Minder chaos in je leven

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Chaos staat voor het ontbreken van orde, en dit kan veel stress en onduidelijkheid met zich meebrengen. Ben je een chaotisch persoon, dan loopt niets zoals je zou willen. Minder chaos in je leven is voor iedereen mogelijk. Ga met de tips aan de slag en breng meer structuur aan. Je zult merken dat je dan ook meer grip op je chaotisch leven krijgt.

Oorzaken van chaotisch zijn

Waarom is de één altijd chaotisch en de ander heel ordelijk en netjes? Soms heeft chaos met stress of misschien wel een burn-out te maken. Het kan ook aan een hoge werkdruk liggen, een relatie die niet lekker loopt of problemen of zorgen waar je niet mee overweg kan.

Daarnaast zijn sommige mensen van zichzelf chaotisch. Dit kan bijvoorbeeld met ADD of ADHD te maken hebben. Of omdat je veel piekert.

Minder chaos in je leven met deze 9 tips

Vind je het vervelend om chaotisch te leven? Niet nodig, met de volgende 9 tips ervaar je minder chaos in je leven én veel meer rust.

1. Werk taken van beneden naar boven

Je opent je mailbox en deze staat vol onbeantwoorde mailtjes. Begin je altijd bovenaan met het wegwerken van je mailtjes? Niet doen! Werk volgens het principe First in, First Out. Het eerste mailtje dat binnenkwam heeft prioriteit. Je werk dus van beneden naar boven toe.

Dit doe je niet alleen met het beantwoorden van mailtjes maar ook wanneer het op taken aankomt. De taken die het langst liggen werk je als eerste weg. Als laatste volgen de taken die er nieuw zijn bijgekomen.

Door van beneden naar boven toe te werken merk je dat er geen dingen veel te lang blijven liggen. Dit zorgt voor minder chaos in je hoofd, probeer het maar eens.

2. Met een weekplanner werken

Vind je het moeilijk om je ergens aan te houden? Maak een weekplanner en hang deze op een duidelijk zichtbare plaats, bijvoorbeeld in de keuken, woonkamer of op kantoor. Niet alleen praktisch voor jezelf maar ook voor collega’s of huisgenoten, net voor wie de weekplanner bedoeld is.

Bekijk weekplanners

Je kunt ook een weekplanning op je smartphone maken, maar heel praktisch is dat niet. Wanneer je de smartphone er niet vaak genoeg bijneemt dan mis je belangrijke taken. Daar komt ook nog bij dat de smartphone voor afleiding zorgt. Dus: vul taken liever op een papieren/kunststof planner in en vink alles af wat je al gedaan hebt.

3. Een grote taak in kleine stukjes opdelen

Misschien sta je voor een hele grote taak of een project, en vind je het lastig om deze in één keer af te krijgen. Het probleem met dit soort grote projecten is dat het voor chaos zorgt. Je weet niet waar je moet beginnen en hoe je het project op de juiste manier afrondt.

Minder chaos in je leven creëren betekent dat je grote taken of projecten in kleine stukjes opdeelt. Bijvoorbeeld door het project in meerdere werkzaamheden op te delen en dit met een aantal personen te doen. Of door telkens een tot twee uurtjes te werken en dan een kwartier pauze te nemen. Bedenk hoeveel tijd je voor het project nodig hebt, dit moet realistisch zijn. Maar je moet zeker geen taken uitstellen.

4. Een vast dagritme, ook in het weekend

Voor kinderen maar ook voor volwassenen is een vast dagritme onmisbaar. Sta elke dag rond hetzelfde tijdstip op en ga op hetzelfde tijdstip slapen. Probeer dit ritme ook in het weekend aan te houden, hoewel je hier best wat van af mag wijken. In het weekend wil je misschien wat uitslapen of heb je een feestje, waardoor je later naar bed gaat.

