Luchtkoeler of airco, wat moet je kiezen?

Bijgewerkt: 27 januari 2023

De zomers worden steeds warmer, dat is een feit. Je kunt tijdens deze maanden wel wat afkoeling gebruiken. Dit kan op verschillende manieren waaronder een airconditioner, luchtkoeler of ventilator. Waar moet je voor kiezen, een luchtkoeler of airco? Bekijk de belangrijkste verschillen.

Het verschil tussen een luchtkoeler en airco

Wanneer je even snel kijkt dan lijkt de luchtkoeler op een mobiele airco. Toch werken deze twee apparaten elk anders. Een airco werkt met koelvloeistof. Middels deze vloeistof wordt de warme lucht afgekoeld en meer aan de ruimte afgegeven.

Een luchtkoeler bevat geen koelvloeistof. Je stopt hier ijskoud water in, zo wordt de omgevingslucht afgekoeld. Er is dus een verschil in werking, maar ook met betrekking tot de effectiviteit.

Nog een verschil: een airco haalt het vocht uit de lucht. Bij een aircooler wordt juist vocht toegevoegd (luchtbevochtiger).

Wat is beter: een luchtkoeler of airco?

Wil je de temperatuur binnenshuis goed reguleren? Dit kan met een (mobiele) airco. Je stelt de gewenste temperatuur in en de airconditioner zorgt ervoor dat dit bereikt wordt. Dit betreft dus niet alleen het koelen van de ruimte, de moderne apparaten kunnen ook verwarmen.

Met een luchtkoeler kan dit niet. Bovendien is een luchtkoeler lang niet zo effectief. Hij koelt de ruimte wel iets af, maar zeker niet naar de gewenste temperatuur. Met betrekking tot effectiviteit is een airco beter. Maar wanneer je naar andere zaken kijkt dan is een luchtkoeler een betere keuze.

Het prijsverschil

Voor mensen met een beperkt budget is een luchtkoeler ideaal. Hij kost namelijk nog geen € 35. Je ontvangt dan een klein model met drie verschillende standen. Koop je een grotere luchtkoeler dan ben je tussen de € 80 en € 95 kwijt.

Bekijk luchtkoelers

Een mobiele airco is flink wat duurder. De prijzen beginnen vanaf € 169 maar wil je een goed apparaat dan ben je minimaal € 250 kwijt. Ga je voor een vaste airconditioner met binnen- en buitenunit dan moet je rekenen op een aanschafprijs vanaf € 1000. Vaak nog wel meer.

Luchtkoeler of airco: de afmeting van de ruimte

Eigenlijk is een luchtkoeler perfect voor het verkoelen van de kleine ruimte. Bijvoorbeeld de niet al te grote slaapkamer of de kleinere woonkamer. Maar ook de hal of het kleine kantoor. Ook werkt dit apparaat zeer goed wanneer de grotere ruimte zonwerend is. Dit betekent ramen, deuren en gordijnen gesloten houden en eventueel gebruik maken van rolluiken of zonwering.

Heb je een grote ruimte die veel te warm blijft? Dan is een mobiele airconditioner de beste keuze. Of een vaste unit, maar die is meer geschikt voor grotere ruimtes en intensief gebruik. Met een multisplit airconditioner kun je wel meerdere ruimtes verkoelen. Toch blijft een mobiele airco de voordeligste keuze (wanneer je voor airconditioner gaat).

Bekijk mobiele airco’s

Het energieverbruik

Er valt ook wel wat te zeggen over het energieverbruik, want hierin zit wel degelijk verschil tussen een luchtkoeler en airco. Een luchtkoeler werkt met koud water of ijsblokjes. Die plaats je in een houder waarna een ventilator de koude lucht de ruimte inblaast. Je kunt je voorstellen dat dit veel minder energie verbruikt.

De gemiddelde luchtkoeler (aircooler) heeft een vermogen van 75 Watt Wanneer je hem dagelijks 6 uur per dag aan had staan dan ben je na een maand € 3,40 kwijt aan energiekosten. Een mobiele airco heeft een vermogen van ongeveer 1600 W. Laat hem dagelijks 6 uur per dag aan staan en je betaalt na een maand € 75 aan stroomkosten. Je ziet dat een (mobiele) airconditioner flink op je energierekening inhakt.

Over het gebruiksgemak

Kun je moeilijk kiezen tussen een luchtkoeler of airco? Een airconditioner is veel makkelijker in gebruik. Je installeert hem en zet hem aan, zo eenvoudig is het. Ga je voor een airco met wifi dan kun je hem ook via je smartphone bedienen. Een airconditioner biedt je de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen maar beschikt vaak ook over een timerfunctie.

Een luchtkoeler vraagt wat meer aandacht. Sommige modellen bedien je middels een afstandsbediening of je smartphone. Maar je moet altijd het reservoir met ijskoud water of ijsblokjes bijvullen. Hoe snel dit leeg is hangt een beetje van het gebruik af. Houd er rekening mee dat je toch minimaal eenmaal per dag het reservoir opnieuw moet vullen met ijskoud water of ijsblokjes. Dit doe je voordat je het apparaat aanzet, je kunt dit dus niet een dag van tevoren doen.

Een airconditioner is wat makkelijker in gebruik. Aan de andere kant heeft het apparaat regelmatig onderhoud nodig.

Zo goed koelt een luchtkoeler

Met een airconditioner is het mogelijk om de temperatuur in de ruimte met enkele graden te verlagen. Dit kan zelfs met een verschil van 10 °C. Een luchtkoeler koelt minder goed. Je kunt rekening houden met een temperatuurverlaging van 2 °C tot 4 °C. Een en ander is afhankelijk van het apparaat, hoe groot de ruimte is er natuurlijk de temperatuur in de ruimte.

Meer dan 4 °C zal in luchtkoeler echt niet koelen. Maar het voelt wel verfrissend aan, dat is een feit. Daarom is een luchtkoeler ideaal voor in de woonkamer of op de slaapkamer, maar ook voor op kantoor.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Luchtkoeler of airco, wat moet je kiezen?
Schuiven naar boven