Luchtontvochtiger kelder – beste modellen voor vochtige ruimtes

Bijgewerkt: 16 februari 2022

De kelder is bij veel huishoudens een probleem: hij is en blijft vochtig. Hierdoor ruikt het er muf en zijn er soms schimmels zichtbaar. De beste luchtontvochtiger voor de kelder lost dit probleem op. Welk model je moet nemen hangt van de temperatuur in de kelder af. Maar ook hoeveel vocht er aanwezig is.

Oorzaak van vocht in de kelder

Een luchtontvochtiger in de kelder voert vocht af, maar lost het onderliggende probleem niet op. Daarom is het altijd goed om naar de oorzaak van vocht in de kelder te kijken. Vaak heeft dit met een hoog grondwaterpeil te maken. De keldermuren kunnen de hoge waterdruk niet aan en laten het water via de vloer of muur door.

Er is wel een verschil tussen zichtbaar aanwezig vocht (plasjes water) en alleen een vochtige lucht. Dit laatste is in kelders vrij normaal.

Let op want een lekkage in een waterleiding of rioolbuis kan ook de oorzaak van vocht zijn, net als een slechte ventilatie, beschadigde muren of poreus gesteente.

Bekijk overzicht luchtontvochtigers

Luchtontvochtiger kelder: het effect

Niet altijd zijn problemen zomaar op te lossen. Zo is het lastig om beschadigde muren of poreus gesteente opnieuw op te bouwen. En een slechte ventilatie is ook niet zomaar op te lossen, want wanneer er geen raam aanwezig is dan kun je moeilijk ventileren.

Een luchtontvochtiger in de kelder is dan de beste (tijdelijke) oplossing. Onder ideale omstandigheden kan het apparaat tot wel 20 liter vocht per dag afvoeren.

Wanneer de omgevingstemperatuur hoog ligt, en hiermee ook de luchtvochtigheid, dan werkt het apparaat veel effectiever. In kelders zal de luchtontvochtiger tussen de 3 en 8 liter vocht per dag weghalen, maar dat is ook al aardig wat.

De beste luchtontvochtiger voor de kelder

Je hebt kleine luchtontvochtigers, die zijn zeer geschikt voor de badkamer of de slaapkamer. Maar niet voor de kelder want ze hebben een capaciteit van slechts 400 ml per dag. Voor de kelder heb je een groter en krachtiger apparaat nodig. Het gaat dan om een model met een capaciteit vanaf 5 liter.

De moderne luchtontvochtigers zijn voorzien van smart wifi, zodat je het apparaat via je smartphone bedient. Dit is uiteraard geen noodzaak maar alleen maar makkelijk.

De grotere en betere luchtontvochtiger voor de kelder is verkrijgbaar vanaf € 150.

De Qlima D630P met smart wifi

Een aanrader is de luchtontvochtiger van het merk Qlima. Deze is geschikt voor ruimtes tot 80 m² en dus ook voor de kelder. Hij heeft een geluidsniveau van 47 dB. Voor een slaapkamer minder geschikt maar in de kelder heb je hier totaal geen last van. Hij beschikt over vijf verschillende programma’s, een timer, hygrometer en filter.

Dankzij smart wifi zet je het apparaat via je smartphone aan of uit. Het waterreservoir heeft een inhoud van maar liefst 6 liter. Het mooie aan dit apparaat is dat hij over een ingebouwde waterafvoerpomp beschikt. Je hoeft het reservoir niet handmatig te legen, het water wordt via de afvoer weggepompt. Uiteraard moet je hem dan wel op een afvoer aansluiten.

Een echte krachtpatser maar hij kost wel wat meer (boven € 300). Maar dan heb je wel de beste luchtontvochtiger voor de kelder te pakken.

Bekijk de Qlima D630P

Princess luchtontvochtiger

Zoek je een wat goedkoper alternatief die nog steeds via je smartphone aan te sturen is? Voor minder dan € 300 heb je de Princess luchtontvochtiger. Deze is geschikt voor ruimtes tot 40 m². Bekijk of dit passend is voor de kelder. In de meeste gevallen wel want veel woningen hebben een kelder die kleiner is dan 40 m².

Er zijn drie verschillende standen aanwezig zodat je het apparaat aanpast op de luchtvochtigheidsgraad. Er zit ook een wasgoedfunctie op. Dit lijkt voor de kelder een vreemde functie maar ideaal wanneer je het wasgoed op zolder, in de woonkamer of op de slaapkamer hebt hangen. Je wasgoed droogt sneller en de ruimte wordt niet zo vochtig. Dit apparaat is dus multifunctioneel.

Deze luchtontvochtiger is een aanrader wanneer je hem niet het hele jaar door in de kelder gebruikt. In de zomermaanden is dit niet altijd nodig en gebruik je het apparaat juist in de woonkamer of de slaapkamer. Door het afvoeren van vocht in de warme lucht voelt het veel minder klam en benauwd aan.

Naar Princess 353120

Gebruik geen vochtvreter

Er worden heel wat vochtvreters verkocht. Die werken niet elektrisch maar middels een soort gel dat vocht uit de lucht aantrekt. Een vochtvreter is prima voor in de caravan, camper of auto. Daarnaast werkt hij ook in de woonkamer of slaapkamer.

Plaats geen vochtvreters in de kelder. Het probleem is dat ze een te lage capaciteit hebben. Binnen een dag is de vochtvreter helemaal vol en moet je de gelkorrels vervangen. Dit gaat op de lange duur ontzettend veel kosten. Maar dat niet alleen, het vocht wordt niet effectief genoeg afgevoerd waardoor de kelder vochtig blijft.

Het energieverbruik van een elektrische luchtontvochtiger

Wanneer je een luchtontvochtiger continu aan laat staan dan verbruikt hij meer dan een koelkast maar minder dan een airconditioner. De gemiddelde luchtontvochtiger heeft een vermogen van 450 watt. Wanneer je het apparaat een maand lang 24 uur per dag aan laat staan dan verbruikt hij 324 kW. Dit zou neerkomen op een energieverbruik van € 77.

Gelukkig is dit in de praktijk zelden nodig. Meestal is het voldoende om een luchtontvochtiger in de kelder eenmaal per week gedurende 24 uur te laten draaien. Qua energiekosten ben je dan ongeveer € 10,50 per maand kwijt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Luchtontvochtiger kelder – beste modellen voor vochtige ruimtes
Schuiven naar boven