Kleine tuin inrichten is helemaal niet zo moeilijk

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wil je een kleine tuin inrichten? Een terras lijkt al snel te groot en waar laat je al die bloembakken? Jawel, je kleine tuintje ziet er al snel overvol uit. Toch kom je met een paar inrichtingstips heel makkelijk uit de voeten. In deze blog vind je de beste tips met betrekking tot de kleine tuin inrichten.

Dit is een kleine tuin

Wat voor de een groot aanvoelt is voor de ander juist klein. Wat versta je precies onder een kleine tuin? Is de tuin minder dan 70 m² dan kun je echt van een kleine tuin spreken. Een patio is een ommuurde tuin of binnenplaats. Vaak is een patio ook vrij klein.

De gemiddelde achtertuin van een rijtjeswoning bedraagt 80-100 m². Heeft de woning een achtertuin vanaf 150 m² dan spreek je van een grote tuin.

Kleine tuin inrichten: enkele tips

Heb je een achtertuin van 70 m² of minder? Een kleine tuin inrichten lijkt makkelijk maar dat is het niet. Wanneer je dit niet op de juiste manier doet dan lijkt je tuin veel kleiner dan hij is. Daarom vind je hieronder enkele tips met betrekking tot het inrichten van de kleine tuin.

Grote tuintegels of terrastegels

Wanneer je voor tuintegels of bestrating met een kleine afmeting kiest dan lijkt de ruimte compacter. Zorg daarom voor grote tuintegels of terrastegels. Hiermee creëer je een ruimtelijk effect. Let er wel op dat je de afmeting van de tegels niet overdrijft. Een tegel van 60 x 60 tot 80 x 80 is een prima afmeting.

Spelen met lijnen

Heb je een vrij smalle tuin? Leg terrastegels van bijvoorbeeld 30 x 60 cm in de breedte. Dit betekent dat de lijnen horizontaal wijzen. Hierdoor lijkt je tuin optisch veel breder. Is je tuin juist kort, dan leg je de tegels in de lengte neer. Zo creëer je diepte en ziet het eruit alsof je tuin ineens een stuk langer is.

Dat spelen met lijnen kun je ook toepassen op borders, bloembakken, schuttingdelen en nog veel meer.

Recht, niet rond

Een kleine tuin richt je bij voorkeur met rechte lijnen en vormen in. Dus tegels die recht leggen, rechte bloembakken en een vierkant of langwerpig terras. Wanneer je met de ronde vormen werkt dan maak je de tuin stiekem een stuk kleiner dan bedoeld. Rechte lijnen trekken de tuin de lengte en de breedte in.

Niveauverschil

Wil je de kleine tuin inrichten en groter laten lijken, denk dan eens aan niveauverschillen. Je zou het terras net 10 cm hoger kunnen leggen waarbij je een klein opstapje creëert. Juist dit minimalistisch niveauverschil zorgt voor een ruimtelijk effect, en dat is precies wat jij wil bereiken.

Strakke loungeset of tuinset

Bij het inrichten van de kleine tuin kun je het beste voor een strakke loungeset of tuinset kiezen. Een modern of apart design trekt de aandacht. Dat is mooi want zo wordt de aandacht van de kleine afmetingen van de tuin afgeleid. Kijk ook goed naar de totale afmetingen van de tuinset. Zorg dat het zitgedeelte in je tuin maximaal een kwart van het totale oppervlak in beslag neemt. Ga je hier de halve tuin mee inrichten dan blijft er weinig over. Hierdoor lijkt je tuin ineens een stuk kleiner.

Bekijk loungeset voor de tuin

Maak gebruik van lichte kleuren

We weten (bijna) allemaal dat donkere kleuren een verkleinend effect hebben. Denk maar eens aan een donker plafond, dat lijkt naar beneden te komen. Een kleine tuin inrichten doe je door te kiezen voor lichte kleuren. Heb je een schutting of muur, schilder hem dan in een lichte kleur zoals wit, crème, beige, lichtgeel of lichtgrijs.

Je mag lichte kleuren best met een donkere kleur combineren. Zorg dan dat de donkere kleur in accessoires of afwerking terugkomt. Niet in het grote geheel zelf. Wees voorzichtig met het gebruik van felle kleuren, dit valt in een kleine tuin te veel op.

Beplanting

Heb je in een kleine tuin mogelijkheden voor beplanting? Ja hoor, maar houd het wel rustig. Wanneer je derhalve tuin voorziet van beplanting dan ziet het geheel er klein en bijna claustrofobisch uit. Ook nu weer geldt: maximaal een kwart voor de tuin is geschikt voor beplanting.

Heb je geen groene vingers, denk dan eens aan het plaatsen van enkele grote bloempotten. Hierin kun je een leuk boompje of andere soort beplanting kwijt. Voordeel van bloempotten is dat je ze mooi langs je terras of een schutting kunt plaatsen. Het bied je zelfs de mogelijkheid om de bloempotten of bakken als terras af te gebruiken.

Naar mooie bloempotten

Geen rommel in de tuin

We hebben allemaal wel een rommelhoekje in de tuin. Hier staan (oude) fietsen, wat tuingereedschap en misschien nog spullen die je naar de stort moet brengen. Bij een kleine tuin valt die rommel extra op. Wil je de kleine tuin inrichten en mooi houden, dan moet je hier geen rommel neergooien.

Is er geen optie om je fietsen of spullen ergens kwijt te kunnen? Denk dan eens aan een klein tuinhuisje of plaats in de hoek van de tuin een scherm. Achter dat scherm kun je van alles kwijt. De voorkant van het scherm kun je juist weer gebruiken voor plaatsing van wat bloembakken.

Werk met spiegels

Kleine winkelruimtes of horecazaken werken veel met spiegels aan de wand. Hierdoor lijkt de ruimte langer en breder. Met spiegels kun je ook de tuin groter doen lijken. Hang spiegels aan muren of schuttingen, je tuin lijkt ineens twee keer zo groot.

Bekijk tuinspiegels

Kleine tuin inrichten? Dit moet je vooral niet doen

Hierboven heb je kunnen lezen hoe je de kleine tuin goed kunt inrichten. Bekijk ook wat je vooral niet moet doen. Er zijn namelijk een aantal dingen die je kleine tuin microscopisch klein laat lijken. Dit doe je niet:

  • Sombere grijze kleuren gebruiken
  • Klinkers of koppelstones
  • Kleine planken
  • Ronde vormen
  • Megagrote loungeset
  • Groot zwembad
  • Groot tuinhuis
  • Verschillende stijlen
  • Grote bomen
  • Rommelige tuin

Met bovenstaande tips kun je de kleine tuin perfect inrichten. Kom je er nog steeds niet uit dan kun je altijd de hulp van een specialist inschakelen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kleine tuin inrichten is helemaal niet zo moeilijk
Schuiven naar boven