Beste materiaal zomerdekbed

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een dekbed van ganzendons voelt vederlicht aan. Maar kijk je naar het zomerdekbed dan heb je keuze uit nog meer materialen. Het beste materiaal voor zomerdekbed moet over een aantal eigenschappen beschikken. Bijvoorbeeld het afvoeren van warmte en vocht. Ook mag het materiaal niet te warm zijn.

Een zomerdekbed is alleen voor de zomermaanden

Even opletten want een zomerdekbed is niet geschikt voor de koude wintermaanden. Het zomerse dekbed gebruik je in de maanden juni tot en met augustus. Afhankelijk van de temperatuur op de slaapkamer kun je het dekbed ook in het voorjaar gebruiken, tot uiterlijk het najaar.

Beste materiaal zomerdekbed

Synthetisch, eenden- of ganzendons, wol of katoen. Dit zijn veelgebruikte materialen voor dekbedden. Maar wat is nu het beste materiaal voor een zomerdekbed? Hieronder de voor- en nadelen van verschillende materialen beschreven.

Katoenen dekbed

Een van de beste materialen voor een zomerdekbed is katoen. Dit materiaal heeft namelijk een aantal positieve eigenschappen die tijdens de warme zomermaanden goed naar voren komen.

Katoen is een natuurlijk materiaal. Het heeft als eigenschap dat het warmte niet vasthoudt. Daarom is een katoenen zomerdekbed ook zo populair. Bovendien is dit materiaal ventilerend en weet het vocht uitstekend af te voeren. Bedenk dat je in de zomer best wel veel zweet, dus katoen past waarschijnlijk het beste bij jou.

Een katoenen zomerdekbed is ook niet zo duur. Je koopt een luxe model al vanaf € 39. Dan gaat het ook nog eens om een kwalitatief merk. Er zijn natuurlijk ook goedkopere dekbedden (en duurdere modellen) verkrijgbaar.

Bekijk katoenen zomerdekbedden

Eendendons of ganzendons

Dan heb je nog het zomerdekbed van eendendons of ganzendons. Over het algemeen zijn ganzendonzen dekbedden van een hogere kwaliteit, maar ook duurder. Maar is dit wel het beste materiaal voor een zomerdekbed?

Dons is vederlicht. Je voelt amper dat er iets over je heen ligt, en veel mensen vinden dit juist prettig. Het is een feit dat zowel eendendons als ganzendons het vocht goed reguleert. Mocht je veel zweten dan is dit een zeer prettig materiaal.

Het dons heeft een hoge isolatiewaarde. Daarom is het als winterdekbed zo populair. Maar wanneer je voor een dun donzen dekbed gaat dan is dit in de zomer ook prima. Let wel op het verschil tussen dons en veertjes. Is het dekbed grotendeels met veertjes gevuld dan heeft het een lagere isolatiewaarde. Prima voor in de zomermaanden maar natuurlijk niet voor in de winter.

Dekbedden van eendendons of ganzendons zijn wel prijziger. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 49 maar je betaalt al snel meer dan € 100.

Naar donzen dekbedden (zomer)

Synthetisch dekbed voor de zomer

Wil je niet al te duur uit zijn, dan is het beste materiaal voor ‘t zomerdekbed synthetisch. Dit betekent niet- natuurlijk. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een holle vezel of microvezel. Voordeel van dit dekbed is dat je het op een hogere temperatuur kunt wassen. Ideaal wanneer je last hebt van huisstofmijtallergie, eczeem of astma.

Je hebt het synthetische zomerdekbed, het winterdekbed of het vier seizoenen model. Op zich isoleert in synthetisch dekbed net zo goed (of slecht) als andere materialen. Je moet vooral naar de warmteklasse kijken. Het synthetisch zomerdekbed is wel voordelig geprijsd. Je koopt al een model vanaf € 22, maar de betere merken kosten tussen de € 35 en € 70. Dat is een beetje afhankelijk van het merk en de afmeting.

Bekijk synthetische zomerdekbedden

Het dekbed van wol

Sommigen denken dat wol niet het beste materiaal voor een zomerdekbed is. Het is een feit dat wol een hogere isolatiewaarde heeft. Ideaal in de winter, maar voor de zomer zijn er speciale dunne dekbedden verkrijgbaar. Het voordeel van wol is dat het enorm veel vocht opneemt en avfoert. Ideaal wanneer je veel zweet.

Wol voelt wel wat zwaarder aan. Voor de een is dat prettig, maar de ander vindt het juist helemaal niets. Vooral in de zomermaanden wil je iets luchtigs over je heen. Om die reden zullen niet veel mensen voor een wollen zomerdekbed kiezen. Ook niet gezien de prijs, want wol is helaas niet goedkoop.

Conclusie beste materialen voor zomerdekbedden

Hieronder nog een handig overzicht met betrekking tot het beste materiaal zomerdekbed.

  • Vochtregulerend: wol en katoen, soms dons
  • Weinig warmte vasthouden: katoen
  • Budget zomerdekbed: synthetisch
  • Duurste dekbed: meer dan 80% ganzendons

Welk dekbed is het meest koel?

Een katoenen dekbed ventileert heel goed en voert het vocht ook perfect af. Katoen is het meest koele dekbed, al helemaal wanneer je voor dun materiaal kiest. Ga dus specifiek voor een katoenen dekbed.

Overigens zijn er ook katoenen winterdekbedden verkrijgbaar. Dit is ideaal wanneer je in de winter last hebt van nachtelijk zweten, of het wat sneller warm krijgt. Bijvoorbeeld tijdens de overgang of wanneer je de slaapkamer niet goed kunt ventileren. Maar het staat je vrij om als winterdekbed voor ander materiaal te gaan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste materiaal zomerdekbed
Schuiven naar boven