Nadelen van airfryer

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Iedereen is helemaal enthousiast over de airfryer, ook wel hetelucht friteuse genoemd. Hij heeft namelijk wel wat voordelen, bijvoorbeeld dat je gezonder snacks klaarmaakt. Wat zijn de nadelen van een airfryer? Helaas, er zijn toch wel wat dingen te bedenken. Voordat je zoiets koopt moet je natuurlijk wel weten waar je aan begint. Daarom zie je in deze blogpost eerlijk advies en nuttige tips over airfryers.

Dit is een airfryer

Waarom is iedereen toch zo enthousiast over een airfryer? Voordat je meer over de airfryer nadelen leest, eerst maar iets over dit apparaat zelf. Philips was de eerste die met deze heteluchtfriteuse op de markt kwam. Inmiddels hebben vele merken dit idee overgenomen.

Dit keukenapparaat laat middels een convectiemechanisme hete lucht circuleren. Een beetje vergelijkbaar met een heteluchtoven of een combimagnetron. Er zit een ventilator ingebouwd die op hoge snelheid ronddraait. Op deze manier wordt de hete lucht verspreid en wordt het voedsel gaar en knapperig. Een prima alternatief voor de normale friteuse want je hoeft slechts een lepeltje olie te gebruiken.

10 nadelen airfryer: daarom moet je hem niet kopen

Goed, bakken en braden in een airfryer is dus gezond. Maar er zitten ook wat nadelen aan een airfryer. Hieronder 10 van die nadelen.

1. Neemt ruimte in beslag

Een airfryer is qua afmeting vergelijkbaar met een normale friteuse. Heb je beide apparaten in huis dan zul je merken dat je ze moeilijk kwijt kunt. Een airfryer neemt ruimte in beslag, dat is een feit.

2. Je ruikt evengoed een friteuselucht

Vaak wordt gedacht dat je met een airfryer geen friteuselucht ruikt. Dat klopt niet want je moet altijd een klein beetje olie toevoegen. Wanneer olie warm wordt dan komt er een walm vrij. Voedsel dat gaar wordt zal gaan stomen. Al deze dingen zorgen ervoor dat je een airfryer ruikt, al is dit minder dan bij een frituur zijn.

3. Beperkte inhoud

Op de eerste de beste airfryer een merk je dat de inhoud misschien klein is. Dat kan kloppen want veel airfryers zijn geschikt voor 2-3 personen. Terwijl een friteuse vaak een grotere inhoud heeft. Let hier goed op want veel airfryers die verkocht worden hebben een capaciteit van 500 tot 700 gram frietjes. De zogenaamde XXL modellen hebben een bakcapaciteit van 1200 tot wel 1500 gram. Dit verschilt natuurlijk enorm, terwijl dit zo modellen echt niet veel duurder is.

Bekijk XXL airfryers

4. Lastig schoon te maken

Nog een nadeel van een airfryer: hij is soms lastig schoon te maken. Alle onderdelen die je los kunt halen kunnen in de vaatwasser of mag je met de hand wassen. Het apparaat zelf en alles wat niet los te halen is mag je dus niet in een sopje of in de vaatwasser gooien. Dit maakt het schoonmaken er soms lastig op. Overigens is het aan te raden om een airfryer na ieder gebruik direct schoon te maken. Hiermee voorkom je dat er zich met de tijd een vervelende aanslag vormt.

5. Langere baktijd

Misschien ben je de vrij korte baktijden van de ouderwetse frituurpan gewend. Met een airfryer in huis zul je meer geduld moeten hebben. De baktijd van snacks of andere producten is over het algemeen wat langer. Daarnaast moet je tussendoor de snacks omkeren wil je ze helemaal goed gaar en knapperig krijgen.

Om dit probleem te voorkomen zou je voor een airfryer met een hoog wattage kunnen kiezen. Hiervoor kom je toch bij de grotere merken waaronder Philips, Tefal en Princess uit. De goedkopere merken hebben een lager wattage waardoor je ook langer bezig bent met het garen van producten.

6. Een kort snoer

Helaas, een groot nadeel van een airfryer is het korte snoer. Ze werken allemaal op netstroom dus er moet een stopcontact in de buurt zijn. Met een korte bekabeling kom je natuurlijk niet ver. Niet iedereen heeft namelijk een stopcontact bij het aanrecht of waar je de airfryer ook gaat plaatsen. Hierdoor moet je soms met een verlengkabel werken. Let bij aankoop daarom even goed op de kabellengte. Over het algemeen je hoeft nu ook weer dat de grotere merken een betere kabellengte hebben dan die hele goedkope modellen.

7. Niet altijd met accessoires

Opvallend is dat niet alle airfryers met de juiste accessoires worden geleverd. Sommigen hebben er echt een paar leuke dingen bij zitten zoals een toastrek of een grillrooster. Terwijl andere modellen zonder accessoires zijn. Maar ja, de standaard dingen zitten er wel bij maar geen extra opties. Wil je veel meer dan alleen frietjes en snacks klaarmaken? Let dan op de meegeleverde accessoires.

8. Soms erg duur

Kijk je naar de Philips airfryer XXL Premium, dan moet die ruim € 300 kosten. Natuurlijk heb je dan wel een keukenapparaat met alles erop en eraan, maar het is en blijft duur. Voor veel mensen zijn dit soort bedragen veel te hoog en is het lastig om een goedkoper model te vinden. Toch zijn ze er wel hoor, alleen ga je dan voor een minder uitgebreid model.

De goedkopere merken bieden een airfryer voor een bedrag van € 55-€ 75 aan. De betere merken beginnen vanaf € 80, oplopend tot € 150. Na onderzoek komen er drie modellen naar voren die tussen de € 30 en € 35 kosten!

Bekijk goedkoopste airfryers

9. Geen receptenboek

Veel mensen vinden dat het ontbreken van een receptenboek het nadeel van een airfryer is. Ten eerste heeft dat receptenboek niks met de airfryer te maken. Zie het receptenboek als een extraatje, maar hier betaal je ook voor. Op het internet vind je genoeg recepten voor de airfryer. Ook zijn er complete receptenboeken te koop. Deze zijn veel uitgebreider dan die kleine boekjes die je bij aankoop meekrijgt.

10. Het maakt lawaai

Als laatste nadeel airfryer: het maakt lawaai. Dit komt omdat dit apparaat de warme lucht middels een ventilator verspreidt. Vergelijkbaar met een magnetron die ook over een ventilator beschikt. Je hoort de ventilator van de airfryer werken, daar kun je niets aan veranderen.

Gelukkig duurt het geluid niet langer dan dat je het apparaat in gebruik hebt. Bovendien is het geluid ook niet erg hinderlijk, het zal in ieder geval niet de geluidsbarrière doorbreken. Het geluid ligt ergens tussen de 60 en 65 dB, vergelijkbaar met een stofzuiger. Vooral de duurdere merken zijn wat stiller in gebruik. Die hele goedkope airfryers kunnen nog wel eens lawaai maken.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Nadelen van airfryer
Schuiven naar boven