Beste kleine laptop – minimodellen

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een kleine laptop heeft een scherm van 13,3 inch of kleiner. Heeft deze een scherm van 12 inch of kleiner, dan spreek je zelfs van een mini laptop. De beste kleine laptop is nog steeds een krachtpatser. Hij beschikt over een goede processor, krachtige accu en een goede videokaart. Hiermee is hij geschikt voor dagelijkse werkzaamheden en vaak ook voor (licht) grafische taken.

Mini laptop of kleine laptop

Het is niet altijd duidelijk wanneer je van een mini laptop of kleine laptop spreekt. Al helemaal niet omdat er verschillende schermafmetingen verkrijgbaar zijn. Daarom hieronder een duidelijke indeling:

  • Mini laptop: scherm van 10, 11 of 12 inch
  • Kleine laptop: scherm van 13 inch

Dit betekent dat een model met een scherm van 13,5 inch ook nog onder de kleine laptops valt.

Beste kleine laptop: het overzicht

Apple, ASUS, Lenovo en HP. Dit zijn enkele merken die in het overzicht beste kleine laptop voorbijkomen. Let goed op de verschillende specificaties waaronder de processor, de opslagcapaciteit en de grafische videokaart. In dit overzicht vind je ook een indicatie van de prijs.

Apple MacBook Air

  • Afmeting: 13,3 inch
  • Richtprijs: vanaf € 900

Het MacBook is een kleine laptop van Apple. Hij heeft een schermafmeting van 13,3 inch en valt hierdoor niet onder de mini laptops, maar de kleine modellen. Keuze uit verschillende versies, waarbij vooral het uitgiftejaar een belangrijke rol speelt.

De Apple processor met 8 GB werkgeheugen is krachtig genoeg voor het uitvoeren van verschillende taken. Zelfs lichte grafische taken zijn mogelijk, net als het streamen van video’s.

De opslagcapaciteit bedraagt 256 GB, maar je hebt ook keuze uit een model met 512 GB. De batterij houdt het gedurende 18 uur vol, soms nog wel langer. Afhankelijk van het model dat je kiest ben je tussen de € 900 en € 1200 kwijt. De allernieuwste Apple MacBook Air modellen zijn het duurst.

Bekijk Apple MacBook Air

Lenovo IdeaPad Flex 3

  • Afmeting: 11,6 inch
  • Richtprijs: vanaf € 290

De beste kleine laptop tegen een voordelige prijs is de Lenovo IdeaPad Flex. Dit model is namelijk verkrijgbaar voor een prijs variërend van € 290 tot € 370. Het gaat hier om een Chromebook, superlicht en ook nog eens zeer flexibel. Je kunt het scherm namelijk omdraaien en gebruikmaken van touchscreen, waardoor je er een soort grote tablet op nahoudt.

Met een schermafmeting van 11,61 inch is dit een zeer klein model. Hij beschikt over een Intel Celeron processor met 4 of 8 GB werkgeheugen. De flash opslag (supersnel) bedraagt 64 GB. Bedenk dat je het grootste gedeelte in de Cloud opslaat, want dat is hoe een Chromebook werkt.

Geschikt voor werk en studie, maar ook voor lichte games of het kijken van films en video’s. Dit is vooral een populair model onder studenten en scholieren.

Naar Lenovo IdeaPad Flex

ASUS E210MA-GJ382TS

  • Afmeting: 11,6 inch
  • Richtprijs: vanaf € 229

Een ander zeer goed model met een compacte afmeting is de ASUS E210MA-GJ382TS. Het is geen Chromebook maar een gewone laptop, en ook nog eens licht van gewicht. Dit maakt hem geschikt om overal mee naartoe te nemen, bijvoorbeeld werk of studie. Dankzij zijn compacte afmeting past hij ook nog eens prima in iedere rugzak.

Voorzien van Intel Celeron processor met een werkgeheugen van 4 GB. Verder is er een Intel UHD Graphics 600 videokaart aanwezig. Dit maakt hem geschikt voor het maken van presentaties in PowerPoint, lichte grafische werkzaamheden maar ook het bekijken van video’s. Streamen is overigens ook geen probleem voor deze mini laptop.

Fotobewerking of videobewerking wordt wat lastiger, want hier heb je toch echt een zeer krachtige processor en aparte videokaart voor nodig. Dan kom je ook vaak bij de grotere modellen uit. Hoe dan ook, deze ASUS laptop heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Kijk er zeker eens naar.

Bekijk ASUS E210MA-GJ382TS

De prijs van een kleine laptop

Veel apparaten worden door de jaren heen kleiner en duurder. Hoe duur is een kleine laptop? Hij kost echt niet zoveel als gedacht. De prijs is afhankelijk van het merk en het model. Het is een feit dat een kleine Apple laptop duurder is dan een ASUS, Lenovo of welk merk dan ook. Dit komt omdat Apple gebruik maakt van het eigen gesloten besturingssysteem. Ook de onderdelen die Apple gebruikt zijn van een hogere kwaliteit. Dit verlengt de levensduur van de laptop met enkele jaren.

Een standaard kleine laptop kost tussen de € 200 en € 400. Voor een Apple laptop ben je tussen de € 900 en € 1200 kwijt. Zoek je een goedkope mini laptop? Sommige modellen zijn verkrijgbaar vanaf € 150. Helaas zijn de allergoedkoopste modellen niet de beste keuze. Het is overigens aan te raden om voor de nieuwste laptop te gaan, en zeker geen tweedehandsmodel aan te schaffen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste kleine laptop – minimodellen
Schuiven naar boven