Zo kom je aan gratis geld

Bijgewerkt: 31 december 2022

Perfect: gratis geld krijgen. Zonder dat je hiervoor van die domme e-mails moet lezen of je aan moet melden bij een spaarprogramma. De meeste websites vertellen je dat je gratis geld krijgt door dit soort dingen te doen, mysterie shopper te worden of mee te doen aan online onderzoeken. Stop met die onzin! In dit artikel lees je hoe je ECHT aan gratis geld komt.

De definitie van gratis geld

Moet je iets doen in ruil voor geld, bijvoorbeeld honden uit te laten of producten testen? Dan is dit geen gratis geld want je werkt ervoor. Laat je daarom niet misleiden door websites die je dit soort acties voorschotelen.

Gratis geld betekent dat je er geen tijd voor inruilt. Feitelijk zit je op de bank, doet niks en je ontvangt toch geld. Hoe lekker is dat! Hieronder vind je vijf tips om aan gratis geld te komen.

1. Vraag toeslagen aan

Jaarlijks laten Nederlanders miljoenen euro’s liggen. Ze vragen geen toeslagen aan maar ze eigenlijk recht op hebben. Mogelijk heb je recht op huurtoeslag, zorgtoeslag of misschien wel kinderopvangtoeslag.

Hoe weet je eigenlijk of je je recht op hebt? Op de website van de belastingdienst maak je een proefberekening. Ook zijn er wel wat indicaties. Bijvoorbeeld voor de zorgtoeslag:

 • Alleenstaand met een jaarinkomen tot € 25.000: zorgtoeslag van € 154 per maand
 • Alleenstaand met een jaarinkomen tot € 30.000: zorgtoeslag van € 98 per maand
 • Toeslagpartner en een gezamenlijk jaarinkomen van € 27.000: toeslag van € 243 per maand
 • Toeslagpartner een gezamenlijk jaarinkomen van € 44.000: toeslag van € 49 per maand

Wanneer je als alleenstaande € 39.000 of meer per jaar verdient krijg je geen zorgtoeslag. Verdien je samen met je partner meer dan € 48.000 aan ontvangen jullie ook geen toeslag meer.

De huurgrens voor huurtoeslag ligt op € 808,06 (2023). Of je huurtoeslag krijgt hangt weer van je inkomen af. Wil je gratis geld? Kijk dan zeker of je een van de drie toeslagen kunt krijgen. Waarom zou je dit geld laten liggen?

Dit boek moet je lezen: gratis geld voor iedereen van schrijver Rutger Bregman. Hoe utopische ideeën de wereld veranderen.
Bekijk het boek

2. Geld uitlenen

Hoe kom ik aan gratis geld zonder hier iets voor te doen? Heb je wat spaargeld, leende het dan uit. Er zijn meer dan voldoende mensen op zoek naar een particuliere lening. Vanwege een beker en registratie kunnen ze niet bij de bank lenen. Of ze vinden de rente hier te hoog.

Wanneer je particulier geld uitgeleend dan is het belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Ook moet de rente reëel zijn. Deze mag zeker niet te laag zijn anders ziet de belastingdienst dit als een schenking. Je zou kunnen denken aan 4% rente, hoger mag ook. Hoe hoger de rente, hoe meer je eraan overhoudt.

Het voordeel van geld uitlenen is dat het gratis geld oplevert. Je vermogen groeit zonder dat je hier iets voor doet.

3. Een uitkering aanvragen

Oké, dit is misschien niet de meest ideale situatie om een gratis geld te komen maar het is wel ideaal. Je hangt de hele dag op de bank, kijkt Netflix series en krijgt iedere maand een bedrag op je rekening gestort. In Nederland heb je recht op verschillende uitkeringen.

De bijstandsuitkering is voor iedereen die geen inkomen of een andere vorm van uitkering heeft. De WW-uitkering krijg je wanneer je een tijd in loondienst bent geweest en buiten je schuld om werkeloos raakt. Daarnaast zijn er nog uitkeringen voor langdurig zieken, afgekeurden, AOW-ers en nog veel meer.

Wanneer je een uitkering ontvangt zitten hier wel wat voorwaarden aan vast. Zo kan de uitkeringsinstantie of de gemeente eisen dat je naar een baan zoekt. In sommige gevallen moet je verplicht vrijwilligerswerk doen.

Toch zijn er ontzettend veel mensen die al meer dan 20 jaar een uitkering ontvangen zonder hier ooit voor gewerkt te hebben. Ze laten zich ziek of arbeidsongeschikt verklaren. Niet helemaal eerlijk maar dit is wel hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Gratis geld ligt voor het oprapen en de overheid doet hier weinig aan.

4. Royalities over je boek, schrijfkunsten of muziek

Heb je ooit muziek geschreven, een boek gepubliceerd of misschien wel een website in elkaar gezet? Bedenk dat je hier je leven lang royalty’s over kunt ontvangen. Anderen betalen een vergoeding voor het gebruik van jouw werk. Dit is bij muziek vrij gebruikelijk. Een boek kan jarenlang geld opleveren en een website is een vorm van een passief inkomen.

Dat je ooit werk hebt verzet wil dus niet zeggen dat het in de toekomst niks meer oplevert. Van royalty’s kun je ‘royaal’ leven. Het is gratis geld uit je zeker niet moet laten liggen. Het is dus niet te laat om nu nog muziek of een boek te schrijven.

5. Duizenden euro’s per jaar besparen

De laatste goede aan gratis geld te komen: besparen duizenden euro’s per maand. Dit doen we op de volgende manier.

 • Koop geen A-merken maar huis bereiken wanneer je boodschappen doet
 • Zet de thermostaat overdag op maximaal 18 °C en ‘s nachts op 15 °C
 • Douche niet langer dan 5 minuten een niet vaker dan drie keer per week
 • Koop tweedehands meubeltjes ruil woonaccessoires
 • Koop tweedehands kleding, bijvoorbeeld op Vinted of via Marktplaats
 • Verkoop meubels, gewoon als is een kleding die je niet meer gebruikt
 • Is iets in de aanbieding een langer houdbaar, koop hier dan wat meer van
 • Maak je eigen verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen
 • Zeg abonnementen op
 • Voorkom dat je dubbel verzekerd bent
 • Zoek naar de goedkoopste verzekeraars, internetaanbieders en energieleveranciers

Wanneer je het slim aanpakt kun je tot wel € 5000 per jaar besparen. Ook dit is een vorm van gratis geld.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Zo kom je aan gratis geld
Schuiven naar boven