krijg je een brief of e-mail. Hierin staat dat je voor de 15e van de betreffende maand alsnog kunt betalen.

Wanneer je alsnog op tijd betaalt dan heeft dit geen verdere consequenties. Je kunt gewoon de resterende termijnen blijven betalen. Bovendien kun je dan ook gewoon gebruikmaken van alle faciliteiten.

Wanneer je niet op tijd betaalt

Lukt het niet om op tijd te betalen? Dan heeft dit soms ernstige consequenties. Allereerst heb je niet meer de mogelijkheid om de rest in termijnen te betalen. Dit betekent dat je het resterende bedrag ook in één keer over moet maken. Verder word je uitgesloten van ICT-faciliteiten. Je account wordt geblokkeerd waardoor je studie een stuk lastiger wordt.

Verder kun je geen boeken meer lenen uit de schoolbibliotheek, je ontvangt geen studenten e-mail en je kunt niet meer inloggen op je digitale leeromgeving. Dit blijft net zo lang bestaan totdat je het resterende collegegeld betaald hebt.

Herinschrijving wordt geweigerd

Het studiejaar is voorbij en je wil je opnieuw inschrijven. Wanneer er op dat moment nog een bedrag aan collegegeld openstaat dan wordt je herinschrijving geweigerd. Je kunt dus niet meer deelnemen aan het hbo of de universiteit.

Het incassobureau

Ontdek nog meer over de gevolgen niet op tijd betalen collegegeld. De onderwijsinstelling kan namelijk het incassobureau inschakelen. Hier komen extra kosten bij kijken, deze moet je zelf betalen.

De hoogte van deze extra kosten zijn niet mis. Je betaalt altijd minimaal € 40 extra aan kosten. Over de eerste € 2500 betaal je maximaal 15%. Over de volgende € 2500 is dit maximaal 10%.

Stel dat je nog € 2000 aan collegegeld moet betalen. Dan bedragen de extra kosten minimaal € 40 en maximaal € 300. Dat is pas een hoop geld.

Naar studie laptops

Op tijd betalen

Natuurlijk wil je op tijd het collegegeld betalen. Toch kan dit iedere maand een flinke hap uit je budget zijn. Voordat je aan je studie begint is het belangrijk om het alle kosten rekening te houden. Ze daarom duidelijk op een rij wat je inkomsten en uitgaven zijn.

Ontvang je een toelage, studiefinanciering of bij drager van bijvoorbeeld ouders of werkgever? Reserveer dit voor het betalen van het collegegeld. Wanneer je merkt dat je niet op tijd kunt betalen is het beter om de onderwijsinstelling hier direct van op de hoogte te brengen. Eerlijkheid duurt nog altijd het langst, vaak zijn ze bereid om mee te denken aan een passende oplossing.

Deze studiekosten zijn aftrekbaar

Je ziet dat het niet op tijd betalen van collegegeld toch wel wat gevolgen heeft. Bedenk wel dat bepaalde studiekosten aftrekbaar zijn. Dit betekent dat je mogelijk minder betaalt. Alles aan verplichte studiekosten is aftrekbaar. Dit zijn dus collegegeld, cursusgeld of lesgeld, de verplichte boeken en leermiddelen maar ook beschermingsmiddelen die je voor je studie of opleiding nodig hebt.

Let op want of de studiekosten aftrekbaar zijn hangt ook af van het feit of je studiefinanciering ontvangt. Krijg je studiefinanciering dan kun je geen gebruik maken van aftrek studiekosten. Krijg je de studie (gedeeltelijk) door je werkgever betaald dan mag je de kosten niet meenemen bij de aftrek. Vraag eventueel een accountant of boekhouder om hulp.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Niet op tijd betalen collegegeld: de gevolgen
Schuiven naar boven