Eetkamerstoelen ronde tafel – welke stoelen?

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Een ronde tafel is zeer geschikt voor kleine ruimtes, je creëert meer zitplekken. Daarnaast is het weer eens wat anders. Je zoekt eetkamerstoelen voor de ronde tafel. Wat voor stoelen moet je nemen? Je moet allereerst rekening houden met de doorsnede van de tafel. Maar ook met het model, want dat bepaalt uiteindelijk welke stoelen je nodig hebt.

Voordelen van een ronde tafel

Twijfel je nog over de aanschaf van een ronde tafel? Deze vorm is ideaal voor kleine ruimtes. Er blijft meer loopruimte rondom de tafel aanwezig. Maar ook voor grote ruimtes is de ronde tafel een aanrader. Je kunt namelijk heel makkelijk stoelen bijschuiven, iets dat bij een vierkante of langwerpige tafel veel lastiger is.

Naar ronde tafels

Eetkamerstoelen ronde tafel

Let op want je kunt niet alle soorten eetkamerstoelen aan een ronde tafel plaatsen. Dit hangt er vanaf hoe groot de tafel is, maar ook uit hoeveel personen het huishouden bestaat.

Allereerst iets over de afmeting van de tafel. Hieronder zie je de doorsnede van verschillende eettafels, en hoeveel eetkamerstoelen je aan de tafel zou kunnen schuiven.

  • 100 cm doorsnede: maximaal 3 stoelen
  • 120 cm doorsnede: 3-5 stoelen
  • 140 cm doorsnede: 5 tot maximaal 7 stoelen
  • 160 cm doorsnede: 8 stoelen, maximaal 10

Het maakt ook veel uit of je brede of smalle eetkamerstoelen hebt.

De juiste stoelen bij een houten tafel

Heb je een ronde houten tafel, kies dan voor eetkamerstoelen met een zwart onderstel. Hebben de stoelen namelijk een houtkleurig onderstel dan matcht dit minder mooi met de houten tafel. Stoelen met een zwart onderstel zorgt voor een beter contrast.

De eiken tafel

Een ronde eiken tafel trekt de aandacht. Hij is robuust en vormt vaak het middelpunt van de woonkamer of keuken. De juiste eetkamerstoelen voor de ronde tafel van eiken zijn eenvoudig. Hiermee blijf je de aandacht naar de eiken tafel trekken, en niet naar de stoelen.

Let op want eikentafels zijn vaak dik en zwaar. De poten hebben meestal een massief uiterlijk. In dit geval kies je voor niet al te ‘zware’ eetkamerstoelen, maar een beetje smaller. Ook weer bedoeld om de aandacht niet af te leiden. Smallere stoelen nemen minder ruimte in beslag, want met een eiken tafel kom je misschien wat ruimte tekort.

Welke stoelen bij donkere houten tafel?

Mogelijk heeft de ronde tafel een donkere kleur. Is de vloer ook donker? Voor een goed contrast kies je voor lichtere eetkamerstoelen. Wanneer de stoelen namelijk net als de vloer en tafel donker zijn, dan wordt het wel heel somber.

Is de vloer lichter van kleur, dan mogen de stoelen best wat donkerder zijn. Maar let op dat de eetkamerstoelen niet al te donker worden, anders valt de ronde tafel minder op.

Bekijk de best verkochte eetkamerstoelen

Verschillende stoelen combineren

Het leuke aan een ronde tafel is dat je hem vanuit verschillende hoeken benadert. Dit maakt het interessant om verschillende stoelen te combineren. De juiste eetkamerstoelen voor de ronde tafel hebben allemaal een zelfde hoogte. Niet alleen de zithoogte is hetzelfde, maar vooral de rugleuning. Vermijd dus hoge en lage stoelen aan een en dezelfde tafel.

Wees ook voorzichtig met het combineren van verschillende stoffen (bekleding). Vind je fluweel of leder mooi, probeer dan alle stoelen in eenzelfde materiaal te houden. Maar je mag de stoelpoten wel weer combineren, bijvoorbeeld hout met kunststof of metaal.

Verschillende stoelen combineren betekent vaak naar kleur kijken. Kies bijvoorbeeld voor zwart en wit, rood en geel of blauw en wit. Houd het bij maximaal drie verschillende stoelen op het gebied van materiaal of kleur. Hoe meer verschillende eetkamerstoelen, hoe drukker het allemaal gaat worden.

De uitschuifbare ronde eettafel

Sommige ronde eettafels zijn uitschuifbaar. Wanneer dit nodig is kun je hem verlengen, dit biedt meer plaats aan extra gasten. Houd hierbij aanschaf van de eetkamerstoelen rekening mee. Het is aan te raden om twee extra (goedkope) stoelen bij te kopen en deze ergens op te slaan. Deze stoelen hoeven niet direct hetzelfde design als de eetkamerstoelen te hebben. Het is toch maar voor tijdelijk.

Is een ronde tafel ruimtebesparend?

Het is een feit dat een ronde tafel ruimte bespaart. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Want wanneer de ronde tafel in het midden van de kleine kamer staat, dan ziet deze er al snel ‘te vol’ uit. Terwijl je een vierkante of langwerpige tafel makkelijk tegen een muur kunt schuiven. Dat lukt met een ronde tafel niet.

Het is wel zo dat je aan een ronde tafel meer eetkamerstoelen kunt plaatsen. Je zit namelijk niet met onbruikbare hoeken te kijken. Dus moeten er veel personen aan de tafel zitten, dan is een ronde eettafel een betere keuze. Op de eindstreep bespaart dit zeker ruimte.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Eetkamerstoelen ronde tafel – welke stoelen?
Schuiven naar boven