Meest veilige land ter wereld

Jaarlijks wordt een lijst met de meest veilige landen ter wereld opgesteld. Helaas zitten Nederland en België hier al enige tijd niet bij. Het meest veilige land ter wereld kent weinig tot geen politieke en economische onrust. Er wordt gekeken naar algemene veiligheid, aanslagen, criminaliteit en gewapende conflicten. Ontdek waar je het meest veilig bent.

Onderzoek naar veilige havens

In sommige landen heerst veel criminaliteit. Ook is de kans op oorlog aanwezig. Elk jaar wordt onderzoek gedaan naar de meest veilige landen wereldwijd. Zoek je een veilige haven ten tijde van oorlog, economische crisis of toenemende criminaliteit? In onderstaande landen moet je wezen.

1. IJsland

Het Noord-Europese IJsland wordt al heel lang gezien als het meest veilige land ter wereld. De criminaliteit is hier ontzettend laag. Er zitten weinig mensen in de gevangenis en terrorisme komt hier nauwelijks voor.

De economie van IJsland op toerisme en visserij. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het hier economisch ook goed gaat. De kredietcrisis en de val van IJslandse banken heeft de economie vanaf 2008 laten krimpen. Sinds 2015 gaat het weer beter met IJsland, maar in 2020 is er weer achteruitgang te zien.

IJsland blijft in oorlogen neutraal. Dit was ook in de Tweede Wereldoorlog zo. Vanwege de strategische ligging van IJsland vond er in 1940 een invasie door de Britten plaats. Bij een Derde Wereldoorlog zal dit eiland redelijk veilig zijn.

Bekijk hier alles over IJsland

2. Nieuw-Zeeland

Ook Nieuw-Zeeland behoort tot het meest veilige land ter wereld. Het is al eeuwenlang neutraal, de laatste oorlog vond hier tussen 1845 en 1872 plaats. Toch heeft het land wel deelgenomen aan oorlogen, maar niet op eigen gebied. Hierdoor is Nieuw-Zeeland veel ellende bespaard gebleven.

In het land zelf krijg je heel weinig met geweld of conflicten te maken. Het draait op een vrijemarkteconomie en leeft voornamelijk van de export van zuivel, vlees, vis, fruit en hout. Over het algemeen zijn Nieuw-Zeelanders welvarend.

Het is geen land om even naartoe te rijden. Het ligt ten oost-westen van Australië en bestaat uit twee grote eilanden met nog een paar kleine eilandjes.

3. Denemarken

Wat dichter bij huis ligt Denemarken, ten noorden van Duitsland. Dit land kent weinig terrorisme, import van wapens, politieke terreur of politieke instabiliteit. Denemarken houdt zich redelijk neutraal, het mengt zich niet in internationale conflicten. Het heeft nooit bij de Sovjet-Unie gehoord maar wel bij de Europese Unie (lidstaat).

Denemarken behoort tot de NAVO, maar heeft in 1993 een uitzondering verkregen. Het land doet niet mee aan het Europese veiligheids- en defensiebeleid. Dit betekent dat het dus ook geen militaire bijdrage hoeft te leveren.

Toen Rusland Oekraïne binnenviel (februari 2022) is Denemarken gaan nadenken over versterking van de nationale veiligheid. Het land wil meedoen aan het jaarlijks defensiebudget volgens de NAVO-richtlijn. Dit betekent dat Denemarken zich stiekem toch opmaakt voor dreigingen vanuit Rusland of misschien wel andere niet-NAVO-landen. Niet de meest veilige haven wanneer er een Derde Wereldoorlog uitbreekt, maar rondom andere gebieden is het wel een veilig land.

Tip: de Denemarken reisgids

4. Zwitserland

Ook weer redelijk dicht bij huis, het mooie Zwitserland. Dit ligt ingeklemd tussen Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Liechtenstein. Zwitserland maakt geen deel uit van de Europese unie. Het is ook geen lid van de NAVO en zal bij oorlog in een NAVO land dus ook niet in actie komen. Aan de andere kant hoeft Zwitserland ook niet op de veiligheid van de NAVO te rekenen. Maar dat is niet nodig want dit land is al heel lang politiek neutraal.

Ook dit land & relatief weinig criminaliteit of corruptie. Economisch gezien gaat het hier goed. Het land is ook aantrekkelijk voor buitenlandse ondernemingen. Dit land staat op nummer twee met betrekking tot de rijkste landen ter wereld.

Vanwege de vele bergen is Zwitserland een geschikte verstopplek wanneer er in je eigen land oorlog uitbreekt. Maar let op want de Zwitserse grenscontroles zijn vaak streng, vluchtelingen worden niet zomaar binnengelaten.

5. Oostenrijk

Op de vijfde plek meest veilige landen ter wereld staat Oostenrijk. Dit land is politiek en economisch gezien zeer stabiel. Het kent heel weinig criminaliteit en de bewoners zijn hier zeer tevreden. Het land heeft aangegeven om voor eeuwig neutraal te willen blijven, waardoor het geen lid is van de NAVO. Maar het is wel een lidstaat van de Europese Unie.

Oostenrijk kent een hoge welvaart. Veel buitenlandse bedrijven zijn in dit land succesvol actief. De economie draait op de veehouderij, zuivelproductie en bosbouw. Maar ook de dienstverlening is hier een belangrijke sector.

Oostenrijk beschikt net als Zwitserland over bergrijke gebieden. Een veilige haven om tot rust te komen of misschien wel te vluchten. Oostenrijk binnenkomen gaat wat makkelijker dan bij Zwitserland. Dus in tijden van oorlog of bij huwelijksproblemen behoort Oostenrijk zeker tot het meest veilige land ter wereld, en ook nog eens lekker dicht bij huis.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Meest veilige land ter wereld
Schuiven naar boven