Zo maak je een knus hoekje in de kinderkamer

Bijgewerkt: 15 maart 2023

De kinderkamer is een plek om tot rust te komen. Een knus hoekje in de kinderkamer is wel zo prettig. Het kind kan hier heerlijk ontspannen of even wegdromen. Hoe maak je een knus hoekje in een kinderkamer? Van leeshoek tot snoezelhoek, er is veel mogelijk.

Dit is wat je kind eraan heeft

Welke kinderen hebben behoefte aan een knus hoekje in hun slaapkamer? Zowel jongens als meisjes in de leeftijd van 2-10 jaar oud. Kinderen boven de 10 jaar oud hebben weer andere behoeftes. Vaak vinden deze kinderen het prettiger om een bureau te hebben of een hoekje waar ze kunnen gamen, lezen of chillen.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je geen knus hoekje voor wat oudere kinderen hoeft te maken. Alleen is de inrichting dan een stuk anders. Hieronder 7 ideeën met betrekking tot een knus hoekje kinderkamer.

1. De leeshoek

Voor een kind is het best belangrijk ons regelmatig te lezen. Dagelijks lezen stimuleert de taalontwikkeling, ook deert het kind zich beter uiten. Het is dan ook helemaal niet verkeerd om voor een knus leeshoekje te gaan.

Hoe richt je deze leeshoek in? Dat is op zich niet zo moeilijk. Je zet een boekencast of boekenrekje neer. Dit mag ook een soort boekenrekje zijn wat ze in de bibliotheek hebben. Heb je niet de ruimte voor een boekenkast of een rek, dan zorg je voor wat wandplanken. Middels boekensteunen kun je hier voldoende leesboeken op kwijt. In diezelfde hoek zorg je voor een zitplek. Bijvoorbeeld een comfortabele kinderstoel, zitzak of kleedje.

Bekijk kinder boekenrek

Het is leuk wanneer je dit hoekje voorziet van een poster, muurstickers of een muurschildering. Uiteraard moet deze hoek ook goed verlicht zijn dus plaats hier een wandlamp of leeslamp.

2. Knuffelhoek

Vooral jonge kinderen zijn dol op knuffelen, het geeft ze een goed gevoel. Creëer een knus hoekje in de kinderkamer met zachte kussens, dekens of een matrasje en natuurlijk heel veel knuffels. Dit wordt soms ook wel een snoezelhoek genoemd. Scherm dit hoekje af met een gordijntje of maak er een soort tentje van.

Het is prettig wanneer het licht in de snoezelhoek gedimpt kan worden. Of dat de slaapkamer in zijn geheel wat donkerder gemaakt kan worden, bijvoorbeeld middels gordijnen. Even 10 minuten per dag snoezelen brengt veel rust en ontspanning met zich mee.

3. Gamehoek

Vooral kinderen vanaf ongeveer 8 jaar oud krijgen steeds meer aandacht voor gamen. Al helemaal wanneer ze 10 jaar en ouder zijn. Dit is iets dat je als ouder zijnde nauwelijks tegen kunt gaan, het hoort bij het nieuwe tijdperk. Creëer voor je zoon of dochter een gamehoek. Vrijwel alle kinderen zijn hartstikke blij met dit knus hoekje in de kinderkamer.

Plaats een bureautje in de hoek van de kamer. Zorg dat hier een pc of laptop aanwezig is. Het hoekje baken je af van de rest van de slaapkamer. De doe je middels een vloerkleedje, muurstickers of misschien wel een gordijntje. Het is belangrijk dat de gamehoek een beetje los staat van de rest van de slaapkamer, anders kan het kind niet rustig werken. Je zou deze ruimt ook af kunnen scheiden middels een kamerscherm. Zorg er dan wel voor dat het scherm niet om kan vallen.

Naar kinderbureaus

4. Het feestelijk hoekje

Elke dag is een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen. Sommige kinderen hebben meer behoefte aan vrolijkheid in hun leven. Maak een knus hoekje in de kinderkamer door middel van een feestelijke versiering. In een hoek van de slaapkamer hang je wat slingers en ballonnen op. Plaats hier ook wat vrolijke muurstickers en zet hier een radio neer. Zo kan je kind feestmuziek afspelen en lekker dansen.

Maak het helemaal af middels een discobol en gekleurde lampen. Zo kan het kind ook nog eens vriendjes uitnodigen en samen feesten.

5. Een hapje en een drankje

Eigenlijk is het niet de bedoeling dat je kind zijn eten op de slaapkamer nuttigt. Toch kan dit soms wel handig zijn, bijvoorbeeld wanneer het kind teveel huiswerk heeft. Dit knus hoekje is dan ook bedoeld voor wat oudere kinderen.

Plaats een klein tafeltje of een plank in de hoek van de kamer. Voorzie dit tafeltje of de plank van flesjes drinken en versnaperingen. Je zou zelfs een minibar kunnen maken. Een mini koelkast verbruikt niet veel stroom en heeft een inhoud van minder dan 46 l. Perfect voor de kinderkamer.

Bekijk mini koelkast

6. Persoonlijke verzorging

Het volgende knus hoekje in de kinderkamer is voornamelijk voor meisjes bedoeld. Wanneer het meisje ongeveer 6 jaar oud is zal het willen experimenteren met kinder make-up. Jongens willen dit ook nog wel eens doen. Kids vanaf ongeveer 8 jaar oud zijn soms ook al bezig met gezichtscrème, haarlak en andere dingen met betrekking tot de persoonlijke verzorging.

Plaats een kinder kaptafel in een geschikte en goed verlichte hoek van de slaapkamer. Zorg een beetje voor een neutrale kleur want de kaptafel moet ook over drie jaar nog mooi gevonden worden. Zorg voor een grote spiegel en duidelijke verlichting. Deze verlichting moet van voren komen, het liefst hang je de verlichting boven of naast de spiegel. Vergeet de nodige accessoires niet.

Kaptafel voor kinderen

7. Dierenhoekje

Vrijwel elk kind is dol op dieren. Of het nu honden, dolfijnen, paarden of vissen betreft, er is altijd wel een voorkeur voor een bepaalde diersoort. Weet je waar je kind het meest van houdt? Mooi, creëer dan een knus hoekje in de slaapkamer met het thema dieren.

Je zou voor een dierenbehangetje kunnen gaan, dit maak je dan alleen in de hoek. Verder muurstickers (indien je niet behangt) of een muurschildering. Leg een leuk vloerkleedje op de grond, het liefst in een zebraprint of iets anders met dieren. Koop wat grote dierenknuffels, dat hoort erbij. Je zou zelfs nog een plankje met wat dierenboeken kunnen plaatsen.

Knus hoekje in de kinderkamer: regelmatig aanpassen

Kinderen worden groter en krijgen andere interesses. Het knus hoekje in de kinderkamer is dan aan verandering toe. Omdat je slechts één hoek in de kinderkamer op deze manier inricht heb je er niet veel werk aan. Zo kun je zelfs jaarlijks het knus hoekje aanpassen. Dit maakt de slaapkamer tot een geliefde ruimte van je kind.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zo maak je een knus hoekje in de kinderkamer
Schuiven naar boven