Kerstpakket werknemers: wat geef je het personeel met kerst?

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Een kerstpakket aan het personeel uitdelen is niet verplicht, maar is wel een blijk van waardering. Meer dan 90% van de bedrijven doet aan kerstpakketten. Het ene bedrijf geeft een groot pakket, het ander een cadeaubon of een kleinigheidje.

Wat geef je je werknemers met kerst? Sommige ondernemers stellen zelf een pakket samen, maar ze zijn ook kant en klaar verkrijgbaar. Een kerstpakket voor werknemers moet vooral leuke, interessante en praktische inhoud bevatten.

Het gemiddelde bedrag voor een kerstpakket

Bedrijven geven in 2022 gemiddeld € 50 aan een kerstpakket uit. Dit bedrag geldt per werknemer. Grote bedrijven geven over het algemeen meer uit dan hele kleine bedrijfjes (minder dan drie werknemers).

Voor zakenrelaties wordt vaak wat dieper in de buidel getast en ligt de gemiddelde uitgave op € 60.

Veel mensen denken dat ze altijd recht hebben op een kerstpakket. Dit is natuurlijk niet zo, maar hierdoor kan de verwachting bij het personeel hoog liggen. Wanneer je als werkgever niks met kerst wil doen is het wel zo handig om dit van tevoren duidelijk aan te geven. En ook waarom je er niet aan meedoet.

Kerstpakket werknemers: enkele ideeën

Wat is het leukste kerstpakket voor werknemers? Hieronder vind je een lijstje met enkele ideeën.

Borrelpakket

Een klassieker die het nog steeds goed doet: het borrel kerstpakket. Hierin zitten allerlei lekkernijen voor een gezellige avond. Denk hierbij aan wijn en/of bier, chips, nootjes, zoetigheid, kaas en andere lekkere dingen.

Bekijk borrel kerstpakketten

Het huishoudelijk pakket

Dan heb je ook nog het huishoudelijk kerstpakket, dat uit (dagelijkse) boodschappen bestaat. Bijvoorbeeld spaghetti, olijfolie, shampoo of een schoonmaakproduct. Meestal wordt er voor een bepaald thema gekozen, zoals Italië, Azië, gezondheid of sport.

Beautypakket

Vooral bij vrouwelijke personeelsleden slaat het beauty pakket goed. Dit pakket bestaat uit verzorgingsproducten, douche- of badproducten of een voucher voor de sauna, een massage, schoonheidssalon of iets anders dat met beauty te maken heeft.

Duurzaam kerstpakket

Ook het duurzaam kerstpakket is erg populair. De inhoud van het pakket is gemaakt van duurzame materialen, gerecycled materiaal of is maatschappelijk verantwoord geproduceerd.

Heeft het personeel recht op een kerstpakket?

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen heeft het personeel geen recht op een kerstpakket. Maar omdat veel bedrijven dit doen gaan de meeste mensen er vanuit dat het een recht is. Je bent als werkgever niet verplicht om een kerstpakket te geven, maar het is wel een blijk van waardering.

Welke rechten heeft het personeel dan, wanneer het op kerst aankomt? Dit zijn de rechten (en plichten) van werknemers:

  • Kerstpakket: geen recht op
  • Vrij op kerstavond: soms recht op
  • Vrij op eerste of tweede kerstdag: soms recht op

Let op: een werknemer heeft recht op een aantal vrije dagen per jaar. Afspraken omtrent werken tijdens de feestdagen moet in de cao zijn opgenomen. Of er moet iets over in het arbeidscontract staan. Wanneer een werknemer vrij wil dan mag je hem niet verplichten om met kerst te werken, tenzij hij of zij geen vrije dagen meer over heeft.

Informatie over de werkkostenregeling

Kerstpakketten vallen onder het niet-verrekenbaar deel de werkkostenregeling. In de oude regeling mocht een werkgever een kerstpakket tot € 70 belastingvrij aan het personeel geven. De werkkostenregeling heeft dit allemaal wat makkelijker gemaakt.

De vrije ruimte bedraagt 1,7% van het fiscale loon tot € 400.000. Dit betekent dat je als werkgever tot 1,7% van het loon van de werknemer belastingvrij mag besteden aan kerstpakketten, bedrijfsfeesten, vergoedingen of consumpties.

Kerstpakket en de belastingdienst

Let op want de kosten voor kerstpakketten mag niet meer dan 30% afwijken van de gebruikelijke kosten. Stel dat het binnen je branche gebruikelijk is om jaarlijks € 400 uit te geven aan kerstpakketten, cadeaus of andere verstrekkingen. Je kiest er echter voor om een groot bedrijfsfeest te houden en een duur kerstpakket te geven. De totale kosten komen op € 750 per werknemer uit.

Dit betekent dat je meer dan 30% afwijkt van de gebruikelijke kosten. De belastingdienst ziet dit als buitensporig, en het maakt hierbij niet uit of je teveel aan een kerstpakket of een andere verstrekking hebt uitgegeven.

In dit geval moet een gedeelte worden opgegeven als loon, en hierover moet belasting worden betaald.

Weet je niet precies hoe het zit met het kerstpakket en de belastingdienst, vraag dan een belastingadviseur of accountant om advies. Maar: bellen naar de belastingdienst heeft niet altijd zin, uit de praktijk blijkt dat veel van deze ‘telefonisten’ zelf nog naar antwoorden moeten zoeken. Hierdoor kun je een verkeerd advies krijgen.

Wanneer je geen kerstpakket geeft

Je besluit geen kerstpakket aan het personeel te geven, mag dat? Ja, het verstrekken van kerstpakketten is een vrije keuze. Waarom veel bedrijven dit dan wel doen? Enerzijds vanuit traditie, anderzijds om te laten weten hoe blij je met het personeel bent. Een kerstpakket stimuleert werknemers om net dat extra tandje te zetten.

Wanneer je geen kerstpakket geeft zijn er nog wat alternatieven:

  • Een cadeaubon
  • Een extra dag vrij
  • Groot personeelsfeest
  • Een personeelsuitstapje

Of denk eens aan een cadeaupakket met Sinterklaas of oud en nieuw. Of misschien wel een zomers cadeaupakket, als alternatief voor het kerstpakket. Waar je ook voor kiest, laat het personeel weten dat je het net wat anders aanpakt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kerstpakket werknemers: wat geef je het personeel met kerst?
Schuiven naar boven