Passief inkomen – voorbeelden uit de praktijk

Bijgewerkt: 22 juni 2022

Interesse in een passief inkomen? Voorbeelden kom je voldoende tegen. Helaas is niet altijd duidelijk of en hoe iemand zijn inkomen op een passieve manier verdient. Ik heb er heel lang naar gezocht en in 2013 besloot ik om een passief inkomen op te bouwen. Ik laat je enkele voorbeelden uit de praktijk zien.

Dit is een passief inkomen

Met een passief inkomen leun je achterover terwijl je maandelijks geld binnenkrijgt. Tenminste, dat is wat vaak gedacht wordt. Dit klopt natuurlijk niet helemaal. Voordat je een passief inkomen hebt moet je eerst veel tijd investeren.  Vaak ontkom je ook niet aan een kleine financiële investering.

Een passief inkomen genereren kan op verschillende manieren. De meeste mensen kiezen voor online ondernemen oftewel via een website of webshop. Aangezien het internet blijft groeien is dit een lucratieve manier om hier je geld mee te verdienen.

Aanbevolen: boeken over passief inkomen

Zoveel verdien je ermee

Wat levert een passief inkomen je op? Veel mensen blijven ergens tussen de € 10 en 100 per maand hangen. Simpelweg omdat ze niet doorpakken en de moed te snel opgeven. Voor de echte doorzetters ligt er een hoger passief inkomen te wachten, vanaf € 1000 tot wel € 5000 of meer (maandelijks).

Passief inkomen: voorbeelden

De vraag is hoe je aan een passief inkomen komt. Zoek je naar passief inkomen voorbeelden? Hieronder vind je een aantal interessante voorbeelden van internetondernemers. Van gewone mensen zoals jij en ik.

Affiliate markering met een eigen website

Met affiliate marketing valt erg veel mee te verdienen. En het werkt ook nog eens ontzettend eenvoudig. Het idee is simpel: je zet een eigen website op en promoot hier producten of diensten. Wanneer websitebezoekers op een knop, advertentie of link klikken leid je ze door naar de website van de adverteerder.

Zodra die bezoeker op de website van de adverteerder een aankoop doet ontvang jij hier een vergoeding over. Afhankelijk van het product bedraagt deze vergoeding 1% tot 9% van de verkoopprijs. Dit werkt ook voor een affiliate webshop.

Over het algemeen geldt dat de vergoeding over babyproducten of meubels hoger ligt dan de vergoeding over elektronica en kleding.

Wil je met deze passief inkomen voorbeelden aan de slag dan moet je je aanmelden bij een affiliate netwerk. Vaak kom je dan op netwerken als TradeTracker, Awin of Daisycon uit. Bol.com, Wehkamp en Coolblue hebben hun eigen partnerprogramma. Houd er wel rekening mee dat je altijd gebruik maakt van het promotiemateriaal van de adverteerder, anders ontvang je geen vergoeding.

Artikelen schrijven

Schrijf een artikel, plaats hier een advertentie bij en krijg inkomsten. Dag in dag uit, jarenlang. Er zijn heel wat websites die op deze manier werken. Bekende voorbeelden van deze vorm van passief inkomen zijn de websites InfoNu, Leerwiki en Foobie. In het verleden waren er nog meer van dit soort artikel verzamelsites maar die hebben het allemaal niet gered. De concurrentie is te groot. Update: ook Infonu is er sinds december 2020 mee gestopt.

De artikelsite plaatst advertenties rondom je geschreven artikelen. Wanneer een websitebezoeker hierop klikt komt er een vergoeding vrij. Deze vergoeding varieert van 1 cent tot soms enkele euro’s per klik. Je deelt de inkomsten 50/50 met de artikel verzamelsite. Nadeel van dit soort sites is wel dat de eisen voor keuring zeer streng zijn en je niet altijd je eigen onderwerpen mag bepalen. Voordeel is dat het je geen eigen webhosting kost en profiteert van de marketing van de artikelsite.

Je eigen blog starten

Iedereen doet het: bloggen. Over gezonde voeding, sporten, huisdieren, beauty en nog veel meer. Er is geen onderwerp waar je niet over kunt bloggen. Veel blogwebsites hebben een duidelijk verdienmodel: affiliate marketing. Maar je kunt ook gesponsorde artikelen plaatsen.

Andere websites of bedrijven benaderen jou en vragen of ze een artikel of linkje op jouw website mogen plaatsen. Hier kun je € 10-€ 100 per blog of linkje voor vragen. Een en ander is afhankelijk van het aantal bezoekers dat je website ontvangt. Een persoonlijke blog als passief inkomen werkt alleen wanneer je naamsbekendheid hebt opgebouwd. Dat is tegenwoordig niet meer zo makkelijk!

Royalty’s over een boek of muziek

Heb je een vlotte pen of gevoel voor muziek? Schrijf een boek of breng een nieuw muzieknummer uit. Dit zijn zeer goede passief inkomen voorbeelden want alle boekschrijvers en muziekartiesten verdienen op deze manier hun geld. Zelfs jarenlang na het uitbrengen van een boek of muzieknummer ontvangen ze nog steeds royalty’s of inkomen.

Beleggen in aandelen, opties of cryptocurreny

Dit zijn voorbeelden van een passief inkomen waar je wel voorzichtig mee moet zijn. Beleggen in aandelen of opties kan zeer veel opleveren maar je kunt er net zoveel geld aan kwijtraken. Dit geldt ook voor het handelen in cryptomunten (cryptocurrency).

Beleg of investeer alleen met geld dat je kunt missen en waarvan je zeker weet dat het geen pijn doet wanneer je dit kwijtraakt.

Overige passief inkomen voorbeelden

Er zijn natuurlijk nog veel meer offline en online methoden om een passief inkomen op te bouwen. Denk maar eens aan de volgende voorbeelden: investeren in vastgoed, je auto verhuren, online cursussen maken, geld uitlenen of e-mail marketing. Houd er rekening mee dat niet alle voorbeelden goed verdienen of bij jou passen.

Uitstekende methode: een niche website

Wat is een niche website? Dit is een website die over een specifiek onderwerp gaat. Denk hierbij aan mode, huisdieren, gezondheid of financiën. Er zijn genoeg onderwerpen te verzinnen.

Een niche website heeft één groot verdienmodel: affiliate marketing. Met affiliate marketing haal je makkelijk enkele honderden tot duizenden euro’s per maand binnen. Nadeel van een niche website is dat het veel tijd kost. De eerste maanden verdien je nauwelijks iets. Pas na 6 tot 12 maanden zie je het inkomen (flink) groeien. Voor die tijd heeft meer dan de helft alweer afgehaakt.

Haal hier je voordeel uit. Ben je een echte doorzetter, dan is een niche website zeker iets voor jou. Je hoeft geen naamsbekendheid op te bouwen maar wél goed vindbaar zijn in zoekmachines.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Passief inkomen – voorbeelden uit de praktijk
Schuiven naar boven