Een vast dagritme betekent ook dat je ontbijt, luncht en voor een diner zorgt. Daarnaast werk je bij voorkeur op vaste tijdstippen, doe je op bepaalde dagen het huishouden en plan je de nodige ontspanning in. Beweeg minimaal een half uur per dag, dit is net zo belangrijk.

5. Meer rust in huis

Chaos in je leven en in je hoofd ontstaat vaak door een rommelige omgeving. Probeer elke dag je huis op te ruimen. Dit kost maar 5 minuten tijd, al helemaal wanneer je dit ruimte voor ruimte doet. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld:

  • Maandag: woonkamer opruimen
  • Dinsdag: de keuken (en vooral het aanrecht)
  • Woensdag: de slaapkamers
  • Donderdag: badkamer en toilet opruimen
  • Vrijdag: de gang en overloop
  • Weekend: het huis schoonmaken

Wanneer je met een vaste planning werkt en elke dag een beetje doet, merk je dat je huis er veel netter uitziet.

Probeer ook een gezellig hoekje te creëren, bijvoorbeeld een leeshoek in de woonkamer. Plaats hier een comfortabele fauteuil en een mooie leeslamp. Ideaal voor het lezen van je favoriete boek of tijdschrift, maar ook voor je hobby of gewoon om te ontspannen.

Weet je dat je ook veel met kleur en licht kunt spelen? Warme kleuren creëren meer rust in je leven, net als gedimd licht. Van felle kleuren of fel licht word je hyperactief.

6. Schrijf dingen op zodat je ze nooit meer vergeet

Wanneer je regelmatig iets vergeet, zorg dan dat je een klein notitieblokje bij je hebt. Of gebruik de notitieapp op je smartphone. Noteer belangrijke zaken zoals verjaardagen, rekeningen die je nog moet betalen, wie je moet bellen of een kaartje moet sturen, welke taken er nog liggen en eventueel de boodschappen.

Overigens kun je ook een boodschappenlijstje/klembord in de keuken of aan de wand hangen. Iedereen kan hier de boodschappen opschrijven, zodat je nooit meer wat vergeet.

Naar boodschappenlijstjes

Een boodschappenlijstje is handig tijdens het doen van de weekboodschappen, en het bespaart je ook nog eens geld. Want je koopt geen dingen die je eigenlijk nog in huis had.

7. Minder afleiding en niet meer multitasken

Ze zeggen wel eens dat vrouwen perfect kunnen multitasken, maar eigenlijk klopt dit niet helemaal. Wanneer je met slechts één taak tegelijk bezig bent kun je beter veel beter de concentratie erbij houden. Wel zijn vrouwen wat makkelijker in schakelen tussen de ene en de andere taak.

Probeer niet te multitasken, dit zorgt alleen maar voor stress en chaos. Wil je helemaal afrekenen met chaos in je leven, zorg dan voor zo min mogelijk afleiding. Wanneer je aan het werk bent of het huishouden doet kun je de smartphone het beste op de stille modus zetten. Schakel notificaties voor social media en andere apps uit, ook wanneer je in je vrije tijd zit. De smartphone kan behoorlijk wat druk op je leggen.

8. Accepteer wat je kan en wat minder goed gaat

Probeer geen dingen te doen die boven je vermogen liggen. Accepteer de dingen die je kunt en durf taken uit handen te geven. Wees tevreden met hetgeen je bereikt hebt. Je hoeft geen superman of superwoman ze zijn, je bent wie je bent.

9. Kijk wat de meeste energie vreet

Vind je het moeilijk om de financiële administratie bij te houden, inkopen te doen of heb je moeite met bepaalde taken op het werk? Dingen die veel energie vreten kun je beter niet doen. Laat het aan een ander over of durf hulp te vragen.

Richt je op de dingen waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt. Hiermee dring je chaos naar de achtergrond en ervaar je meer geluk in je leven.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Minder chaos in je leven
Schuiven naar boven