De beste kleurstiften – viltstiften

Bijgewerkt: 27 november 2022

Tekenen en kleuren, dit doe je professioneel of hobbymatig. Met de beste kleurstiften behaal je een mooi resultaat. Met sommige viltstiften maak je perfecte kleurovergangen en zijn er geen strepen zichtbaar. Dat dit de beste viltstiften zijn, dat is wel duidelijk. Benieuwd welk merk je moet nemen en wat hier de prijs van is? Dan is deze blog voor jou.

Kleurstiften of viltstiften

Een andere benaming voor kleurstiften is viltstiften. Je hebt viltstiften voor volwassenen, geschikt voor professioneel of hobbymatig gebruik. Maar je hebt ook kleurstiften voor kinderen. Die zijn over het algemeen wat goedkoper en op waterbasis. Afhankelijk van het budget kunnen kleurstiften ook een tijdje zonder dop blijven liggen.

Dit zijn de beste kleurstiften

Iedereen heeft wel eens van STABILO gehoord, een van de meest toonaangevende merken op het gebied van de beste viltstiften. Er zijn echter nog veel meer premium merken verkrijgbaar. Sommige van deze kleurstiften wordt gebruikt door professionele tekenaars en ontwerpers. Waar je voor kiest is afhankelijk van het resultaat dat je wil bereiken. Hieronder een overzicht van de beste viltstiften die verkrijgbaar zijn.

Alcohol markers (alcoholstiften)

Officieel heten ze alcoholmarkers maar sommige mensen noemen ze alcoholstiften. Het gaat hier om kleurstiften op basis van alcohol. Voordeel hiervan is dat deze schriften niet vlekken of doordrukken. Daarnaast verschijnen er geen vervelende strepen. Het grootste voordeel is dat je met alcoholmarkers perfecte overgangen maakt. Het resultaat ziet er zo mooi uit, het lijkt wel computerwerk.

Alcoholmarkers zijn van verschillende merken verkrijgbaar. Twinmarkers en Ruybe zijn echte aanraders, daarnaast zijn er nog wat andere goede merken verkrijgbaar. Houd er rekening mee dat alcoholmarkers niet heel goedkoop zijn. Voor 80 stuks betaal je ongeveer € 30. Een verpakking van 168 stuks kost rond de € 45. Het is dus voordeliger om meer van deze beste kleurstiften aan te schaffen.

Bekijk alcohol markers

Stabilo stiften

Ook de Stabilo stiften zijn een echte aanrader. Ze behoren tot de beste viltstiften omdat ze heldere en intense kleuren geven. De stiften bieden je de mogelijkheid om schaduwen en kleurovergangen aan te brengen.

Stabilo is een kwalitatief goed merk en ook nog eens betaalbaar. De stiften van dit merk zijn vooral geschikt voor hobbymatig gebruik. Is het juist bedoeld voor professioneel gebruik (werk of studie), dan kun je beter voor alcoholmarkers gaan.

Stabilo stiften hebben een punt met een breedte van 1 mm. Dit stelt je in staat om fijne lijntjes te tekenen maar ook om arceringen aan te brengen. Niet voor niets is dit merk zo geliefd bij hobbyisten.

Voor een verpakking van 30 stuks (met verschillende kleuren) betaal je tussen de € 10 en € 12. Wanneer je minder stiften neemt dan ben je naar verhouding wat duurder uit.

Naar Stabilo stiften

Posca stiften

De derde in het rijtje beste kleurstiften is van het merk Posca. Hierin is veel verkrijgbaar, van standaardkleuren tot goud en zilver, wit en neonkleuren. Het gaat hier om viltstiften op waterbasis. Hierdoor zijn deze geschikt voor verschillende ondergronden. De stiften zijn snel drogen en drukken niet zomaar door. Bovendien zijn ze uitwisbaar op glas maar blijvend op poreuze ondergrond (waaronder papier).

Met Posca viltstiften kun je best veel doen. De kleuren zijn te mengen en je kunt gedroogde inkt (verf) gewoon overtekenen. Voor een aquarel effect voeg je een druppeltje water toe.

Gebruik deze stiften op ondergronden zoals papier, metaal, hout, plastic, aardewerk of textiel. De stiften zijn volkomen reukloos, ze hebben duidelijke en mooie kleuren en liggen ook nog eens prettig in de hand. Zeker de beste viltstiften voor hobbyisten of voor werk of studie.

Niet de allergoedkoopste stiften, voor een setje van 16 stuks betaal je iets meer dan € 50. Ze zijn ook in kleinere verpakkingen verkrijgbaar.

Bekijk Posca stiften

BIC kleurstiften: budget koop

Zoek je de beste viltstiften tegen een lage prijs? Dan kom je bij het merk BIC uit. De kwaliteit is prima, deze stiften zijn geschikt voor volwassenen en kinderen. Houd er wel rekening mee dat het hier niet om professionele viltstiften gaat. Ze zijn dus prima voor hobbymatig gebruik maar ze kunnen wel wat lijntjes achtergelaten.

Voordeel van de BIC kleurstiften is dat ze een smalle punt hebben waardoor je secuur werkt. Je hebt ook stiften met wat dikkere punt. De inkt van de watergedragen kids viltstift is goed afwasbaar.

De prijs valt echt wel mee. Voor 12 van deze kleurstiften betaal je tussen de € € 2,50 en € 4. Ga je voor een verpakking van 36 stuks van de Kids stiften dan betaal je rond de € 15. Deze stiften zijn dus ontzettend betaalbaar en geschikt voor iedereen met een minder groot budget.

Naar BIC kleurstiften

Wat zijn goede viltstiften voor volwassenen?

Wil je als volwassene goede viltstiften kopen, ga dan zeker voor de merken Stabilo, Posca of koop alcoholmarkers. Dit zijn namelijk de beste keuzes. Je hebt ook nog andere viltstiften voor volwassenen waaronder de Copic marker, Winsor & Newton Brushmarker of Funtastic Window Fun van Edding. Over het algemeen zijn deze merken gelijkwaardig als die wat je hierboven ziet.

Pluspunt van de merken die je in deze blogpost tegenkomt is dat de kleurstiften in Nederland en België algemeen verkrijgbaar zijn. Ga je voor een van de andere merken dan wordt het lastiger om hieraan te komen. Niet praktisch wanneer je kleurstiften aan vervanging toe zijn.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste kleurstiften – viltstiften
Schuiven naar boven