Nadelen van infrarood verwarming

Bijgewerkt: 25 januari 2022

Steeds meer mensen kiezen voor infraroodverwarming. Logisch, het is energiezuinig en verspreidt ook nog eens een lekkere warmte. Ben je al bekend met de nadelen van infrarood verwarming? Die nadelen zijn niet zo heel groot maar toch lees je ze hier. Alleen zo maak je een goede keuze.

Dit is infraroodverwarming

Infraroodverwarming is tegenwoordig heel populair. Hierbij heb je keuze uit infrarood panelen, een kachel of vloerverwarming. Hoe werkt infrarood verwarming? Hierbij wordt uitgegaan van het principe van de zon. De verwarming straalt warmte uit en verwarmt hierbij niet de lucht maar objecten. Deze objecten houden de warmte vast en geven deze langzaam aan de ruimte af.

Dit type verwarming werkt dus anders dan alle andere soorten kachels. De meeste kachels verwarmen namelijk de lucht in de ruimte en niet de objecten. Het grootste voordeel van infrarood is dat het heel behaaglijk aanvoelt. De werking treedt direct in, het is dus niet nodig om op te starten. Hiermee is dit type verwarming geschikt voor koude of slecht geïsoleerde ruimtes.

Nadelen infrarood verwarming

Ondanks de interessante voordelen heeft infrarood verwarming ook wat nadelen. Hieronder alle nadelen op een rij.

Prijzig in aanschaf

Een elektrische convector kachel koop je voor ongeveer € 40 (geschikt voor ruimtes tot 22 m²). Een ventilatorkachel met dezelfde capaciteit kost rond de € 20. Ga je voor een infraroodkachel of een paneel dan ben je voor dezelfde capaciteit meer dan € 100 kwijt. In sommige gevallen loopt dit op tot meer dan € 250.

Infrarood verwarming is dus duur in aanschaf. Daar staat tegenover dat deze verwarming energiezuiniger is. Je bespaart ongeveer 7% ten opzichte van andere verwarming. Op de eindstreep kun je tot wel 40% aan energie besparen, maar dit hangt van verschillende zaken af.

Bekijk infraroodpanelen

Een paneel moet je ophangen

Voor het grootste effect moet je een infraroodpaneel ophangen. Het liefst aan het plafond zodat het, net als de zon, recht naar beneden straalt. Als alternatief kun je het paneel aan de wand hangen, bij voorkeur in een schuine stand.

Een van de nadelen van infrarood verwarming is dat je het dus moet ophangen. Dit kan in sommige situaties problemen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld wanneer de ondergrond niet stevig genoeg is. Of omdat je helemaal niks wil of kan ophangen.

Als alternatief is er de infrarood kachel. Deze plaats je gewoon op de grond, maar zal minder effectief dan het paneel zijn. Aan de andere kant is een kachel zeer geschikt voor kleine ruimtes. Ook ideaal als bijverwarming.

Naar infrarood kachels

Het wegwerken van de elektriciteitsdraden

Bij het ophangen van een paneel moet je de elektriciteitsdraden wegwerken. Dan pas ziet het paneel er mooi en strak uit. Het wegwerken van de bekabeling kan wel eens lastig zijn. Met een beetje creativiteit is dit wel te doen. Houd er rekening mee dat er wel altijd een stopcontact in de buurt moet zijn. Dat kan een van de nadelen zijn want niet overal is er een stopcontact beschikbaar.

Hoge elektriciteitskosten bij verkeerd gebruik

Wanneer je de panelen niet in de juiste positie plaatst dan brengt dit extra hoge elektriciteitskosten met zich mee. Dit geldt ook wanneer je het paneel afdekt. Je moet dus goed letten op de plaatsing van het paneel. Zo moeten er voldoende objecten aanwezig zijn die de warmte kunnen absorberen. Denk hierbij aan muren, de vloer maar ook meubels.

Gelukkig kun je dit probleem zelf goed oplossen waardoor je het maximale rendement uit infraroodverwarming haalt.

Geen effect in een lege ruimte

Plaats je infraroodverwarming in een lege ruimte? Dan heeft dit geen kans van slagen. Er is immers te weinig materie om te verwarmen. Bovendien heeft dit type verwarming ook geen zin wanneer er niemand in de ruimte aanwezig is. Je bent dan alleen maar voor comfort aan het betalen waar niemand van geniet. Infrarood is alleen geschikt voor ruimtes waar je regelmatig komt, maar waar ook voldoende meubeltjes staan.

Is infrarood verwarming slecht voor de gezondheid?

Soms wordt gezegd dat infraroodverwarming slecht voor de gezondheid is, en dat zou ook een nadeel zijn. Hier klopt helemaal niets van. Hoewel infrarood in de basis hetzelfde als de zon werkt beschikt het alleen over lange golf infraroodstralen. Niet te verwarren met de korte golf ultraviolette straling, wat je in de zon aantreft.

Uv-straling zorgt voor verbranding van de huid en kan veranderingen in het DNA teweegbrengen. Dat is bij infrarood verwarming helemaal niet het geval. Infrarood is dus veilig in gebruik. Sterker nog, infrarood heeft zelfs wat gezondheidsvoordelen. De warmte dringt diep in het lichaam door waardoor spieren en gewrichten ontspannen. Dit werkt prima als pijnbestrijding. Infraroodstraling heeft ook een positieve werking op ontstekingen en het verbetert de doorbloeding. Infrarood verwarming kan dus therapeutisch werken!

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Nadelen van infrarood verwarming
Schuiven naar boven