Nadelen van een snorkel

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Snorkelen is een leuke manier van onderwater duiken. Je hoeft niet telkens omhoog te komen om adem te halen, zo kun je lange tijd onder water kijken. Ervaren snorkelaars blijven uren achter elkaar aan het oppervlak drijven. Toch zijn er wat nadelen aan een snorkel. Welke dat zijn, dat lees je hieronder.

Hoe werkt snorkelen?

Een snorkel bestaat uit een mondstuk en een luchtbuis oftewel pijpje waardoor je lucht inademt. Het mondstuk zit in de gesloten mond zodat er geen water bij kan. Doordat je via het pijpje adem haalt kun je met je hoofd onder het wateroppervlak blijven drijven.

Het pijpje heeft een bepaalde lengte. Hierdoor kun je niet diep onder water duiken, want je moet weer boven komen om adem te halen.

Vaak koop je een complete snorkelset inclusief duikmasker. Zo kun je probleemloos onder water kijken.

Bekijk snorkels

Een snorkel met duikbril koop je al vanaf € 14. De betere modellen kosten tussen de € 25 en € 50.

Dit zijn de nadelen van ademhalen door een snorkel

Met een snorkel heb je geen dure duikersuitrusting nodig. Sterker nog, je kan bijna overal snorkelen. Toch kleven er wat nadelen aan een snorkel. Niet iedereen vindt ademhalen door een snorkel onprettig. Heb je last van de luchtwegen, dan kan je het al snel benauwd krijgen.

Met snorkelen kun je zeker wel onder water duiken. Toch kan dit niet te lang want je moet weer naar het oppervlak om adem te halen. Wanneer je weer boven water bent dan blaas je in de snorkel, hierdoor verdwijnt het water. Zo kun je weer op de normale manier ademhalen.

Deze methode kan wel wat lastig zijn. Het vergt veel inspanning om telkens onder en weer boven water te komen. Ook moet je rekening houden met de tijd die je zonder zuurstof kan (ongeveer 1 minuut).

Zo diep kun je met snorkelen

Met een duikersuitrusting kun je tot een diepte van wel 40 meter gaan. Beginnende duikers zullen niet dieper dan 18 meter duiken.

Hoe diep kun je met een snorkel duiken? Wil je continu adem blijven halen, dan kun je alleen met je gezicht onder water. Dit betekent dat je achterhoofd boven, op of net onder het wateroppervlak blijft.

Hou je adem in en duik met de snorkel onder water. Dit kan gedurende 45 tot 60 seconden. Hierna moet je weer boven water komen, je hebt immers zuurstof nodig. Dit betekent dat je met een snorkel niet zo heel diep kan duiken. De meeste mensen redden een diepte variërend van 1 meter tot 10 meter. Alleen geoefende zwemmers kunnen gedurende 2 minuten onder water blijven en tot wel 25 m diep duiken.

Dit is waarom een snorkel niet langer is

De ideale snorkel heeft een pijp van wel 5 meter lengte. Zo kun je lekker diep duiken en via de snorkel ademhalen. Helaas is dit in de praktijk niet mogelijk. Dit heeft namelijk met de druk van de lucht en het wateroppervlak te maken. Hier is de druk 1 bar, dezelfde druk als in je longen.

Wanneer je dieper duikt dan neemt de druk op de buitenkant van de borstkas toe. Zit je een meter onder water en haal je via een snorkel adem, dan voelt het alsof er een gewicht van 60 kg op je borstkas drukt. Hoe dieper je duikt, hoe groter deze druk wordt. Daarom is een lange snorkel onmogelijk.

Goed om te weten: een snorkel heeft een lengte van gemiddeld 45 cm. Langer maakt het ademen moeilijker. Terwijl een korte pijp ervoor zorgt dat er snel water naar binnen stroomt.

Wat is een goede snorkel?

Je kent nu de nadelen van een snorkel. Natuurlijk heeft deze ook voordelen, je bent bijvoorbeeld goedkoper uit dan met een duikuitrusting. Bovendien heb je nergens een vergunning of certificaat nodig om te mogen snorkelen.

Wat is een goede snorkel? Bij voorkeur heeft deze een silicone mondstuk en een waterloos ventiel. Er zijn modellen waarbij je het water in de pijp snel kunt lozen. Een goede snorkel heeft ook een waterdichte bril. Er mag geen druppel water naar binnen komen.

Voor een goede snorkelset inclusief duikbril en zwemvliezen betaal je tussen de € 80 en € 110. Bijvoorbeeld die van het merk Osprey, dat is altijd van een goede kwaliteit.

Naar Osprey snorkel sets

Let op want je hebt modellen voor volwassenen en voor kinderen. Kies altijd voor de juiste set, hij moet namelijk perfect passen.

Rustig adem blijven halen

Hoe moet je snorkelen onder water? Dit doe je door de duikbril op te zetten en het mondstuk in je mond te doen. Sluit de lippen zodat er geen water in de mond komt. De duikbril sluit de neus af. Heb je toevallig een andere duikbril die de neus niet afsluit, dan kun je eventueel een neusklem gebruiken (indien je dit nodig vindt).

Tip: gebruik altijd de originele duikbril die bij de snorkel zit. Zo weet je zeker dat je op de juiste manier snorkelt.

Adem een paar keer in en uit, zo test je of je goed door het pijpje adem kunt halen. Breng nu je gezicht onder water. Oefen nogmaals met het ademhalen.

Ben je er klaar voor? Neem een flinke hap lucht en hou je adem in. Duik onder water. Schrik er niet van wanneer er water in het pijpje loopt. Sommige modellen beschikken over een mechanisme dat zoveel mogelijk water tegenhoudt.

Blijf de eerste keer blijf enkele seconden onder water en kom dan weer boven. Adem uit waarbij je het water uit het pijpje blaast. Nu kun je weer normaal ademhalen. Ga steeds wat langer onder water, tot maximaal 60 seconden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Nadelen van een snorkel
Schuiven naar boven