Wat is beter aircooler of ventilator?

Bijgewerkt: 27 januari 2023

Je huis koelen kan op verschillende manieren. Wat is beter, een aircooler of ventilator? Beide apparaten hebben hun voor- en nadelen. Het is in ieder geval duidelijk dat deze apparaten de ruimte niet afkoelen. Wel zorgen ze ervoor dat de gevoelstemperatuur zakt. Welke van deze twee beter is, dat lees je hieronder.

Verschil tussen aircooler en ventilator

Voordat je kijkt wat beter is, een aircooler of ventilator, moet je eerst het verschil tussen deze twee kennen. Over het algemeen is een aircooler wat duurder in aanschaf. Ook vraagt dit apparaat wat meer onderhoud. Een ventilator is vrij goedkoop, verkrijgbaar vanaf € 10. Maar je hebt ook duurdere modellen die meer dan € 100 kosten. Wel is een ventilator onderhoudsvriendelijk.

Tot zover het verschil tussen de aircooler en ventilator op het gebied van aanschaf en onderhoud. Hoe zit het met de werking van deze apparaten? Hier ga ik wat dieper op in, zo ontdek je ook welke van deze twee beter is.

De werking van een ventilator

Laten we met het meest eenvoudige beginnen: de werking en functie van een ventilator. Een ventilator brengt de lucht in beweging. Aangezogen lucht wordt dus direct verplaatst. Een ventilator voor huishoudelijk gebruik bestaat uit 3 tot 5 bladen die ronddraaien. Doordat die bladen iets gebogen zijn duwen ze de lucht van zich af.

Het ronddraaien van de bladen wordt aangedreven door een motor. Het verplaatsen van lucht heeft een verkoelend effect. Het is echter niet zo dat de temperatuur in de ruimte omlaag gaat. Wel gaat de gevoelstemperatuur omlaag.

Hoe werkt dit precies? De warme lucht wordt van je huid geblazen, dit zorgt direct voor een verkoelend effect. Ook is het zo dat je bij warmte gaat zweten. Wanneer hier wind overheen wordt geblazen dan voelt dit in combinatie met het zweet als een koel briesje aan.

Zo werkt een aircooler

Een aircooler is weer een ander apparaat. Is deze beter dan een ventilator? Ook hiervoor moet je naar de werking van het apparaat kijken. Een aircooler werkt met een ventilator en een koelelement. De lucht wordt langs het koelelement gezogen. Hierdoor koelt de lucht af. Vervolgens blaast de ventilator in het apparaat die gekoelde lucht naar buiten.

Is een aircooler effectief? De omgevingstemperatuur gaat niet direct omlaag. Bij warme en droge omstandigheden kan de temperatuur in de kamer wel 1-2° dalen. Het gaat echter om de gevoelstemperatuur, en die is bij een aircooler beduidend lager. Dit komt omdat de koele lucht je verhitte huid sneller afkoelt. Best effectief dus.

Wat is beter, aircooler of ventilator?

Wil je de omgevingstemperatuur omlaag brengen, dan heb je niet veel aan een ventilator. Ook een aircooler heeft een te minimaal effect. Beter kun je dan voor een (mobiele) airco kiezen. Daarmee krijg je de temperatuur in de kamer echt een paar graden omlaag.

Op het gebied van verkoelend effect kunnen een aircooler en ventilator beide effectief zijn. Dat hangt helemaal van de omstandigheden af. Bij een hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid is een aircooler niet aan te raden. Dit komt omdat de vochtige en koele lucht die de aircooler uitblaast nauwelijks kan worden opgenomen. De lucht in de ruimte zelf bevat immers al veel vocht. In dit geval zou je dus beter voor een ventilator kunnen kiezen. Bij warme en droge omstandigheden werkt een aircooler veel beter dan een ventilator. Je ziet, het hangt dus helemaal van de situatie af of een aircooler of een ventilator beter is.

Het verschil in prijs

Wat is beter, een aircooler of ventilator wanneer je naar de prijs kijkt? Over het algemeen is een ventilator veel goedkoper, maar dit hangt weer van het model af. Zo is een tafelventilator verkrijgbaar vanaf € 10, voor een staand model betaal je vanaf € 25. Wil je een modern design dan ben je € 50 of meer kwijt.

Bekijk ventilatoren

Er zijn tegenwoordig best leuke modellen verkrijgbaar. Sommigen zijn voorzien van een krachtige luchtverplaatsing en zelfs een stoffilter. Andere modellen zijn vooral budget ontworpen. Voor de woonkamer is het aan te raden om voor een staand model met een modern design te gaan. Op de slaapkamer kun je het beste een ventilator met timerfunctie kiezen. Bovendien moet de ventilator ook nog eens stil werken.

De duurdere aircooler

Omdat een aircooler anders werkt en meer onderdelen bevat is deze wat duurder. Wel even opletten want je hebt modellen met of zonder koelelementen. Het is aan te raden om voor een aircooler met koelelementen te gaan. Deze apparaten zijn wat groter maar heerlijk tijdens de warme zomerse dagen. Ideaal in de woonkamer of op de slaapkamer. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 55.

Bekijk aircoolers

Wees er wel zeker van dat je voor een goede kwaliteit gaat. Die hele kleine modellen voor € 15 of € 25, daar kan je niet al te veel van verwachten.

Conclusie aircooler versus ventilator

Het is je inmiddels duidelijk, je kunt niet zomaar zeggen wat beter is, de aircooler of ventilator. Kijk daarom goed naar de omstandigheden. Het is helemaal niet zo gek om beide apparaten aan te schaffen, zo kun je afwisselen. Hieronder nog even overzichtelijk op een rij wat het grootste verschil tussen de aircooler of ventilator is.

  • Niet al te warme en droge dagen: aircooler
  • Warme en vochtige dagen: ventilator

Wanneer de temperatuur stijgt zal ook de luchtvochtigheid omhoog gaan. Warme lucht bevat namelijk meer vocht dan koude lucht. Komt de wind vanuit het westen dan kun je er zeker van zijn dat de luchtvochtigheid omhoog gaat.

Warme en vochtige lucht voelt dus ook warmer aan. Warme en droge lucht voelt naar verhouding kouder aan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is beter aircooler of ventilator?
Schuiven naar boven